Αφιερωμένο σε μία σιωπηλή επιδημία, που μάλιστα πλήττει κυρίως νέους και παραγωγικής ηλικίας άτομα, στο εγκεφαλικό τραύμα ήταν το συνέδριο της ΕΛΕΠΑΠ, στο πλαίσιο των 10 χρόνων λειτουργίας της Πρότυπης Μονάδας Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών του σωματείου.
Στην Ελλάδα, τα άτομα που νοσηλεύτηκαν σε κρατικά νοσοκομεία γι’ αυτόν το λόγο μόνο το 2012, ανήλθαν σε 13.771. Από αυτά τα 1.592 ήταν παιδιά και 1.275 έφηβοι, 2.008 ήταν νεαροί ενήλικες (19-29 ετών) και 4.529 άνθρωποι στην πιο παραγωγική τους ηλικία (30-55 ετών).
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στο 2ο Συνέδριο Εγκεφαλικών Βλαβών: Η Ολιστική Νευροψυχολογική Προσέγγιση (2nd Brain Injury Conference: The Holistic Neuropsychological Approach), στις 29 και 30 Μαρτίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην Αθήνα. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Dr Yehuda Ben Yishay και του Head Τrauma Program NYU Langone – Rusk institute υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής.
Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην καινοτόμο, για την Ελλάδα, ολιστική νευροψυχολογική παρέμβαση, η οποία θεωρείται διεθνώς ως η πιο αποτελεσματική στη σφαιρική αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ελλειμμάτων ενηλίκων και παιδιών με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες μετά τη νοσηλεία τους. Η προσθήκη της νευροψυχολογικής παρέμβασης στα διαθεραπευτικά προγράμματα των μονάδων αποκατάστασης των νοσοκομείων και κέντρων αποκατάστασης, και η ανάγκη άμεσων παραπομπών υπογραμμίστηκαν από τους Φυσίατρους, Διευθυντές των Κλινικών και την Επιστημονική Διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ, Φυσίατρο Δρ. Μαρία Πυργελή. Επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, η έλλειψη υποστήριξης και καθοδήγησης για τις μακροχρόνιες δυσκολίες των οικογενειών και των σημαντικών άλλων, όπως περιέγραψε με πολύ γλαφυρό τρόπο στην μαρτυρία της, η σύζυγος ασθενούς με κρανιοεγκεφαλική κάκωση αλλά και την καθοριστική υποστήριξη που έλαβε, όχι μόνο ο σύζυγός της αλλά και ολόκληρη η οικογένεια από τη Μονάδα Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών ΕΛΕΠΑΠ.
Διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές στον τομέα της Νευροψυχολογίας και της Ολιστικής Αποκατάστασης και επανένταξης, όπως οι Δρ. Yehuda Ben Yishay (ΗΠΑ), Δρ. George Prigatano (ΗΠΑ), Δρ. Ellen Daniels-Zide (ΗΠΑ), Δρ. Dan Hoofien (Ισραήλ), Δρ. Mathilde Chevignard (Γαλλία), Δρ. Jaana Sarajuuri (Φινλανδία), Δρ. Barbara Wilson (Ηνωμένο Βασίλειο), η Δρ. Φώφη Κωνσταντινίδου (Cyprus) και ο Δρ. Γεώργιος Δελατόλας (Γαλλία), μαζί με καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες, παρουσίασαν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζουν, τα αποτελέσματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην αποκατάσταση και επανένταξη των ατόμων με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες, με εισηγητικές ομιλίες, κλινικά παραδείγματα και γόνιμη συζήτηση με το ακροατήριο. H Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, κυρία Μαριάννα Μόσχου, μετέφερε το χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, η οποία επιπλέον περιέγραψε ως πρόκληση τη λειτουργία των δύο νέων μονάδων Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών στα παραρτήματα της ΕΛΕΠΑΠ , σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.
Η Μονάδα Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών βλαβών ΕΛΕΠΑΠ λειτουργεί από τα μέσα του 2008 με ομάδα Νευροψυχολόγων εξειδικευμένων στην ολιστική νευροψυχολογική αποκατάσταση. Πάνω από 100 ενήλικες και παιδιά έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης στην ΕΛΕΠΑΠ και έχουν υποστηριχθεί στην επανένταξη στους ρόλους που επιθυμούν. Από τα άτομα αυτά, ποσοστό 29,34% έχουν επανενταχθεί σε κάποια μορφή εργασίας, 7% συνεχίζουν τις σπουδές τους, 17% παρακολουθούν πρόγραμμα αποκατάστασης, και 42% συνταξιοδοτούνται οπότε χρειάζονται πλαίσιο δημιουργικής / υποστηριζόμενης/ εθελοντικής εργασίας.Τα τελευταία πέντε χρόνια προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και νέοι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται στην ΕΛΕΠΑΠ πάνω στις εγκεφαλικές βλάβες και στην Ολιστική Νευροψυχολογική Αποκατάσταση.