Συνεχίζεται με αργό ρυθμό η υποχώρηση της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας. Για μια ακόμη Τρίτη ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εμφανίστηκε αυξημένος, σε σχέση με εκείνον της Δευτέρας, η οποία σε συνέχεια του Σαββατοκύριακου και των λιγότερων τεστ που διενεργούνται, καταγράφει σχεδόν πάντοτε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 1.240 κρούσματα κορωνοϊού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), διπλάσια από τα θετικά κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (639). Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων πρόεκυψε από τη διενέργεια σχεδόν 33.000 τεστ, ενώ χθες είχε γίνει το 1/3 των ελέγχων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Με βάση αυτα τα στοιχεία, το ποσοστό θετικότητας των τεστ σήμερα είναι 3,7% και χθες ήταν 5,3%, μια ένδειξη της μικρής υποχώρησης της επιδημίας στην κοινότητα.
Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ
Σε αντίθεση με τη μείωση των κρουσμάτων – την οποία επισήμαναν χθες και οι ειδικοί της Επιτροπής κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας- στο πεδίο των νοσοκομείων, δηλαδή των διασωληνωμένων και των θυμάτων δεν αποτυπώνεται ακόμη κάποια δραστική αλλαγή. Ο αριθμός των 2.624 ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19, των 550 διασωληνωμένων και των 98 νεκρών το αποδεικνύει με σκληρό τρόπο.
Ανέφερε βεβαίως χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ότι αρχίζει να γίνεται εμφανής η μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 233 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, με τις περισσότερες και πάλι να καταγράφονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας.
Τα θύματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ανέρχονται πλέον, από την αρχή της επιδημίας, σε 3.785. Ενδεικτικό της σφοδρότητας με την οποία «χτύπησε» το δεύτερο κύμα είναι ότι το 36% του συνόλου των νεκρών έχουν καταγραφεί μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες! Μέχρι τώρα, μέσα στον Δεκέμβριο οι νεκροί ανέρχονται σε 1.379.
Η διασπορά του ιού στην Ελλάδα
Και αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε – και συνεχίζεται σήμερα – με την αρνητική πρωτιά της Αττικής στα θετικά κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι αυτό αποτυπώθηκε και την περασμένη εβδομάδα, εκτός από την Παρασκευή που η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περισσότερα κρούσματα.
Στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 270 νέα κρούσματα κορωνοϊού και στη Θεσσαλονίκη 232, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς που βλέπουν σταθερά ταχύτερη μείωση στις νέες διαγνώσεις στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό στην Αττική.
Επιβαρυμένες αν και λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες εμφανίζονται πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής: 49 κρούσματα στην Ημαθία, 19 στην Πέλλα, 44 στην Πιερία, 11 στη Χαλκιδική, 24 κρούσματα στην Καβάλα, 14 στη Δράμα, 30 στις Σέρρες, 41 κρούσματα στον Έβρο, 52 κρούσματα στο Κιλκίς, 18 στη Ροδόπη, 54 στην Ξάνθη, 69 στην Κοζάνη, 11 στη Φλώρινα.
Στη Θεσσαλία επίσης παραμένει δυνατό το κύμα της επιδημίας με 78 κρούσματα στη Λάρισα, 19 στη Μαγνησία, 14 στην Καρδίτσα και 19 στα Τρίκαλα.
Υψηλό φορτίο καταγράφεται στη Λέσβο οπου επιβεβαιώθηκαν 19 κρούσματα, αλλά και στην Αχαΐα (19) και στη Φθιώτιδα (11).
Με 6 κρούσματα εμφανίζεται η Εύβοια, 6 η Θάσος, από 1 η Ζάκυνθος, η Νάξος, η Πάρος και η Ρόδος και άλλα 4 τα νησιά των Σποράδων. Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων και η ιχνηλάτηση στις νησιωτικές περιοχές γίνεται με πολλή προσοχή από τις υγειονομικές αρχές, καθώς και η παρακολούθηση της κατάστασης των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων, λόγω της επιχειρησιακής διαδικασίας που θα χρειαστεί να ακολουθηθεί στα σοβαρά περιστατικά. Όπως έγινε χθες με διακομιδή ασθενούς που πραγματοποιήθηκε από την Αλόννησο υπό δυσχερείς συνθήκες σε νοσοκομείο της Θεσσαλίας.