Στα τέλη του 2020 ένα κύμα αισιοδοξίας «σάρωσε» την Γηραιά Ήπειρο λόγω της έναρξης των εμβολιασμών. Ωστόσο, έναν μήνα μετά, ο σκεπτικισμός έχει εξαπλωθεί απ’ άκρη σ’ άκρη με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να βλέπουν τον αρχικό τους προγραμματισμό όχι μόνο να πέφτει έξω αλλά να δυσκολεύονται ακόμη και να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς, έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Politico, κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα πετύχει τον κοινό στόχο για τους εμβολιασμούς, εάν δεν βρεθεί λύση με την AstraZeneca και μάλιστα εάν αυτοί συνεχίσουν με τους σημερινούς ρυθμούς, οι Βρυξέλλες στο τέλος του καλοκαιριού θα δουν κάποιες χώρες της Ένωσης μετά βίας να ξεπερνούν το 30% της κάλυψης του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ορισμένες θα είναι ακόμα και κάτω από το 20%. 

Η σύγκριση των όσων προέβλεπε η αρχική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα και της πρόβλεψης για το τέλος καλοκαιριού βάσει των διαθέσιμων εμβολίων μέχρι αυτή την στιγμή, σύμφωνα με το Politico.

provlepsi-ellada-54

Μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο φέρνει προ των πυλών ένα πανευρωπαϊκό τρίτο κύμα της πανδημίας αλλά βάζει στον «πάγο» και την οικονομία αφού θα συνεχίσουν να υφίστανται σκληρά μέτρα και τοπικά lockdown αφού κάθε επιλογή θα είναι διαθέσιμη προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Στους διαδραστικούς πίνακες του Politico μπορείτε να δείτε αναλυτικά στοιχεία ανά χώρα, για τον αριθμό των εμβολιασμένων, τις προβλέψεις για το τέλος καλοκαιριού καθώς και την σύγκριση μεταξύ των κρατών-μελών, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat και του ourworldindata.org.

Πάντως, η ανακοίνωση της AstraZenca, ότι μέχρι το τέλος του Μάρτη θα παραδώσει 60% λιγότερα εμβόλια από τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ λόγω «προβλημάτων στην παραγωγή» επέφερε μια σοβαρή κρίση τόσο σε υγειονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Η απόφαση της ΕΕ να ενεργοποιήσει το άρθρο 16 της Συνθήκης για το Brexit, το οποίο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να αποφασίζουν και να δρουν μονομερώς, εφόσον υπάρχει κάποια μη αναμενόμενη, αρνητική επίπτωση από τη συμφωνία αυτήν, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαγωγές εμβολίων από την Ιρλανδία προς τη Μεγάλη Βρετανία, προκάλεσε θύελλα σε Μπέλφαστ, Δουβλίνο και Λονδίνο.

Πέρα από το ζήτημα των εμβολίων, η απόφαση της ΕΕ τίναζε με το «καλημέρα» ένα από τα πιο βασικά σημεία της συμφωνίας του Brexit αλλά και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία: Επανέφερε δηλαδή το «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Τελικά, ύστερα από τη γενική κατακραυγή, η ΕΕ αποφάσισε να πάρει πίσω την απόφαση. Μάλιστα, το Bloomberg χρεώνει αυτή την αστοχία προσωπικά στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεταλλάξεις κορωνοϊού – Σύψας: «Ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου»

Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: «Ταρακουνάει» τους ειδικούς – Ανησυχία για τον ιερέα στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: 42% η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττική την τελευταία εβδομάδα