Σε ισχύ για δεύτερη ημέρα τέθηκαν από τις 18:00 τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού τα οποία θα ισχύουν τα Σαββατοκύριακα.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας για τα Σαββατοκύριακα μετά τις 18:00 προέκυψε μετά από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων. Σήμερα, δεύτερη ημέρα εφαρμογής των μέτρων οι πολίτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική θα βρίσκονται για άλλη μία μέρα στα σπίτια τους με την Αστυνομία να διενεργεί αυστηρούς ελέγχους.
Οι αλλαγές σε Αττική και Θεσσαλονίκη αφορούν κυρίως τη λειτουργία των καταστημάτων. Τα Σαββατοκύριακα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, εκτός από φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα, φούρνους και βενζινάδικα, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 18:00 και όχι από τις 21:00 όπως ίσχυε στην «κόκκινη» πρωτεύουσα έως και την Παρασκευή. Τις καθημερινές, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 21:00.
Για τη Θεσσαλονίκη, που μέχρι την Παρασκευή βρισκόταν στο επίπεδο Α, αλλάζει και η καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων, καθώς πλέον θα λειτουργούν μόνο με click away, ακόμα και η ένδυση, υπόδηση και τα βιβλιοπωλεία.
Στο πλαίσιο αυτό, για την τήρηση των μέτρων οι έλεγχοι της Αστυνομίας αναμένεται να είναι συνεχείς και αυστηροί, όπως ήταν και στην πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ολα όσα ισχύουν για λαϊκές, σούπερ μάρκετ, καταστήματα
Παρακολουθώντας την πορεία του κορωνοϊού στο χάρτη, σε τοπικό επίπεδο η Θεσσαλονίκη πέρασε στην κατηγορία της ζώνης αυξημένου κινδύνου, πλάι στην Αττική και τη Χαλκιδική, στις οποίες από χθες στις 6 το πρωί μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου τέθηκαν σε ισχύ τα εξής:
1. Μετακίνηση το Σαββατοκύριακο μόνο με αποστολή SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
2. Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια) και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
3. Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι την Παρασκευή είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away (και αναστολή της διαδικασίας click inside).
4. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.
Το ωράριο λειτουργίας τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες διαιτολογίας διαμορφώνεται ως εξής:
· Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
· Σάββατο Κυριακή, κλειστά.
5. Αναστολή λειτουργίας take away στα καταστήματα εστίασης (σ.σ. η οποία τελικά ανακλήθηκε)
6. Λαϊκές Αγορές
Αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές του Σαββατοκύριακου, αλλά από το επόμενο, δηλαδή από τις 13-14 Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά στην αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι θα το συζητήσει ξανά με την Επιτροπή, καθώς όπως υπογράμμισε η μη λειτουργία τους «διακινδυνεύει τεράστιο συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ».
Ωστόσο η συγκερκιμένη απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου). Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας αρακτηρίζεται ότι ήταν λάθος η απόφαση καθώς «σε ανοικτούς χώρους η μετάδοση είναι πολύ μικρότερη από ότι σε κλειστούς χώρους» ενώ προστίθεται ότι η απόφαση στέλνει το καταναλωτικό κοινό σε χώρους που η μετάδοση είναι μεγαλύτερη. Η ομοσπονδία ζητάει, άμεσα, συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Επιτροπή Επιδημιολόγων.
7. Κλειστά παραμένουν από και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όπως προβλέπεται για τις «κόκκινες» περιοχές.
«Στο στόχαστρο» 5 δήμοι
Πλην της υπαγωγής σε καθεστώς lockdown για τις Περιφερειακές ενότητες της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ειδικής μέριμνας κατά τους ειδικούς χρήζουν άλλες πέντε περιοχές της χώρας, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει χθες νέα, περιοριστικά μέτρα στους δήμους:
· Θήρας,
· Μυκόνου,
· Χαλκιδέων,
· Πατρέων και
· Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Στις περιοχές αυτές, το υφιστάμενο πλαίσιο αυστηροποιείται ακόμη πιο πολύ, καθώς από χθες στις 6 το πρωί:
· Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου.
· Αναστέλλεται η λειτουργία των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
· Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
· Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών και αντικαθίσταται με τηλεκπαίδευση. Εξαίρεση αποτελούν οι δήμοι Μυκόνου και Θήρας, όπου τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
· Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
· Αναστέλλεται η λειτουργία των Δικαστηρίων.
· Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
· Αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
«Κόκκινες» μετεγγραφές
Παράλληλα, στη βαθμίδα των «κόκκινων» περιοχών παραμένουν ή εντάσσονται από αύριο και για επτά ημέρες:
· ο δήμος Εορδαίας,
· ο δήμος Θηβαίων,
· ο δήμος Τανάγρας,
· ο δήμος Σπάρτης,
· ο δήμος Ζακύνθου,
· η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
· ο δήμος Ρεθύμνης
· ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού
· ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
· ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
· ο δήμος Τεμπών