Η κατάθλιψη δεν προλαμβάνεται από την καθημερινή λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων. Αυτό καταδεικνύει νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Marjolein Visser, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1.000 υπέρβαρους ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.
Στη μελέτη The MoodFood το 50% των συμμετεχόντων λάμβανε για ένα χρόνο διατροφικά συμπληρώματα (φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ωμέγα-3 ιχθυέλαια, ψευδάργυρο, σελήνιο κ.α.) ενώ οι υπόλοιποι εθελοντές συμπληρώματα placebo.
Κατά την εξαγωγή των συμπερασμάτων οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα συμπληρώματα διατροφής ήταν περίπου το ίδιο αποτελεσματικά με τα placebo ως προς την πρόληψη της κατάθλιψης.
«Η εύρεση αποτελεσματικών και ευρέως διαθέσιμων τρόπων για την πρόληψη της κατάθλιψης είναι σημαντικός στόχος. Η νέα μελέτη δείχνει με αρκετά πειστικό τρόπο ότι τα διατροφικά συμπληρώματα δεν βοηθούν», δήλωσε ο Ed Watkins, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter.
Όσον αφορά τη διατροφή η Visser δήλωσε πως «μια υγιεινή διατροφή ιδίως μεσογειακού τύπου, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, όσπρια και ελαιόλαδο, καθώς επίσης χωρίς μεγάλες ποσότητες σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση κατάθλιψης. Ειδικά σε ανθρώπους με παχυσαρκία, η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αντίθετα, τα υπάρχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων ως μέσο πρόληψης της κατάθλιψης».