Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες ο εντοπισμός ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού στη Βρετανία ο οποίος μεταλλάσσεται. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το νέο στέλεχος, με τον κωδικό «Β.1.525», έχει ανιχνευτεί σε 32 κρούσματα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και σε κρούσματα στη Νιγηρία.
Σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, το νέο στέλεχος έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον άλλες δέκα χώρες, ανάμεσά τους οι Δανία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Τα πορίσματα της έρευνάς τους έδειξαν πως, το νέο στέλεχος παρουσιάζει ομοιότητες με το γονιδίωμα της βρετανικής μετάλλαξης – «μετάλλαξης του Κεντ» (B.1.17), και περιέχει διάφορες μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της «Ε4848Κ» στην πρωτεϊνική ακίδα, μέσω της οποίας ο ιός μπορεί να προσβάλει τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.
Πρόκειται για την ίδια μετάλλαξη που εντοπίζεται στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος της νόσου Covid-19 και η οποία εκτιμάται ότι βοηθά τον ιό να αντιστέκεται όταν του επιτίθενται τα αντισώματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειωθεί ελαφρώς η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως σχολιάζει η εφημερίδα Daily Mail.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο θα εξαπλωθεί αυτό το νέο στέλεχος», επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» o καθηγητής Σάιμον Κλαρκ, αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. «Εάν όμως είναι γενικευμένη η εξάπλωσή της, μπορεί να υποτεθεί πως η ανοσία από οποιοδήποτε εμβόλιο ή προηγούμενη λοίμωξη θα μειωθεί».
Από την πλευρά του, ο ίδιος τονίζει οι επιστήμονες θα πρέπει να ρίξουν φως στον βαθμό μεταδοτικότητας και θνητότητας του στελέχους «Β.1.525». Για τον επιστήμονα Ράβι Γκούπτα, καθηγητή Κλινικής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το νέο στέλεχος θα πρέπει να βρεθεί και αυτό στο επίκεντρο των διαγνωστικών τεστ.
Πελώνη: Θα υπάρξει επαναπρογραμματισμός των ραντεβού για εμβολιασμό
Βασιλακόπουλος: Με λίγη προσοχή αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown