Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί εκφυλιστική μεταβολική νόσο, η οποία προσβάλλει διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Ανάμεσα στα άλλα, προσβάλλει τα άκρα και κυρίως τα πόδια και εμφανίζεται συνήθως όταν συνυπάρχουν (περιφερική) διαβητική νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων) και (περιφερική) διαβητική αρτηριοπάθεια (βλάβη των αγγείων).
Διαβητική Νευροπάθεια
Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαβητικής νευροπάθειας και ένας από αυτούς είναι η διαβητική περιφερική νευροπάθεια. Πρόκειται για βλάβη των περιφερικών νεύρων, συνηθέστερα εκείνων στα πόδια και τα πέλματα και εκδηλώνεται με: μούδιασμα στα πόδια και τα κάτω άκρα, πόνο σαν «κάψιμο» και απώλεια της αίσθησης. Τα συμπτώματα εντείνονται το βράδυ και εξασθενούν με το περπάτημα. Η βλάβη των νεύρων επέρχεται σταδιακά και, καθώς πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή, είναι πιθανό να τραυματίσει κάποιος τα πόδια του χωρίς να το αντιληφθεί. Στους διαβητικούς ασθενείς ακόμα και ένα μικρό έλκος (πληγή) μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη ή σε χρόνιο έλκος που δεν επουλώνεται. Επιπλέον, η απώλεια της αίσθησης μας οδηγεί σε φόρτιση (ρίχνουμε ασυναίσθητα βάρος) του πάσχοντος ποδιού, με αποτέλεσμα την υπερκεράτωση (δημιουργία κάλου) που γίνεται αιτία περαιτέρω τραυματισμού.
Διαβητική Αρτηριοπάθεια
Είναι οι βλάβες που προκαλεί ο Διαβήτης στο κυκλοφορικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα στις αρτηρίες του σώματος. Η προσβολή των αρτηριών προκαλείται λόγω τραύματος του εσωτερικού τοιχώματος των αγγείων με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενασβεστώσεων στον αυλό τους και τη στένωσή του, που μπορεί να οδηγήσει και στην πλήρη απόφραξη τους. Η διαβητική αρτηριοπάθεια είναι μικροαγγειοπάθεια, προσβάλλει δηλαδή τις αρτηρίες μικρού και μεσαίου μεγέθους. Η συνηθέστερη εντόπιση είναι στις αρτηρίες κάτωθεν του γόνατος (περιφερική αρτηριοπάθεια).
Οι βλάβες που προκαλούνται στο τοίχωμα των αρτηριών, εκδηλώνονται με μια σειρά συμπτωμάτων που προέρχονται από τη μειωμένη παροχή αίματος στα κάτω άκρα και εμφανίζονται με τη μορφή πόνου κατά τη βάδιση (Διαλείπουσα Χωλότητα) και, σε προχωρημένο στάδιο, ακόμα και στην ηρεμία. Ο πόνος αυτός εμφανίζεται μετά από κάποια μέτρα βαδίσματος και είναι τόσο έντονος που αναγκάζει τον ασθενή να σταματήσει. Η κλινική αυτή εκδήλωση της διαβητικής αρτηριοπάθειας μαζί με μια σειρά άλλων μεταβολών, χαρακτηρίζουν το Διαβητικό Πόδι.
Το Διαβητικό Πόδι
Το Διαβητικό Πόδι είναι μια πολυσυστηματική κλινική εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει μια σειρά ανατομικών και λειτουργικών αλλαγών στον άκρο πόδα και στις αρθρώσεις. Συμπεριλαμβάνει αλλοιώσεις από τις αρτηρίες που αιματώνουν τους μύες του άκρου ποδός και ταυτόχρονες μεταβολές στη μορφή και λειτουργία των μυών και αρθρώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ποδικής καμάρας και τη δημιουργία σημείων μέγιστης πίεσης στον άκρο πόδα, μια οντότητα που ονομάζεται πόδι Charcot.Το πόδι Charcot προδιαθέτει σε πολλαπλούς τραυματισμούς λόγω της διαταραχής της φυσιολογικής ανατομίας του άκρου πόδα σε συνδυασμό με την ελαττωμένη αρτηριακή παροχή και τη συνεχιζόμενη φόρτιση στα σημεία πίεσης στο πέλμα. Καθώς αυτοί δεν γίνονται αντιληπτοί λόγω της μειωμένης αισθητικότητας στην περιοχή, μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτες καταστάσεις, όπως η γάγγραινα και ο αναπόφευκτος ακρωτηριασμός.
Διαβητικό πόδι – αντιμετώπιση
Ο ασθενής με διαβητικό πόδι χρειάζεται πολύπλευρη προσέγγιση από ομάδα απόλυτα εξειδικευμένων γιατρών. Βασική θέση σ’ αυτήν έχουν ο Αγγειοχειρουργός ο οποίος θα διαγνώσει και θα θεραπεύσει βλάβες προερχόμενες από τις αρτηρίες του κάτω άκρου, ο Εξειδικευμένος Παθoλόγος–Διαβητολόγος, ο οποίος θα ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου του ασθενούς και θα τον κατευθύνει για τη σωστή καθημερινή πρακτική του. Στην ομάδα συμμετέχουν και ιατροί άλλων ειδικοτήτων όπως Ορθοπαιδικοί και Λοιμωξιολόγοι.
Πολύ σημαντική θέση στην αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβητικού ποδιού έχει η θεραπεία σε θάλαμο Υπερβαρικού Οξυγόνου, καθώς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντική βοήθεια στη επούλωση του διαβητικού έλκους.
Θάλαμος Υπερβαρικού Οξυγόνου λειτουργεί στο Metropolitan Hospital όπου επίσης λειτουργεί ένα σύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού, επανδρωμένο με τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του και είναι έτοιμο να προσφέρει πλήρη και σφαιρική αντιμετώπιση του Διαβητικού Ποδιού, από τη διάγνωση μέχρι και τη θεραπεία του. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνονται 3.000 ακρωτηριασμοί, λόγω διαβήτη. Βοηθήστε να τους κάνουμε λιγότερους… Μπορούμε!