Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον τομέα του κορωνοϊού χωρίς να έχουν παύσει ούτε στιγμή οι έρευνες σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και αυτά για νέους τρόπους, πιο εύχρηστους, για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey υποστηρίζουν ότι τα μη επεμβατικά διαγνωστικά τεστ σε δείγματα δέρματος μπορεί να επαρκούν όσον αφορά την ανίχνευση του κορωνοϊού.
Μέχρι σήμερα το πιο διαδεδομένο και αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ είναι το μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR) του RNA του ιού μέσω λήψης ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Η επιβεβαίωση με PCR είναι η μόνη διαγνωστική μέθοδος που τεκμηριώνει τη λοίμωξη από SARS-CoV.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet E Clinical Medicine, χημικοί από το Πανεπιστήμιο του Surrey σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Frimley Park του Ηνωμένου Βασιλείου, του Πανεπιστημίου του Μάνστεστερ και του Leicester συνέλλεξαν δείγματα σμήγματος από 67 νοσηλευόμενους ασθενείς -30 από τους οποίους ήταν θετικοί στον κορωνοϊό και 37 ασθενείς που με αρνητικό τέστ. Για τη λήψη του δείγματος οι ερευνητές έξυσαν ελαφρώς το δέρμα σε περιοχές που συνήθως είναι πλούσιες σε σμήγμα όπως το πρόσωπο, ο λαιμός ή η πλάτη.
Οι αναλύτες ανέλυσαν τα δείγματα χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας και το στατιστικό μοντέλο Partial Least Squares-Discriminant Analysis για να διαφοροποιήσουν τα θετικά και τα αρνητικά δείγματα. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό είχαν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων – ή δυσλιπιδαιμία – σε σχέση με τα αντίστοιχα δείγματα όσων είχαν αρνητικό τεστ.
Ο Matt Spick συνεπιμελητής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey δήλωσε: «Η νόσος Covid-19 επηρεάζει τον μεταβολισμό. Σε αυτήν την έρευνα, αναδεικνύουμε ότι το λιπιδώμα του δέρματος μπορεί να προστεθεί στη λίστα των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου και να αποτελέσει ανιχνεύσιμο σύμπτωμα αυτής».
«Η δειγματοληψία σμήγματος είναι απλή, μη επεμβατική μέθοδος που υπόσχεται τόσο τη διάγνωση όσο και για την παρακολούθηση της νόσου τόσο σε υγειονομικό όσο και σε μη υγειονομικό περιβάλλον» συμπληρώνει ο George Evetts, Σύμβουλος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Frimley Park.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Ποιο εμβόλιο προκαλεί εκτεταμένο δερματικό εξάνθημα – Πόσο ανησυχητικό είναι
Κορωνοϊός: Τέσσερα δερματικά συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν