*γράφει ο Θάνος Μακρογαμβράκης
Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, με αφορμή το νομοσχέδιο που αλλάζει από δω και στο εξής την λειτουργία του.
Από την μια η κυβέρνηση θεωρεί πως με τις αλλαγές που προωθούνται θα ενισχυθεί περισσότερο το έργο Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και από την άλλη οι εργαζόμενοι είναι σίγουροι πως το νέο ΚΕΘΕΑ θα μοιάζει με κακό δημόσιο οργανισμό παλαιότερων ετών.
Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι ζητούν όπως εξηγεί στο protothema.gr o πρόεδρος τους Δημήτρης Κολοκάθης την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΚΕΘΕΑ και την σύγκληση της γενικής συνέλευσης του οργανισμού ως ανώτατο όργανο αποφάσεων βάση νόμου του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.
«Λίγο διάστημα μετά τον διορισμό του διοικητικού συμβουλίου μετά την πράξη του ονομαστικού περιεχομένου το 2019 συστάθηκε μια επιτροπή για να καταρτίσει κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Επί ενάμιση χρόνο γινόταν η διαδικασία αυτή της επιτροπής μέχρι που πριν λίγες ημέρες, όλοι οι εργαζόμενοι λάβαμε στα υπηρεσιακά μας email ένα σχέδιο στο οποίο είχε καταλήξει η επιτροπή και το ονομάζει “Προσχέδιο Νόμου”. Είναι γραμμένο σε νομική μορφή, 100 σελίδες και 95 άρθρα και μοιάζει λες και ανασυστήνει τον οργανισμό. Οποιαδήποτε διάταξη υπήρχε αλλάζει. Κυρίως αλλάζουν όλα τα όργανα διοίκησης, όλες οι θεραπευτικές δομές αλλάζουν, συγχωνεύονται προγράμματα. Στην ουσία δεν γίνεται αναφορά στην απεξάρτηση που είναι σκοπός του ΚΕΘΕΑ, οι θεραπευτικές κοινότητες μετονομάζονται σε ξενώνες φιλοξενίας», επισημαίνει ο κ. Κολοκάθης.
Το νέο σχέδιο από την στιγμή που θα εφαρμοστεί θα μετατρέψει το ΚΕΘΕΑ σε κακό δημόσιο εξηγεί ο Δημήτρης Κολοκάθης. «Δημιουργείται ένα πυραμιδικό σύστημα με επιπλέον κι άλλα επίπεδα διοίκησης. Το ΚΕΘΕΑ είχε ένα απλό οργανόγραμμα δεν παρεμβάλλονταν από δεξιά κι αριστερά άλλοι κι άλλοι με αποτέλεσμα να θέλουν να το μετατρέψουν σ ένα κακώς δημόσιο οργανισμό. Δυστυχώς θα συρρικνωθούν οι υπηρεσίες, ενώ πολλές περιοχές θα μείνουν χωρίς αυτόνομη λειτουργία. Η Θράκη για παράδειγμα θα λειτουργεί και θα εποπτεύεται επιστημονικά από την Θεσσαλονίκη. Συγχωνεύονταν κατά το 1/3 οι μονάδες θεραπείας και αυξάνονται κατά 50% τα τμήματα διοίκησης, το οποίο για έναν οργανισμό υγείας είναι περίεργο, καθώς θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Αλλάζουν όλα τα όργανα διοίκησης του οργανισμού δεν υπάρχει συμβούλιο πολιτικής, δεν υπάρχουν οριζόντιες επιτροπές τίποτα, με άλλα λόγια αυτά που έκαναν το ΚΕΘΕΑ να λειτουργεί τόσα χρόνια. Αυτό που δημιουργείται το σίγουρο είναι πως δεν έχει καμία σχέση με το ΚΕΘΕΑ που όλοι ξέρουμε. Το ίδιο φοβάμαι πως θα συμβεί και με τις υπηρεσίες που παρέχονται μέχρι τώρα. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για όλη αυτή την ριζική αλλαγή.Το οργανόγραμμα που είχε το ΚΕΘΕΑ γιατί δεν έγινε οργανισμός; Γιατί πρέπει να το αλλάξουμε; Τόσα χρόνια πως λειτουργούσε; Πως παίρναμε ΕΣΠΑ; Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να συγκληθεί η γενική συνέλευση του ΚΕΘΕΑ και από κει πέρα να δούμε πως μπορούν να γίνουν αλλαγές σε τόσο ευαίσθητους τομείς και οργανισμούς. Πρέπει κάποιοι να κάνουν έναν βήμα πίσω και να πάμε σε συζητήσεις για το καλό των συνανθρώπων μας», προσθέτει.
Κυβέρνηση: «Δεν κλείνει, αλλά ανασυγκροτείται»
Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με το νομοσχέδιο, το θεραπευτικό μοντέλο όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις Δομές του ΚΕΘΕΑ θα παραμείνει ανεπηρέαστο και ταυτόχρονα απαντά στις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί. «Το ΚΕΘΕΑ λειτουργούσε μέχρι τώρα χωρίς οργανόγραμμα και κανονισμό λειτουργίας υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης ‘αυτοδιαχείρισης’ από άμισθα μεν, διακοσμητικά δε Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία δεν ασκούσαν ουσιαστική διοίκηση», τονίζεται σχετικά από το παρατήριο Fake News της ΝΔ.
«Ένα προσχέδιο Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας εστάλη για διαβούλευση σε όλους τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία επικοινωνίας και διαβούλευσης του ΔΣ με τους εργαζόμενούς του και όχι για τη Διαβούλευση που αφορά σε νομοσχέδια πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή. Μερίδα των εργαζομένων αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη συζήτηση και άρχισε να προπαγανδίζει τη δήθεν κατάργηση του ΚΕΘΕΑ», προσθέτει ακόμη το Παρατηρητήριο.
«Στην πραγματικότητα, το ΚΕΘΕΑ όχι μόνον δεν κλείνει, αλλά ανασυγκροτείται με στόχο ακόμη καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Όχι μόνο δεν χάνονται θέσεις εργασίας, αλλά για πρώτη φορά, μέσα στην τελευταία δεκαετία, το ΚΕΘΕΑ ενισχύεται με 46 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού, αορίστου χρόνου. Τα Προγράμματα και οι Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Το θεραπευτικό μοντέλο, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις Δομές του ΚΕΘΕΑ παραμένει ανεπηρέαστο. Η χρηματοδότηση του Οργανισμού με 20 εκ. Ευρώ ετησίως συνεχίζεται αμείωτη. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι το ΚΕΘΕΑ παύει πια να λειτουργεί χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς κανονισμό λειτουργίας και χωρίς λογοδοσία. Το Οργανόγραμμα και ο Κανονισμός Λειτουργίας που, βάσει νόμου, πρέπει να το συνοδεύει, αποτελούν βασικά θεσμικά εργαλεία διασφάλισης της λογοδοσίας, της διαφάνεια και της αξιολόγησης του παραγόμενου έργου. Το Οργανόγραμμα κατοχυρώνει τις θέσεις όλων των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, βάζοντας τέλος στο “ισόβιο” καθεστώς που χαρακτήριζε την ανάδειξη κάποιου εργαζόμενου στις θέσεις των Υπευθύνων. Χωρίς αυτά τα απαραίτητα βήματα ανασυγκρότησης δεν θα ήταν δυνατόν, για παράδειγμα, να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ δράσεις του ΚΕΘΕΑ», καταλήγει το Παρατήριο Fake News της ΝΔ.
Ζωή Ράπτη: «Μοναδικός στόχος η βελτίωση των υπηρεσιών»
Για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ και όχι την κατάργηση του αναφέρθηκε σε δηλώσεις της και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. «Μέρος του συνολικού σχεδίου για την ενίσχυση του ρόλου του ΚΕ.Θ.Ε.Α. είναι και η δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός πλήρους, συνεκτικού και διαφανούς Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας, σε εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επικυρώθηκε από τη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας.
Αναλυτικά η δήλωσή της:
«Η ενίσχυση του ΚΕ.Θ.Ε.Α. και η περαιτέρω επέκταση του θεραπευτικού του έργου αποτελούν βασικούς στόχους του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να συνεχίσει με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο, το σημαντικό έργο που ήδη επιτελεί. Ενδεικτικά, για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία, το ΚΕ.Θ.Ε.Α. ενισχύεται φέτος με 46 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού αορίστου χρόνου. Επιπλέον, ο Οργανισμός εξακολουθεί να χρηματοδοτείται με 20 εκ. ευρώ ετησίως από κρατικούς πόρους. Η δε λειτουργία των θεραπευτικών προγραμμάτων και των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕ.Θ.Ε.Α. συνεχίζεται απρόσκοπτα, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Οι αλλαγές που προωθούνται έχουν ως μοναδικό στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του. Σε αυτό το πλαίσιο μέρος του συνολικού σχεδίου για την ενίσχυση του ρόλου του ΚΕ.Θ.Ε.Α. είναι και η δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός πλήρους, συνεκτικού και διαφανούς Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας, σε εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επικυρώθηκε από τη Βουλή. Το Οργανόγραμμα και ο Κανονισμός Λειτουργίας θα αποτελέσουν βασικά θεσμικά εργαλεία διασφάλισης της λειτουργίας, της διαφάνειας και της αξιολόγησης του παραγόμενου έργου.
Ήδη, ένα προσχέδιο Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας, το οποίο επεξεργάστηκε Ομάδα Εργασίας από έμπειρα στελέχη, που έχουν διασυνδέσει την πορεία τους εδώ και χρόνια με τη λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ε.Α., εστάλη σε όλους τους εργαζόμενους. Πρόκειται για μια διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης του Οργανισμού, επί του συγκεκριμένου προσχεδίου. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, όλες οι προτάσεις και τα σχόλια θα αξιολογηθούν και, στη συνέχεια, θα οριστεί το χρονοδιάγραμμα υποβολής του προσχεδίου προς έγκριση στο Δ.Σ.
Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. κατάφερε, εν μέσω των δύσκολων και ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ωφελούμενους, ενώ οι εργαζόμενοι συνέχισαν να επιτελούν το έργο τους, χωρίς αλλαγές σε θεραπευτικές πρακτικές. Το πρότυπο θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕ.Θ.Ε.Α. βρίσκεται και θα παραμείνει στον πυρήνα των δημόσιων πολιτικών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
Όσοι είδαν στην κατάρτιση του Οργανογράμματος και του Κανονισμού Λειτουργίας, “τίτλους τέλους” του ΚΕΘΕΑ, είτε έχουν λάθος ενημέρωση ή σκοπίμως παραπληροφορούν. Αυτό που πραγματικά σηματοδοτούν οι προωθούμενες αλλαγές είναι μια νέα αρχή για τον Οργανισμό ενισχύοντάς τον, προκειμένου να συνεχίσει πιο αποτελεσματικά το σημαντικό κοινωνικό του έργο».