Έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και η έντονη πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική. Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο έως και 3.000 κρουσμάτων ημερησίως, με τον αριθμό των εισαγωγών να αυξάνεται καθημερινά. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς υπό όρους, όταν το επιστρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στην Αττική, οι κλίνες ΜΕΘ σχεδόν έχουν εξαντληθεί, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης εμφανίζει αύξηση κρουσμάτων, η πληρότητα ξεπέρασε το 60%. Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 564, ένας αριθμός που είχε εμφανιστεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων στην Ελλάδα είχε σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου με 622 ασθενείς. .
Προβληματισμό προκαλούν και τα σημερινά στοιχεία, που παραπέμπουν στα μέσα του δεύτερου κύματος τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ σε μόλις 18.823 τεστ, διαπιστώθηκαν 1.626 θετικά κρούσματα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα κρούσματα ενδέχεται να αυξηθούν στα 3.000 αυτήν την εβδομάδα, με αποκλιμάκωση μετά τις 25 Μαρτίου, αλλά με αργούς ρυθμούς. Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, θα υπάρξει οριακή άνοδος των κρουσμάτων, ενδεχομένως να δούμε κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένουμε την απαρχή της επιπέδωσης της καμπύλης. Και μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε δείγματα αργής αποκλιμάκωσης.
Δερμιτζάκης: Υπό όρους άνοιγμα της εστίασης έξω, του λιανεμπορίου και των σχολείων
Πάντως, το άνοιγμα της αγοράς φαίνεται να διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στη Γενεύη, Μανώλης Δερμιτζάκης υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ότι πρέπει να υπάρξει σύστημα με συγκεκριμένους όρους, «Όχι κλείνουμε τα πάντα, ανοίγουμε τα πάντα».
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, εάν όλα ήταν ανοιχτά, τότε θα υπήρχε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων. «Ο σκοπός όμως δεν είναι να ανοίξουμε έτσι. Ο σκοπός είναι να ανοίξουμε προσεκτικά με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δραστηριότητες των πολιτών, οι οποίες ούτως ή άλλως γίνονται τώρα και αυξάνονται τα κρούσματα, να τις διοχετεύσουμε σε πιο συντεταγμένο τρόπο όπου τα μέτρα εφαρμόζονται».
Για το λιανεμπόριο, την εστίαση και τα σχολεία σχολίασε ότι «δεν ανοίγουμε γιατί είμαστε καλά, ανοίγουμε για να γίνουμε καλύτερα».
Ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει να ανοίξουν περιορισμένα δραστηριότητες, δηλαδή τα μαγαζιά σε μεγάλες πόλεις με ραντεβού, όχι click away, σε μικρές πόλεις ελεύθερα, η εστίαση μέχρι κάποια ώρα να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και να ανοίξουν όλα τα σχολεία με αυστηρά μέτρα.
Έκρηξη των κρουσμάτων εφόσον υπάρξει πρόωρη άρση του lockdown προέβλεψε και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Σε κάθε περιπτωση, κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τον συνωστισμό.
«Αν αρθεί το lockdown θα περιμένουμε τεράστια διασπορά» τόνισε μιλώντας στο STAR, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών. Πάντως, σημείωσε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αν και πιο αργή, καθώς οι μεταλλάξεις δημιουργούν διαφορετικό τοπίο.
Για τις δραστηριότητες, υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιλεγεί η λιγότερο επικίνδυνη, που είναι το λιανεμπόριο, κάτι που θα πρέπει να γίνει «με την πρώτη ευκαιρία».