Εάν θέλετε να κρατήσετε το ενδιαφέρον του σκύλου σας αμείωτο, και να σας ακολουθεί σε κάθε σας βήμα με μεγάλη προθυμία, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε: να πάρετε το φιλαράκι σας και να ζήσετε παρέα την εμπειρία του agility.
Τι είναι το dog agility και τι προσφέρει στον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα και στον σκύλο του; Μας το εξηγεί η προπονήτρια Agility στην ομάδα Free Spirit, Συλβάνα – Ευγενία Γεωργουσοπούλου.
«Το dog agility είναι ένα κυνάθλημα, στο οποίο κάθε σκύλος και ιδιοκτήτης μπορούν να λάβουν μέρος. Ωστόσο, στο agility δεν γίνονται δεκτά, σκυλιά που έχουν ακρωτηριαστεί από τον ιδιοκτήτη τους. Αυτά, δηλαδή, που τους έχουν κόψει τα αυτιά ή την ουρά.
Απευθύνεται σε όλα τα σκυλιά, καθώς υπάρχουν τρεις κατηγορίες: small, medium και large. Τα επίπεδα είναι A0 (αρχάριοι), A1, A2 και Α3.
Είναι ένα άθλημα ταχύτητας και ευκινησίας. Ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης του καλούνται να κάνουν μια διαδρομή, την οποία θα υποδείξει ο χειριστής, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του σκύλου. Σκύλος και ιδιοκτήτης γίνονται ομάδα.
Ο στίβος του agility περιλαμβάνει εμπόδια διάφορων ειδών. Ο σκύλος θα πρέπει να τα περάσει σκαρφαλώνοντας, πηδώντας, κάνοντας ελιγμούς. Υπάρχουν, το άλμα εις ύψος ή μήκος, το τούνελ, το σλάλομ, η τραμπάλα κ.α.
Προτού ο σκύλος μπει στον στίβο, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του να φροντίζει για την προθέρμανσή του. Με περπάτημα, παιχνίδι και διάφορα τρικς όπως είναι οι στροφές κ.α.
Η προπόνηση διαρκεί το πολύ ένα τέταρτο. Καλό θα ήταν να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα.
Είναι πολύ καλή σωματική και ψυχική εκτόνωση, και δυναμώνει τον σκύλο, αλλά και τον άνθρωπο. Αυξάνει το μεταξύ τους δέσιμο, καθώς περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί, με άθληση, εκτόνωση και διασκέδαση. Κάθε σκύλος, όπως και κάθε ιδιοκτήτης, θέλει τη δική του προσέγγιση, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο άθλημα.
Όλα γίνονται με θετικό τρόπο εκπαίδευσης. Δηλαδή, η εκπαίδευση βασίζεται στην επιβράβευση με λιχουδιές ή παιχνίδι. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε βίαιο τρόπο, μόνον χαρούμενο. Ο σκύλος απολαμβάνει την ελευθερία του, καθώς του αφαιρείται το λουρί. Επίσης, το agility, βοηθά να ξεπεραστούν φοβίες και ανασφάλειες, που μπορεί να έχουν ορισμένοι σκύλοι.
Ένα κουτάβι μπορεί να αρχίσει τις προπονήσεις αφού κλείσει τους 10 μήνες ζωής.
Γυρίζοντας σπίτι, ο σκύλος θα θέλει να χαλαρώσει, και θα κοιμηθεί «σαν πουλάκι».
Αν σας συναρπάσει το agility και σας ξυπνήσει το αγωνιστικό πνεύμα, να ξέρετε ότι αγώνες διεξάγονται κάθε μήνα. Με την κατάλληλη προπόνηση, θα μπορέσετε, έπειτα από δυο τρεις μήνες, να συμμετάσχετε και εσείς και να καταπλήξετε να πλήθη!