Ελπίδες δημιουργεί η μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 693 νέα κρούσματα από 1.194 που είχαν καταμετρηθεί το Σάββατο και 1.395 την Παρασκευή.

Η μείωση αυτή είναι πιθανό να συμβάλλει τις επόμενες ημέρες στη μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ καθώς 552 ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι κατειλημμένες από διασωληνωμένους ασθενείς. Ωστόσο δεν αποκλείεται αυτός ο ρυθμός μείωσης να ανακοπεί καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την μετάδοση του κορωνοϊού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 15.792 τεστ για τον κορωνοϊό (9.432 μοριακά και 6.360 rapid tests), αριθμός ελέγχων αυξημένος σε σύγκριση με εκείνους που πραγματοποιήθηκαν πριν από μία εβδομάδα (12.968).

Έκδηλη είναι ωστόσο η ανησυχία για την πορεία του click away και το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού που θα επιτρέψουν την ταχύτερη διάδοση της νόσου.

Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παρά το γεγονός ότι η πρώτη ημέρα κύλησε ομαλά, προειδοποίησε με έμφαση ότι αν υπάρξουν προβλήματα, τα καταστήματα θα κλείσουν αμέσως.

Την ανησυχία των υπευθύνων επιτείνουν και οι εξελίξεις στην Ευρώπη όπου τα «light lockdown» όπως στη Γερμανία, όχι μόνο αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά αλλά τελικά δεν απέτρεψαν την ταχύτατη διάδοση της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι δεν είναι άπιαστος ο στόχος για 300 διασωληνωμένους ασθενείς που είχε θέσει για τα Χριστούγεννα η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Μικρή άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού στις εορτές «βλέπει» το μελέτη του ΑΠΘ

Μικρή άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη, παρά την πτώση που καταγράφεται σήμερα, δείχνει το μοντέλο του καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ειδικού σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος επισημαίνει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην πόλη, θα ήταν προβληματικό.

Υπογραμμίζοντας τον ρόλο των καιρικών συνθηκών στη μετάδοση κορονοϊού η ερευνητική ομάδα του κ. Σαρηγιάννη αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι εάν παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού (Lockdown) μέχρι τις εορτές των Φώτων, τότε «θα είμαστε στα 180- 200 κρούσματα, ενώ εάν συνεχιστούν τα μέτρα μέχρι και τις 20/1 ή στο τέλος Ιανουαρίου, τότε θα πέσουμε στα 160-120».

Τονίζει ότι εάν τα σχολεία ανοίξουν όπως προγραμματίζεται στις 8 Ιανουαρίου 2021, «τότε η πορεία της πτώσης θα επιβραδυνθεί και εάν ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου 2021, τότε τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 210 και 230». «Φυσικά», όπως τονίζει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή κ. Σαρηγγιάννη «η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει πολύ πιο μετά».

Σχετικά με το ρόλο των καιρικών συνθηκών στη μετάδοση του κορονοϊού, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα θα έχει τρεις με τέσσερις βαθμούς μικρότερη θερμοκρασία σε σχέση με την Αθήνα. «Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την μεταδοτικότητα του κορονοϊού, η οποία αυξάνεται στη μειωμένη θερμοκρασία και στη χαμηλή ηλιοφάνεια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Διευκρινίζεται ότι «εάν υπάρχει μικρότερη θερμοκρασία είναι λογικό να μένουμε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους και να αυξάνεται η πιθανότητα ενεργών επαφών ανάμεσα σε φορείς και συμπολίτες μας χωρίς ανοσία, ενώ παράλληλα αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού». Ως τελικό αποτέλεσμα επισημαίνεται η αύξηση της πιθανότητας μετάδοσης και άρα η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Η ερευνητική ομάδα του κ Σαρηγιάννη έχει δημιουργήσει ένα συνθετικό μοντέλο που βασίζεται στη χρονοσειρά του καιρού μέρα με τη μέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις έχουν καταλήξει σε μια σύνθεση για τον μέσο όρο θερμοκρασίας, υγρασίας και ηλιοφάνειας σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και υπάρχουν στοιχεία μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τα δεδομένα της μετεωρολογίας ενημερώνονται καθημερινά και με την 15ήμερη πρόβλεψη της ΕΜΥ ώστε η πρόβλεψη να είναι η καλύτερη δυνατή τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσο-/μακροπρόθεσμα.

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 693 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 124534, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

Τα 693 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

* 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδους της χώρας

* 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

* 169 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

* 151 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

* 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

* 24 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

* 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

* 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

* 1 κρούσμα στηβ Π.Ε. Θήρας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

* 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

* 21 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

* 31 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

* 25 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

* 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

* 15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

* 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

* 18 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

* 24 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

* 21 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

5109 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35564 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 730 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3625 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1448 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ