*Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η εξίσωση της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Αττική και τις άλλες περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Η παράταση του lockdown που αποφασίστηκε την Παρασκευή θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου, αλλά η κατάσταση όσον αφορά τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνει πως τα αυστηρά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν πιθανότατα έως τις 15 Μαρτίου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι ολοένα και αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις συνθέτουν ένα ασφυκτικό τοπίο στο οποίο, παρά την καλή διάθεση και την αισιοδοξία των επιστημόνων και της κυβέρνησης, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της καθηγήτριας επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού, η οποία εκτίμησε πως ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος καθώς το lockdown δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε.
Η κυρία Λινού μάλιστα σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την κατάσταση απέδωσε την… επιμονή της πανδημίας στην έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Αναφερόμενη στο λιανεμπόριο, πάντως, εξήγησε πως «η αγορά δεν αντέχει περισσότερο κλείσιμο», ενώ έκανε λόγο για επιβάρυνση της ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών, τονίζοντας ότι «Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς».
Οι δηλώσεις αυτές αποτυπώνουν μία «σύμπνοια» και με τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία παρατηρώντας με προσοχή την εικόνα της διασποράς του ιού στην χώρα, αναμένουν μία χαραμάδα προκειμένου να διαφανεί πότε θα επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως στα μέσα Μαρτίου η αγορά μπορεί να ανοίξει και πάλι τονίζοντας πως αυτό είναι ένα ορόσημο το οποίο δεν θα έπρεπε να χαθεί. Η τοποθέτηση αυτή μάλιστα, προοιωνίζει ουσιαστικά και την παράταση του lockdown και πέρα από τις 8 Μαρτίου καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή πλέον πως είναι πού δύσκολο να αλλάξει θεαματικά κάτι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα που να οδηγήσει τους επιστήμονες την ερχόμενη Παρασκευή να εισηγηθούν άνοιγμα της αγοράς.
Παράλληλα ο κ. Πέτσας εξέφρασε την αισιοδοξία πως το φετινό Πάσχα δεν θα έχει σχέση με το περσινό καθώς όπως ανέφερε «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA το Σάββατο εκτίμησε και αυτός πως η αγορά θα μπορούσε να ανοίξει στις 16 Μαρτίου. Αναφορικά δε με το λιανεμπόριο, υποστήριξε πως το κομμάτι εκείνο της αγοράς που είναι ανοικτό δείχνει καλά νούμερα και η εικόνα των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη του Ιανουαρίου. «Συνεπώς υπάρχει μια πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας αρκετά δυναμική», συμπέρανε.
Η προσήλωση στην ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα εκφράζεται όμως και από τους επιστήμονες, με χαρακτηριστική την δήλωση του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΪ πως είναι ανάγκη να ανοίξει το λιανεμπόριο.
Εντατικοί έλεγχοι
Την ίδια ώρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν την Παρασκευή, συνολικά 83.284 ελέγχους και κατέγραψαν 1.557 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων του lockdown. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 509.200€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε δύο (2) επιχειρήσεις.
Οι κόκκινες περιοχές και τα μέτρα που ισχύουν
Τέλος υπενθυμίζεται πως δέκα περιφέρειες και δήμοι μπήκαν από χθες και μέχρι τις 8 Μαρτίου σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και lockdown, μετά από απόφαση των υγειονομικών αρχών.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), βρίσκονται πλέον ως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί, οι εξής περιοχές: οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας. Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Στις περιοχές αυτές ισχύουν τα παρακάτω:
- Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί (εξαιρούνται οι Π.Ε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα και τις καθημερινές η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9 το βράδυ).
- Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
- Εξ αποστάσεως εκπαίδευση(τηλεκπαίδευση) για Λύκεια.
- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away.
- Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.
Όσον αφορά το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), σε αυτό παραμένουν μέχρι τουλάχιστον τις 8 Μαρτίου, η Περιφέρεια της Αττικής , οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Στις περιοχές αυτές, που ανήκουν σε αυτό το επίπεδο, είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, δεν επιτρέπεται, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας. Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την περιφέρεια της Αττικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα ενώ τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 9 το βράδυ.
Κορωνοϊός: Στα 1.630 τα νέα κρούσματα – Στο «βαθύ κόκκινο» η Αττική με 815 νέες μολύνσεις