«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου Sputnik μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε το απόγευμα στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.
Είναι πολύ χαρούμενος για τη δεσμευτική υπόσχεση παράδοσης, καθώς μία “πολύ γρήγορη παράδοση” θα ήταν δυνατή, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημειώνοντας ότι έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών, αυτή την στιγμή γίνεται συντονισμός στις λεπτομέρειες.
«Εάν παραγγείλουμε το Sputnik, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου», παρατήρησε, ανακοινώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος δεδομένων και αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας με τη ρωσική πλευρά.
Χθες, Τρίτη, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας είχε αναφέρει ότι δεν είχε ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση και επίσης δεν θα πρέπει αναμένεται και αυτή την στιγμή κάποια απόφαση διευκρίνιζε απόψε ο εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (APA).
Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, το Sputnik V έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί σε 60 χώρες, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε πάντοτε ότι η προϋπόθεση για παράδοση στην Αυστρία θα ήταν η έγκριση του ρωσικού εμβολίου από την ΕΕ.
Τώρα ο ίδιος αποσαφηνίζει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν “γεωπολιτικές παρωπίδες” με το εμβόλιο, ενώ, από την πλευρά της, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ εμφανίζεται μάλλον επιφυλακτική απέναντι σε μία έγκριση καθαρά σε εθνικό επίπεδο.
Από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στο ερώτημα εάν η Αυστρία θα μπορούσε να εξετάσει τη δυνατότητα μίας επείγουσας έγκρισης, καθώς η έγκριση της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει να αναμένεται το νωρίτερο τον ερχόμενο Ιούνιο.
Χωρίς μεμονωμένη ενέργεια, το εμβόλιο θα παραδιδόταν, έπειτα από την υπογραφή σύμβασης, στις καθορισμένες ημερομηνίες, αλλά θα μπορούσε να γίνει ο εμβολιασμός μόνο αφού ο EMA δώσει το “πράσινο φως”.
Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Βιέννη, ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου ‘Αμεσων Επενδύσεων, αρμόδιος για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού, είχε στις 5 Μαρτίου συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη είχε επιβεβαιώσει σχετική είδηση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, σύμφωνα με το οποίο “ο διευθυντής του Ρωσικού Ταμείου ‘Αμεσων Επενδύσεων (RFPI) Κιρίλ Ντμίτριεφ βρέθηκε για αρκετές ώρες στη Βιέννη για να συναντήσει Αυστριακούς εταίρους. Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε εποικοδομητική και παραγωγική ατμόσφαιρα”, ανέφερε το Πρακτορείο, επικαλούμενο τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιούμπινσκι.
Με εκείνη την συνάντηση των Σεμπάστιαν Κουρτς και Κιρίλ Ντμίτριεφ, η Αυστρία και η Ρωσία συνέχισαν πρακτικά τις ήδη εντατικές επαφές σχετικά με πιθανή παράδοση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, όπως και ενδεχόμενη παραγωγή του στην Αυστρία.
Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου, όπως είχε ανακοινώσει τότε το Κρεμλίνο.
«Συζητήθηκαν, αναλυτικά, ζητήματα αντιμετώπισης της νόσου του κορονοϊού, όπως και οι δυνατότητες να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, καθώς και η οργάνωση της από κοινού παραγωγής του», αναφερόταν στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επισημαινόταν ότι η πρωτοβουλία προήλθε από την αυστριακή πλευρά.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως “εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”.
Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι “στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες”.
“Εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”, τόνιζε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “το θέμα είναι να λάβουμε, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα – ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί”.
Ασκώντας κριτική για τον «επί του παρόντος μη βέλτιστο εφοδιασμό» των πολιτών της ΕΕ με εμβόλια, ο καγκελάριος έχει καταστήσει υπεύθυνες κυρίως τις δυσκολίες παράδοσης καθώς και την «ταχύτητα έγκρισης» τους, θεωρώντας, όπως τονίζει, «προβληματικό, το πόσο γραφειοκρατικά και αργά εργάζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατά την έγκριση των εμβολίων».
Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι “πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω μεταλλάξεις και δεν θα πρέπει πλέον να εξαρτόμαστε αποκλειστικά από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς”.