Φως στα αίτια του πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου που εμφανίζουν τα παιδιά με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 ρίχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη που έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology, το 22% των παιδιών και εφήβων που είχαν νοσηλευτεί λόγω οξείας λοίμωξης COVID-19 και είχαν εμφανίσει πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο, είχαν νευρολογικές επιπλοκές.
Συγκεκριμένα, είχαν συμπτώματα κόπωσης, κεφαλαλγίες, σύγχυση, δυσκολία στο βάδισμα ή απώλεια όσφρησης και γεύσης.
Ωστόσο ένα στα οκτώ παιδιά με νευρολογικές επιπλοκές εμφάνισε και πιο επικίνδυνες καταστάσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλίτιδα και σύνδρομο Guillain-Barre.
«Τα καλά νέα είναι ότι η πλειοψηφία των παιδιών με νευρολογικές επιπλοκές είχαν συμπτώματα που δεν ήταν πολύ σοβαρά», σημειώνει η Κέρρι Λα Ροβερε νευρολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης και συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Επιτήρησης της Δημόσιας Υγείας λόγω της επιδημίας COVID-19, που χρηματοδοτείται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Στο δείγμα συμπεριλήφθηκαν σχεδόν 1.700 ασθενείς, κάτω από 21 ετών που είχαν νοσηλευθεί είτε λόγω οξείας λοίμωξης COVID-19, είτε πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου, μια σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως μετά από λοιμώξεις.
Το 22% (365 ασθενείς) είχαν νευρολογικά συμπτώματα ή παθήσεις. Όμοιος αριθμός ασθενών με και χωρίς νευρολογικά συμπτώματα είχε πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο δεν συμβάλλει σε υψηλότερο αριθμό νευρολογικών επιπλοκών.
«Το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών και των εφήβων είχε νευρολογικά συμπτώματα και καταστάσεις μας προκάλεσε έκπληξη. Δεν είναι πολύ χαμηλότερο από το 36% που αναφέρεται σε μελέτες ενηλίκων με COVID-19 και το εύρος των νευρολογικών προβλημάτων ήταν παρόμοιο στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες», σημειώνει η ερευνήτρια.
Αν και η ηλικία και το φύλο δεν έπαιζαν ρόλο στην εκδήλωση νευρολογικής επιπλοκής, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι οι τύποι συμπτωμάτων διαφοροποιούνταν ανάλογα με την ηλικία.
Για παράδειγμα, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών εμφάνιζαν συχνότερα επιληπτικές κρίσεις. Τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έλλειψη όσφρησης και γεύσης, αλλά οι ερευνητές το αποδίδουν στο γεγονός ότι τα μικρότερα παιδιά δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αυτά τα συμπτώματα.
Επίσης ενώ το ένα τέταρτο των παιδιών με νευρολογική εμπλοκή είχε μια ήδη γνωστή προϋπάρχουσα νευρολογική κατάσταση, η πλειονότητα των παιδιών όχι.
«Αυτή η μελέτη μας υπενθυμίζει ότι τα μέχρι πρότινος υγιή παιδιά μπορούν επίσης να αναπτύξουν νευρολογικές επιπλοκές από την COVID-19. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν αυτήν τη πιθανότητα για κάθε νεαρό άτομο που παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα νευρολογικών συμπτωμάτων ή σοβαρών νευρολογικών καταστάσεων μετά από έκθεση στη λοίμωξη COVID-19», υπογραμμίζει η Δρ. Κέρρι Λα Ροβερε.
Τέλος, στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι, «η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά όργανα και τα ευρήματά μας τονίζουν ότι αυτό περιλαμβάνει το νευρικό σύστημα σε παιδιά και εφήβους», «πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί σε ορισμένα παιδιά υπάρχει σοβαρή νευρολογική συμμετοχή και σε άλλα όχι και ποιες θεραπείες μπορεί να λειτουργήσουν. Δεν γνωρίζουμε επίσης τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά», καταλήγουν οι ερευνητές.
Ε.Ε: Έρχεται νέος μηχανισμός ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων που παρασκευάζονται στην Ευρώπη
Εμβόλιο AstraZeneca: Έκρυβαν 29.000.000 δόσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ρώμη!