Μια μέρα με καλό καιρό, ηλιόλουστη, πέρα από την ψυχική ευφορία και τη σύνθεση βιταμίνης D στον οργανισμό, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά -και ίσως όχι απροσδόκητα- στην εργασιακή μας αποδοτικότητα.
Η έρευνα Γερμανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Leuphana, κινούμενη στον κοινό άξονα με προηγούμενες μελέτες για την επίδραση που έχουν τα καιρικά φαινόμενα στην ψυχική διάθεση των ανθρώπων, διερεύνησε τη σχέση αυτή στο εν μέρει ανεξιχνίαστο ακόμα πλαίσιο της επαγγελματικής απασχόλησης. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Applied Psychology.
Με ζητούμενο την επίδραση του πρωινού καιρού στις επιδόσεις τους, η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις απαντήσεις 115 εργαζόμενων για 457 εργάσιμες ημέρες, ώστε να διεξάγουν συμπεράσματα αναφορικά με τα επίπεδα ενεργητικότητας, την ικανοποίηση από την εργασία τους, την εξάντληση που σχετίζεται με αυτή και το άγχος της δουλειάς.
Στη συγκεκριμένη μελέτη ημερολογίου, η οποία διεξήχθη Απρίλιο, τον κατεξοχήν μήνα καιρικών διακυμάνσεων στη Γερμανία, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντούν σε δύο έρευνες καθημερινά, το πρωί πριν την εργασία και μετά το πέρας της, διαμορφώνοντας έτσι ένα εικονογραφημένο διάγραμμα στο οποίο απεικονίζονταν τα διαφορετικά καιρικά φαινόμενα και οι αλλαγές με σύμβολα (όπως ένας ήλιος, ένας ήλιος καλυμμένος από σύννεφο, ένα σύννεφο με βροχή κ.ο.κ.).
Σύμφωνα με τις απαντήσεις, ο καλός πρωινός καιρός συσχετίστηκε μόνο με τη θετική διάθεση και ευημερία: όσο καλύτερος ήταν ο καιρός, τόσο ενεργητικότεροι και αποδοτικοί αισθάνονταν οι εργαζόμενοι, ενώ ανάλογα κινήθηκε και η ικανοποίηση από τη δουλειά τους. Αντιθέτως, η κακοκαιρία πολλαπλασίαζε το αίσθημα κόπωσης και απογοήτευσης ενώ, προς έκπληξη των ερευνητών, κόπωση και άγχος δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από τον καιρό.
Όπως ανέφεραν η Δρ Laura Venz, τα ευρήματα προσφέρονται για χάραξη στρατηγικών και κινήτρων που βελτιώσουν την αποδοτικότητα των υπαλλήλων: να προτιμούν το περπάτημα ή το ποδήλατο όποτε η καλοκαιρία το επιτρέπει και, αντίστοιχα, αντίμετρα για τις ημέρες που ο καιρός δεν δείχνει τις καλύτερες προθέσεις του.
Κλείνοντας με μια αναφορά στα μελλοντικά ερευνητικά τους σχέδια, η Δρ Venz σημείωσε το ενδιαφέρον για την ανακάλυψη των μηχανισμών που ευθύνονται για τη σχέση καιρού-ευεξίας και πώς, κατ’ επέκταση, βρίσκει εφαρμογή στις εργασιακές επιδόσεις και σχέσεις, όπως λόγου χάρη στην περίπτωση που ημέρες με καλοκαιρία αυξάνουν την συνεργατική αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη, αποφέροντας αισθήματα πληρότητας και ενεργητικότητας.
Διαβάστε επίσης
Πηγαίνετε έτσι στη δουλειά σας και μειώστε κατά 13% τον κίνδυνο θανάτου
Ποια είναι η ιδανική ηλικία να βγούμε στη σύνταξη – Έρευνα απαντά