Η στείρωση της γάτας είναι μία υπεύθυνη απόφαση για κάθε κηδεμόνα.
Αρκετοί, όμως, είναι εκείνοι που διστάζουν να υποβάλουν το ζωάκι τους σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση, καθώς πιστεύουν ότι θα του προσθέσει παραπανίσια κιλά, και μπορεί να το κάνει πιο νωχελικό.
Κι έτσι είναι. Αν δεν φροντίσουν να αλλάξουν τη διατροφή του -κι όχι να μειώσουν την ποσότητα τροφής- και αν δεν το προκαλούν για παιχνίδι και άσκηση.
Γιατί, όμως, μια γατούλα παίρνει κιλά μετά τη στείρωση, και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το σωστό της βάρος;
Απευθυνθήκαμε στην κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, για να λύσει τις απορίες μας.
1. Πώς επιδρά η στείρωση στον μεταβολισμό και στη συμπεριφορά της γατούλας;
Με τη στείρωση αλλάζει ο μεταβολισμός της γάτα μας. Η όρεξή της αυξάνεται, δηλαδή ζητάει περισσότερο φαγητό, και, αντίστοιχα, μειώνεται η δραστηριοποίηση/ενεργητικότητά της.
Σκεφτείτε ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες από την στείρωσή της η γάτα μας θα αυξήσει την προσλαμβάνουσα ποσότητα φαγητού ακόμα και κατά 30%, καθώς δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει την όρεξή της.
Την ίδια στιγμή θα μειώσει τις ενεργειακές της ανάγκες, κατά περίπου 50%, καθώς μικραίνει το πεδίο δράσης και κίνησης της, εφόσον δεν αναζητά ταίρι για ζευγάρωμα.
Κι έτσι αρχίζει να γίνεται πιο νωχελική και να περνάει περισσότερο χρόνο στον καναπέ.
2. Τι επιπτώσεις έχει στον οργανισμό της γάτας η στείρωση;
Η στείρωση μειώνει τα οιστρογόνα και ανδρογόνα (ορμόνες του σεξ), κάτι που οδηγεί στη μείωση του μεταβολικού ρυθμού.
Με τη μείωση του μεταβολισμού έχουμε έναν οργανισμό που δεν καίει θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό, αλλά πιο δύσκολα.
Καθώς τα οιστρογόνα, όπως έχει αποδειχτεί, μειώνουν την όρεξη, με την ελάττωσή τους θα αυξηθεί η όρεξη της γάτας μας.
Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων και οιστρογόνων στις γάτες που δεν έχουν στειρωθεί, ενεργοποιούν την περιπλανητική τους διάθεση και, γενικότερα, τη φυσική τους δραστηριότητα και συμπεριφορά.
Συνεπώς, είναι και πιο δραστήρια ζώα.
Έχοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, αλλά και τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γάτας μας μετά τη στείρωση, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στη διατήρηση ενός σωστού βάρους.
Γιατί οι στειρωμένες γάτες έχουν τάση προς παχυσαρκία.
3. Ποιο είναι το ιδανικό βάρος μιας γατούλας που έχει στειρωθεί;
Διατροφικά, λοιπόν, είναι σημαντικό να ελέγξουμε το βάρος της, έτσι ώστε να μην πάρει παραπάνω κιλά και γίνει παχύσαρκη.
Γιατί η παχυσαρκία ενέχει κινδύνους για διαβήτη, επιβαρύνει το σκελετικό της σύστημα, τις αρθρώσεις κ.λπ.
Χρειαζόμαστε μια διατροφή με λιγότερες θερμίδες -όχι μικρότερη ποσότητα-, έτσι ώστε να ρυθμίσουμε καλύτερα το βάρος της γάτας μας.
Το βάρος της το παρακολουθούμε με βάση τα κιλά της και σύμφωνα με τον πίνακα σωματικού δείκτη.
Σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε, στη φωτογραφία πέντε, την ιδανική εικόνα που θα πρέπει να έχει η γάτας μας.
Αν δούμε ότι αλλάζει, δηλαδή αυξάνονται τα κιλά της, τότε πρέπει να παρέμβουμε. Να προσθέσουμε στην καθημερινότητα της γάτας μας περισσότερη άσκηση, παιχνίδι, ή να αλλάξουμε τη διατροφή της.
4. Τι πρέπει να προσέξουμε και τι πρέπει να περιέχει η διατροφή μιας στειρωμένης γατούλας;
Χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες με μια διατροφή χαμηλή σε λίπος.
Το λίπος αυξάνει τις θερμίδες. Σκεφτείτε ότι έχει τις διπλάσιες θερμίδες από ό,τι η πρωτεΐνη, ή οι υδατάνθρακες.
Τα λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό της, θα τα λάβει με τη μορφή των αναγκαίων λιπαρών οξέων (τα λεγόμενα καλά λιπαρά), τα οποία χρειάζεται και για το δέρμα, τις αρθρώσεις, το τρίχωμά της, αλλά και για τη μείωση του οξειδωτικού στρες.
Επίσης, χρειαζόμαστε περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερους υδατάνθρακες.
Η πρωτεΐνη θα υποστηρίξει τον μυϊκό ιστό και οι μειωμένοι υδατάνθρακες θα μειώσουν τον γλυκαιμικό δείκτη, κι αυτό θα επηρεάσει και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Μια δίαιτα που περιέχει το αμινοξύ καρνιτίνη -το οποίο συναντάμε στα ζωικά προϊόντα, όπως κόκκινο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο- βοηθά σε μια υγιή απώλεια βάρους, καθώς προωθεί και χρησιμοποιεί το λίπος ως πηγή ενέργειας.
Κάτι άλλο που θα βοηθήσει, είναι οι φυτικές ίνες, καθώς μειώνουν τις θερμίδες του φαγητού, ενώ παράλληλα η γάτα μας νιώθει το στομάχι της πιο γεμάτο και έχει μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.
Θα ήθελα να τονίσω και εδώ τη σημασία της υγρασίας στην τροφή της γάτας μας. Ειδικά όταν έχει στειρωθεί.
Μετά τη στείρωση, αν η γάτα μας έχει μειωμένη κίνηση και πίνει και λιγότερο νερό, τα ούρα της μένουν περισσότερο στην ουροδόχο κύστη και δεν αποβάλλονται με τον ίδιο ρυθμό.
Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η παχυσαρκία και κάποια συστατικά στη διατροφή της, προδιαθέτουν την γάτα μας στη δημιουργία πέτρας και κρυστάλλων.
Συνεπώς, η υγρασία στην τροφή είναι σημαντική για το ουροποιητικό σύστημα. Ειδικά της στειρωμένης γάτας.
Οι αρσενικοί στειρωμένοι γάτοι, καθώς διαθέτουν πιο στενή ουρήθρα, είναι πιο επιρρεπείς σε μπλοκαρίσματα στο ουροποιητικό.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το σώμα είναι ένας θαυμαστός οργανισμός.
Επηρεάζεται από το περιβάλλον, από τις συνθήκες που ζει, και, αντίστοιχα, προσαρμόζει τις εσωτερικές λειτουργίες του και αντιδρά.
Η φύση έχει προβλέψει για τη μαγεία που συντελείται μέσα σε αυτόν.
Όταν, λοιπόν, επεμβαίνουμε με μια απαραίτητη στην εποχή μας εγχείρηση, όπως είναι η στείρωση, θα πρέπει να βοηθήσουμε το ζωάκι μας να παραμείνει υγιές και χαρούμενο.
Να προσαρμόσουμε τη διατροφή του και να φροντίσουμε για τη δραστηριοποίησή του.
▪ Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.