Μία ακόμα εβδομάδα αγωνίας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας κάνει την εμφάνισή της τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. Έπειτα από 11 συναπτούς μήνες που ο ιός «σφυροκοπά» την επικράτεια, τα στοιχεία που προκύπτουν από τη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αποτυπώνουν ξανά τους φόβους των ειδικών για νέα αυξητική τάση στα κρούσματα.
Οι 1.151 θετικές διαγνώσεις κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ επαναφέρουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα κρούσματα σε τετραψήφιο αριθμό, με την Αττική να συγκεντρώνει 612 περιπτώσεις στο σύνολο της περιφέρειας και τον κεντρικό τομέα της Αθήνας να εκτοξεύεται στην κλίμακα της ανησυχίας με 209 κρούσματα.
Τεράστια και ξεκάθαρη η αύξηση στην Αττική
Ενδεικτικό ότι η κατάσταση στην οποία έχει εισέλθει η Αττική τείνει από στιγμή σε στιγμή να εκτραχυνθεί είναι τα 4.000 ενεργά κρούσματα που ανέφερε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σημειώνεται ότι μόλις πέντε ημέρες πριν, την περασμένη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν στα 2.800.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στον βόρειο τομέα της Αττικής παρατηρείται αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα, στον κεντρικό τομέα αύξηση 67% με 1.040 ενεργά κρούσματα, στον δυτικό τομέα αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα, στον Πειραιά αύξηση 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα, ενώ σε όλη την περιφέρεια Αττικής η αύξηση ανέρχεται στο 78%.
«Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Ο ιός είναι εδώ. Η Αττική είναι περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν έχει αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ αλλά ξέρουμε ότι αυτό αργεί για λίγες ημέρες. Οι έρευνες στα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Εκ νέου συναγερμός και στην Θεσσαλονίκη
Μετά την Αθήνα, όπου καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, συναγερμός έχει σημάνει και στη Θεσσαλονίκη αφού, εκτός από τα 83 κρούσματα που σημειώθηκαν σήμερα, καταγράφεται και άνοδος κατά 50% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης. Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ μετά από την έρευνα που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Όπως εξήγησε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».
Μοναδική «ανάσα» για τους ειδικούς παραμένει η βραδεία αλλά σταθερά πτωτική τάση των διασωληνωμένων οι οποίοι το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τους 246, ενώ καταγράφηκαν και 27 θάνατοι. Ο κ. Τσιόδρας, πάντως, δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού ούτε σε αυτό τον τομέα, τονίζοντας πως παρατηρείται μικρή αύξηση στις νοσηλείες. «Σήμερα έχουμε 1.562 νοσηλευόμενους. Η ηλικιακή κατανομή είναι 75+ ετών που αποτελούν το 30% των νοσηλευομένων και οι άνω των 55 ετών αποτελούν το 75% των νοσηλευομένων», σημείωσε ο καθηγητής.
«Έκρηξη» σε Πάτρα και Εύβοια
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε, επιπλέον, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στην Πάτρα αφήνοντας αιχμές για το υγειονομικό προσωπικό που δεν εμβολιάστηκε, πράγμα που συνέβη και τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από την κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Παρόλα αυτά, σήμερα στο νοσοκομείο του Ρίου εντοπίστηκαν οκτώ νοσηλευτές με κορωνοϊό, ενώ συνολικά στην περιφέρεια Αχαΐας τα περιστατικά ανήλθαν σε 82.
«Η Πάτρα θέλει προσοχή. Υπάρχει 94% αύξηση, 300 ενεργά κρούσματα και αύξηση νοσηλειών. Δυστυχώς κάποια περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Υπάρχει αυτή η δυσπιστία που γεννούν οι ψευδείς ειδήσεις ή η υπερβολική επιστημονική ανησυχία και δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι», είπε ο καθηγητής. Παράλληλα, τόνισε ότι η εβδομαδιαία αύξηση στο Λασίθι (14 κρούσματα σήμερα) ανέρχεται σε 372%, ενώ σημείωσε ότι η περιφέρεια με την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα είναι η Ήπειρος.
Επιπροσθέτως, έντονη είναι πλέον η ανησυχία και για την Εύβοια, η οποία σήμερα βρίσκεται τέταρτη στην «κούρσα των κρουσμάτων» με 71 θετικές διαγνώσεις. Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής είναι «υγειονομική βόμβα», σημειώνοντας πως τα τεστ που έχουν διενεργηθεί σε εργαζομένους δίνουν υψηλά ποσοστά θετικότητας που κυμαίνονται σε πάνω από 10% μέχρι στιγμής.
Σχεδόν 3.000 κρούσματα σε παιδιά το τελευταίο δίμηνο
Σημαντική είναι η αύξηση που παρατηρείται στα παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει περάσει καν ολόκληρος μήνας από την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και μόλις 10 ημέρες από το άνοιγμα των Γυμνασίων, ενώ τα Λύκεια παραμένουν υπό καθεστώς τηλεκπαίδευσης.
Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις 3 Δεκεμβρίου ο συνολικός αριθμός των παιδιών 0-17 ετών που είχαν νοσήσει ανερχόταν στα 6.872, στις 3 Ιανουαρίου έφτασε τα 8.498, ενώ σήμερα 3 Φεβρουαρίου οι νεαροί ασθενείς φτάνουν τους 9.832. Μιλάμε, λοιπόν, για μία αύξηση 2.960 κρουσμάτων εντός δύο μηνών, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουμε σε ποια εκπαιδευτική βαθμίδα ανήκει η πλειοψηφία των περιπτώσεων. Αν, δηλαδή, τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε παιδιά δημοτικού που άνοιξαν τις πόρτες τους στις 11 Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδήσεις σχετικά με τον θάνατο ενός 16χρονου κοριτσιού στη Θήβα από COVID-19, η διάγνωση ενός 3χρονου αγοριού στη Ζάκυνθο και η νοσηλεία του 9χρονου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίου μέσα σε μόλις δύο ημέρες εντείνουν την ανησυχία των ειδικών για υπερμετάδοση του ιού στις νεότερες ηλικίες.
Στα 1.151 τα κρούσματα – Τα 612 στην Αττική
Τσιόδρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Αγωνία για την Αττική – «Έκρηξη» στα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα