Όσοι έχουν σκύλο, οφείλουν κατά τη διάρκεια της βόλτας τους να μεριμνούν για την ασφάλεια του μικρού τους φίλου, αλλά και να υπολογίζουν και να προστατεύουν τους συνανθρώπους τους και τα άλλα ζώα, και να φροντίζουν για την καθαριότητα της πόλης τους, μαζεύοντας τις ακαθαρσίες του αγαπημένου τους σκύλου.
Να δίνουν το καλό παράδειγμα.
Για να έχουμε, λοιπόν, μια χαρούμενη και ασφαλή βόλτα παρέα με τον σκύλο μας, η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Σοφία Μαραγκουδάκη, δίνει πολύτιμες συμβουλές.
«Η βόλτα είναι πολύ σημαντική για τους σκύλους μας. Επειδή εξερευνούν, εκτονώνονται και κάνουν την ανάγκη τους.
Κατά τη διάρκεια της βόλτας, όμως, ένας κηδεμόνας πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Γιατί μπορεί να συμβούν διάφορα απρόοπτα.
Ας δούμε μαζί κάποια από αυτά, και τι μπορούμε να μάθουμε στον σκύλο μας για μια βόλτα χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
1. Να ξεφύγει από το λουρί: Σε όποιο δυνατό συναίσθημα μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της βόλτας, όπως είναι ο ενθουσιασμός, η χαρά, ή ο φόβος, υπάρχει περίπτωση το σκυλάκι μας να ξεφύγει από το λουρί του. Και εμείς να περάσουμε κάποιες στιγμές αγωνίας, μέχρι να έρθει πίσω στην αγκαλιά μας.
Για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, θα πρέπει από νωρίς να έχουμε μάθει στον σκύλο μας να ακούει το όνομά του και να ξέρει την άσκηση «Έλα».
Τη στιγμή, λοιπόν, που θα δείτε ότι αφαιρείται το λουρί του, φωνάξετε ήρεμα: «Μαξ, Έλα». Εάν το έχει μάθει σωστά, θα επιστρέψει γρήγορα κοντά σας. Και εσείς, ήρεμα, θα του φορέσετε το λουρί του και θα τον επιβραβεύσετε με ένα χάδι.
2. Να φάει κάτι από κάτω: Θέλει μεγάλη προσοχή στη βόλτα, να μη φάει κάτι κακό από κάτω. Αν ο σκύλος σας είναι ιδιαίτερα λιχούδης, μπορεί να αρπάξει οτιδήποτε και να το καταπιεί.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε βόλτα σε σημεία που μπορεί να αρπάξει κάτι που δεν πρέπει, όπως, για παράδειγμα, σκουπίδια. Του μαθαίνουμε πολύ καλά την άσκηση «Άστο», έτσι ώστε, όταν ακούει τη λέξη, να αφήνει αμέσως ό,τι βρήκε και να γυρίζει να μας κοιτά! Δεν ξεχνάμε να τον επιβραβεύουμε γι΄αυτή του την πράξη.
3. Να πατήσει κάτι: Καλώς ή κακώς, υπάρχουν πολλά που μπορεί να τραυματίσουν τον σκύλο μας.
Από σπασμένα γυαλιά, μέχρι ξερά χόρτα που τρυπούν τις πατούσες του και τον πονούν.
Ακόμα και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη βόλτα.
Μπορεί, μια καυτή μέρα να καούν τα πατουσάκια του, ή μια παγωμένη να γλιστρήσει και να χτυπήσει. Χρειάζεται να προσέχουμε πώς και πότε θα μετακινηθούμε.
4. Να κάνει την ανάγκη του στο πεζοδρόμιο: Το καλύτερο για τον μικρό μας φίλο είναι να βρούμε ένα μικρό παρκάκι πολύ κοντά στο σπίτι μας, κι εκεί να κάνει την ανάγκη του.
Εννοείται πως μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας, είτε στο χώμα είτε στο πεζοδρόμιο. Αν κάνει τις ακαθαρσίες του σε πεζοδρόμιο, καλό θα είναι, εκτός από το σακουλάκι περισυλλογής, να έχετε μαζί σας και ένα μπουκάλι νερό, για να καθαρίσετε μετά.
5. Τραβήγματα με το λουρί: Ίσως, όλοι να έχουμε δει κάποια σκυλάκια, κυρίως κουτάβια, να κάθονται κάτω και να μην προχωρούν.
Αυτό συμβαίνει επειδή φοβούνται. Ας μην τραβάμε το κουτάβι από το λουρί για να προχωρήσουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να το δελεάσουμε με ένα παιχνίδι, με μια γλυκιά φωνούλα, ακόμα και με μια λιχουδίτσα. Και να του δώσουμε το χρόνο να έρθει κοντά μας.
Στους μεγαλύτερους σκύλους που θα θέλουν να μυρίζουν και να εξερευνήσουν την περιοχή, δώστε τους το περιθώριο να το κάνουν. Το χρειάζονται.
Και εμείς θέλουμε, ο σκύλος μας να εκτονώνεται και πνευματικά.
6. Περιμένουμε στα φανάρια και σε απόσταση από τον δρόμο: Έχω παρατηρήσει πολλούς κηδεμόνες να περιμένουν στο φανάρι, αλλά το σκυλάκι να στέκεται κάτω από το πεζοδρόμιο. Δεν χρειάζεται να αναφέρω τους κινδύνους.
Καλό θα είναι να μάθουμε στον σκύλο μας το «Στοπ», έτσι ώστε σε κάθε πεζοδρόμιο να σταματά. Πριν φτάσει στην άκρη του πεζοδρομίου, ώστε να προλάβουμε το κακό.
7. Φοράμε πάντα στηθόλουρο και οδηγό στη βόλτα μας: Στηθόλουρο ή σαμαράκι είναι το εργαλείο με το οποίο δένουμε τον σκύλο μας, χωρίς να τον τραβάμε από τον λαιμό.
Χρειάζεται να μάθει να φοράει το περιλαίμιό του, αλλά για τη βόλτα του ας προτιμήσουμε το στηθόλουρο. Είναι πιο ασφαλές.
8. Αν έχουμε το λουρί που αυξομειώνεται, προσέχουμε το πόσο ελεύθερο θα είναι: Το λουρί αυτό είναι πολύ βολικό στη βόλτα, καθώς μακραίνει και κονταίνει, κι έχουμε τον σκύλο μας σε μια σχετική ασφάλεια.
Παράλληλα, του δίνουμε την αίσθηση της ελευθερίας. Θέλει, όμως, προσοχή μέσα στην πόλη, ειδικά εάν ο σκύλος μας δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά, στην κατάλληλη ηλικία.
Γιατί, εάν προχωράμε σε ένα στενό δρόμο και έχουμε τον σκύλο μας σε απόσταση από εμάς, τότε θα φτάσει πρώτος στο σημείο όπου δύο δρόμοι σχηματίζουν γωνία. Και εμείς δεν θα μπορούμε να δούμε ποιος, ή τι, θα στρίψει από τη γωνία.
Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, μπορεί να έρχονται γατάκια, ένας άλλος σκύλος, ή ακόμα και παιδάκια που έχουν μια πολύ έντονη δραστηριότητα και μπορεί να προκαλέσουν τον σκύλο μας. Εμείς θα είμαστε πολύ μακριά για να διακόψουμε την όποια επιθετική διάθεση.
9. Να μάθει να περπατάει ωραία δίπλα μας: Η άσκηση «Δίπλα» ή «Μαζί» είναι από τις πρώτες που μαθαίνει ένας σκύλος στη βασική εκπαίδευση.
Μαθαίνει, δηλαδή, πώς να περπατάει Δίπλα στον κηδεμόνα, ήρεμα, χωρίς να τραβάει με το λουρί. Έτσι η βόλτα γίνεται μια ευχάριστη διαδικασία και για τους δύο.
10. Δεν αφήνουμε ελεύθερο τον σκύλο μας: Ο νόμος ορίζει πως ο δεσποζόμενος σκύλος υποχρεούται να φοράει λουρί σε δημόσιο χώρο.
Είναι λάθος, που ορισμένοι κηδεμόνες βγάζουν τους σκύλους τους χωρίς να τους φορούν λουρί. Γιατί μπορεί να προξενήσουν πολλά ατυχήματα. Ας δούμε ορισμένα από αυτά:
● Να χτυπήσει κάποιο όχημα τον σκύλο μας: Αυτοκίνητο ή μηχανάκι, ακόμα και ποδήλατο.
Στο αυτοκίνητο θα προκληθούν υλικές ζημιές, ενώ στο μηχανάκι ή στο ποδήλατο σίγουρα θα χτυπήσουν και οι αναβάτες. Και σίγουρα, ο σκύλος μας θα χτυπηθεί σοβαρά.
• Να συναντηθούμε με έναν άλλο σκύλο, που δεν θα έχει τόσο καλή διάθεση. Η «μάχη» θα είναι αναπόφευκτη.
• Μια μαμά με το καροτσάκι και το μωρό της. Πάει ο σκύλος μας να το μυρίσει, και η μαμά βάζει τις φωνές, διότι δεν γνωρίζει τις προθέσεις του σκύλου μας. Σίγουρα, θα υπάρξει διαπληκτισμός.
• Ένας κύριος μεγάλης ηλικίας με τη μαγκούρα του, που στρίβει από τη γωνία και βλέπει μπροστά του τον σκύλο μας, ταράζεται, χάνει την ισορροπία του και πέφτει.
Όλα αυτά -και πολλά άλλα που μπορεί να συμβούν- υπάρχει τρόπος να τα αποφύγουμε, έχοντας τον σκύλο μας περιορισμένο μέσα στους δρόμους της πόλης.
Μπορείτε να έχετε τον σκύλο σας ελεύθερο να τρέξει και να παίξει σε περιφραγμένο, ασφαλή χώρο.
Πλέον, στις μεγάλες πόλεις φτιάχνουν πάρκα για σκύλους. Είναι ένας χώρος όπου μπορούμε να παίξουμε μαζί.
Εκπαιδεύστε θετικά τον σκύλο σας, κοινωνικοποιήστε τον από νωρίς, και ακολουθήστε τους κανόνες της κοινωνίας μας, έτσι ώστε να περάστε όμορφα και με ασφάλεια μαζί με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου».
▪ Η κυρία Σοφία Μαραγκουδάκη είναι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτη της Σχολής Star Dogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στη Σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου και είναι εθελόντρια εκπαιδεύτρια σε καταφύγια αδέσποτων σκύλων.