Οι τακτικές βόλτες σε χώρους πράσινου και δάση βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση του εργασιακού στρες σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Tsukuba.
Για την ακρίβεια οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν συστηματικά βόλτες σε χώρους με πράσινο και στην ύπαιθρο έχουν και βελτιωμένες ικανότητες ανταπόκρισης σε καταστάσεις στρες.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Public Health in Practice, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tsukuba υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Shinichiro Sasahara ανέλυσαν την αίσθηση συνοχής των συμμετεχόντων, τη δημογραφική τους κατάσταση και τις συνήθειές τους όσον αφορά το περπάτημα στην ύπαιθρο. Η αίσθηση συνοχής εμπεριέχει την αίσθηση νοήματος ζωής, την επίγνωση της κατάστασης στρες και την αίσθηση ότι κάποιος είναι σε θέση να το διαχειριστεί. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι παράγοντες όπως το ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο και ο γάμος ισχυροποιούν την αίσθηση συνοχής, ενώ το κάπνισμα και η απουσία άσκησης την αποδυναμώνουν. Οι άνθρωποι με έντονη αίσθηση συνοχής έχουν και μεγαλή ανοχή στο στρες.
Στη μελέτη αναλύθηκαν τα στοιχεία περισσότερων από 6000 Ιαπώνων εργαζομένων ηλικίας 20-60 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πήγαιναν συχνά βόλτες στη φύση είχαν και μεγαλύτερη αίσθηση συνοχής.
Πόσο συχνά μπορούμε να κάνουμε βόλτα στο πλησιέστερο χώρο πρασίνου προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη της επαφής με την ύπαιθρο στη βελτίωση των ικανοτήτων ανταπόκρισης στο στρες; Βάσει των στοιχείων της έρευνας τουλαχιστον μια φορά την εβδομάδα φαινεται αρκετά αποτελεσματική.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η βόλτα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε ένα δάσος ή έναν πράσινο χώρο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν ισχυρότερη αίσθηση συνοχής», εξηγεί ο καθηγητής Sasahara επισημαίνοντας ότι το περπάτημα στο δάσος ή σε χώρους πρασίνου είναι μια απλή δραστηριότητα που δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό, αλλά θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή συνήθεια για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και τη διαχείριση του άγχους».
Διαβάστε ακόμη
Η άσκηση που νικά το στρες και διώχνει τη θλίψη
Μα, μάς κάνει καλό το λίγο στρες; Οι επιστήμονες απαντούν
Άγχος: Η ευχάριστη παρέμβαση που δαμάζει τις ορμόνες του στρες