Υψίστης σημασίας είναι η στοματική περιποίηση του σκύλου, καθώς, αν την αμελήσουμε, μπορεί να απειληθεί η υγεία του.

Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να προκαλέσει στον μικρό μας φίλο προβλήματα στην καρδιά, στους πνεύμονες, ή στα νεφρά.

Ακόμη κι αν παρουσιάζει προβλήματα με τα δόντια του, ένας σκύλος δεν θα μας το «πει», καθώς μπορεί να μην εκδηλώσει τον πόνο του.

Για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη.

«Η στοματική υγιεινή δεν είναι σημαντική μόνο για εμάς, αλλά και για τον σκύλο μας. Η πιο συχνή στοματική νόσος στον σκύλο μας είναι η περιοδοντική νόσος.

Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των σκύλων που πάσχουν από αυτήν υπερβαίνει το 50%, και είναι ηλικίας άνω των τριών ετών.

Ένα υγιές οδοντικό σύστημα δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί στον σκύλο.

Υπάρχει, όμως, αυτή η δυνατότητα, αν γίνουν έγκαιρα οι σωστοί χειρισμοί», επισημαίνει η κτηνίατρος, Dr Νικολέτα Σερέτη.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο σκύλος έχει πρόβλημα με τα δόντια του;

«Ας ξεκινήσουμε από το γεύμα του. Συνήθως, τρώει λιγότερο, δυσκολεύεται κατά τη μάσηση, και επιλέγει μόνο τα μαλακά συστατικά.

Μερικά ζώα σταματούν εντελώς να τρώνε και χάνουν βάρος, ενώ κάποια άλλα έχουν διάρροια, ή άλλες πεπτικές διαταραχές. Κι αυτό γιατί τρώνε μόνο τα μαλακά μέρη της τροφής.

Εάν ο σκύλος σας τρώει μόνο ορισμένα συστατικά από την τροφή του, μακροπρόθεσμα μπορεί επίσης, να εμφανίσει συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας», διευκρινίζει η κτηνίατρος.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που παρατηρήσετε ότι ο σκυλάκος σας δεν τρώει, ή έχει πεπτικά προβλήματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο, σύμφωνα με την κυρία Σερέτη, η οποία μας ενημερώνει ότι «ο σκύλος δεν δείχνει τον πόνο του αμέσως.

Ακόμα κι αν ο σκύλος εξακολουθεί να τρώει, μπορεί να έχει πολύ σημαντικά οδοντικά προβλήματα.

Τα σκυλιά μας μπορεί να υποφέρουν από τον πόνο, και να μην μας το δείχνουν.

Πολλοί ιδιοκτήτες λένε «δεν μπορεί να πονάει, τρώει ακόμα». Αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος! Δώστε, λοιπόν, τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στην οδοντική υγεία του σκύλου σας, και αυτό θα σας ευχαριστήσει».

Επίσης, υπάρχουν και κάποιες κινήσεις του σκύλου που θα πρέπει να βάλουν σε υποψίες τους κηδεμόνες. Και αυτές είναι «το τρίψιμο του ρύγχους, το ξύσιμο του στόματος με τα πόδια του, το κούνημα του κεφαλιού, ή αν τον δείτε να τρίβει την άνω και την κάτω γνάθο μεταξύ τους, σαν τρέμουλο. Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν πονόδοντο, ή προβλήματα με τα ούλα», περιγράφει η κτηνίατρος.

Μία άλλη ένδειξη είναι, να δείτε στα παιχνίδια του λίγο αίμα. Αλλά το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα, όπως αναφέρει η κυρία Σερέτη, δεν είναι άλλο από την κακοσμία της αναπνοής.

Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την ελλιπή φροντίδα της στοματικής υγιεινής; Πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;

«Η γνωστή περιοδοντική νόσος, που ακούμε συχνά, έχει διάφορα στάδια.

Αρχικά, ξεκινά με την οδοντική πλάκα. Μόλις ο σκύλος φάει κάτι, σχηματίζεται στα δόντια του μια υπόλευκη, κολλώδης επίστρωση, η οποία αποτελείται από εκατομμύρια βακτηρίδια, υπολείμματα τροφών και προϊόντα βακτηρίων. Αυτή η επίστρωση ονομάζεται οδοντική πλάκα.

Ο σχηματισμός πλάκας στα δόντια είναι μία αναπόφευκτη, αδιάκοπη διαδικασία.

Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, μέσα σε λίγες ημέρες γίνεται ασβεστοποίηση της πλάκας, δηλαδή σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα», εξηγεί η κυρία Σερέτη και διευκρινίζει ότι εάν βουρτσίζουμε τα δόντια του σκύλου μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όλα αυτά μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν αφαιρεθεί η οδοντική πλάκα, στη συνέχεια σκληραίνει (ασβεστοποιείται) και σε λίγες μέρες σχηματίζεται η πέτρα – ένα καφέ, σκληρό επίχρισμα στα δόντια, και, όπως μας λέει η κυρία Σερέτη «έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο. Κάθε φορά μετά το φαγητό εμφανίζεται περισσότερη πλάκα, η οποία, με τη σειρά της, ασβεστοποιείται και γίνεται η γνωστή πέτρα στα δόντια.

Χαρακτηριστική εικόνα είναι η καφέ όψη των δοντιών. Στη φάση αυτή πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να αφαιρέσει την πέτρα.

Να ξέρετε, η πέτρα έχει ιδιαίτερα πορώδη δομή. Προσφέρει ιδανικό περιβάλλον για τον σχηματισμό περισσότερης πλάκας. Αυτό μπορεί να ερεθίσει τα ούλα και να οδηγήσει στην ουλίτιδα, δηλαδή στη φλεγμονή των ούλων.

Όταν σχηματιστεί ουλίτιδα, τα ούλα υποχωρούν και διαχωρίζονται από τα δόντια. Το κενό που δημιουργείται, ανάμεσα στο δόντι και το ούλο, προσφέρει ένα πλούσιο περιβάλλον για επιπλέον βακτήρια, επιδεινώνοντας το πρόβλημα».

Η ουλίτιδα, σύμφωνα με την κτηνίατρο, αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη στοματική φροντίδα, αλλά μπορεί να οδηγήσει στην περιοδοντίτιδα. Ένα μη αναστρέψιμο στάδιο της περιοδοντικής νόσου, που ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια οστών και δοντιών.

«Χωρίς την κατάλληλη αγωγή, τα ούλα υποχωρούν περισσότερο, τα δόντια χαλαρώνουν και, τελικά, έχουμε απώλεια δοντιών. Και στην κενή περιοχή αναπτύσσονται βακτηρίδια. Σε πολλές περιπτώσεις τα βακτηρίδια εισέρχονται μέχρι και στο αίμα, με πιθανότητα πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά, στους πνεύμονες και τους νεφρούς.

Οι καταστάσεις χαλάρωσης των ούλων είναι μη αναστρέψιμες, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να πάτε για καθαρισμό, διότι θα διατηρήσει την κατάσταση στα επίπεδα που βρίσκεται», επισημαίνει η κτηνίατρος.


Η κυρία Σερέτη τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσουμε πρόγραμμα στοματικής φροντίδας από τα πρώτα στάδια της ζωής του σκύλου. Και να το τηρούμε σε καθημερινή βάση.

Όπως εξηγεί η κυρία Σερέτη, πέρα από την περιοδοντική νόσο, που είναι η πιο συχνή, μπορούμε να δούμε και κατάγματα στα δόντια, που μπορεί να προκληθούν από το παιχνίδι. Αν το καταλάβουμε έγκαιρα, καλό είναι να πάμε στον κτηνίατρο.

Σύμφωνα με την κυρία Σερέτη, ορισμένα παιχνίδια μάσησης και το καλό φαγητό, εξασφαλίζουν μια υγιή τριβή των δοντιών και επαρκή λήψη όλων των σημαντικών μετάλλων και βιταμινών, που ωφελούν την καλή ποιότητα των δοντιών.

Επίσης, το πιο σημαντικό είναι, ο κηδεμόνας να βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του σκύλου του.

Πώς να βουρτσίσετε τα δόντια του σκύλου σας σωστά

Με πέντε βήματα το βούρτσισμα θα γίνει παιχνίδι.

1. Ξεκινήστε να βουρτσίζετε τα δόντια, όταν είναι κουτάβι.

2. Επιλέξτε μία λέξη που θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θα του βουρτσίζετε τα δόντια. Η λέξη, για παράδειγμα, μπορεί να είναι « ΔΟΝΤΙΑ», και πάντα μετά τη διαδικασία θα συνοδεύεται με επιβράβευση, δίνοντάς του μια λιχουδιά. Με αυτόν τον τρόπο το βούρτσισμα των δοντιών θα είναι πιο εύκολο.

3. Το βούρτσισμα των δοντιών, καλό θα είναι, να γίνεται σε σταθερά χρονικά διαστήματα, ώστε ο σκύλος σας να το συνηθίσει και να ξέρει ότι είναι μια διαδικασία που θα επαναλαμβάνεται.

4. Πρώτα πρέπει να συνηθίσει την οδοντόκρεμα. Ξεκινήστε να του βάζετε λίγη ποσότητα στο στόμα, χωρίς να του βουρτσίζετε τα δόντια. Η οδοντόκρεμα πρέπει να είναι ειδική για σκύλους.

5. Το τελευταίο βήμα η οδοντόβουρτσα.

Ξεκινήστε με τα μπροστινά δόντια και προχωρήστε στα πίσω δόντια.

Χάρη στον έπαινο και τις λιχουδιές, ο αγαπημένος σας θα συνηθίσει γρήγορα το βούρτσισμα και, σύντομα, όλα θα είναι μια πραγματική ρουτίνα. Συνιστώ το βούρτσισμα των δοντιών μια φορά την ημέρα.

Τέλος, η κυρία Σερέτη επισημαίνει ότι «η οδοντική νόσος σε σκύλους μπορεί να έχει σοβαρές, μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ο τακτικός έλεγχος και ο καθαρισμός των δοντιών είναι, επομένως, εξαιρετικά σημαντικός.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το δικό μας βούρτσισμα στο κατοικίδιο μας, τα δόντια πρέπει να εξετάζονται μία φορά το χρόνο και από τον κτηνίατρό μας».

Η κτηνίατρος, Dr Νικολέτα Σερέτη

Η κυρία Νικολέτα Σερέτη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».