Τα άτομα με διαβήτη είναι πιθανότερο να αναφέρουν πόνους στη μέση και τον αυχένα, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One.
Συγκεκριμένα, η ανασκόπηση που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ έδειξε ότι ο διαβήτης σχετίζεται με 35% μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιος να αναφέρει ότι έχει πόνο στη μέση και 24% με πόνο στον αυχένα.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν στην περίπτωση των πόνων στη μέση 131.431 άτομα και στην περίπτωση του πόνου στον αυχένα 6.560 άτομα.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη μελέτη που συμπεριλήφθηκε στην ανασκόπηση και παρακολούθησε σε βάθος χρόνου το δείγμα απεφάνθη ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ διαβήτη και κινδύνου εκδήλωσης πόνου στη μέση, τον αυχένα ή την σπονδυλική στήλη. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να συντελούν στις αυξημένες αναφορές των ασθενών με διαβήτη για πόνους στη μέση και τον αυχένα.
Αλλά στατιστικές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι ένα στα δύο άτομα θα βιώσει πόνο στη μέση και τον αυχένα σε κάποια φάση της ζωής του, ενώ επίσης έχει αποδειχθεί από προηγούμενες έρευνες ότι ο διαβήτης καθιστά πιθανότερη την εκδήλωση αυτών των πόνων.
Αυτή η ασάφεια μεταξύ επιστημονικών δεδομένων ήταν που οδήγησε τους ερευνητές να μελετήσουν στοιχεία για ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2.
Ο τύπου 2 είναι γνωστό ότι σχετίζεται με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία και η γήρανση, ενώ ο τύπου 1 εκδηλώνεται σε νεαρή ηλικία και αποδίδεται σε εκ γενετής αδυναμία του παγκρέατος να παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ανέλυσαν λοιπόν συνολικά 11 μελέτες από έξι χώρες εστιάζοντας στους πόνους της μέσης, του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης. Και όπως προαναφέρθηκε μόνο μια μελέτη που είχε θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση το δείγμα για δύο έως τέσσερα χρόνια δεν συσχέτισε τους πόνους στη μέση και τον αυχένα με τον διαβήτη.
Αλλά και πάλι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βάσει των υπολοίπων δεδομένων οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν πόνους είτε στην μέση, είτε στον αυχένα ή στην σπονδυλική στήλη συνολικά.
«Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια είναι παράγοντες κινδύνου για πόνους στο μυοσκελετικό σύστημα αλλά και την εκδήλωση διαβήτη. Συνεπώς είναι πιθανόν να βρίσκονται πίσω και από την παρατηρούμενη σχέση στην ανασκόπησή μας. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι τα άτομα με διαβήτη είναι πιθανότερο να έχουν περιττά κιλά ή να είναι παχύσαρκα και ο διαβήτης είναι αποδεδειγμένο ότι εξασθενεί τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων. Αυτά τα προβλήματα με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της σπονδυλικής στήλης σε όλο της το μήκος», σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης Manuela Ferreira από το αυστραλιανό πανεπιστήμιο.
Και συμβουλεύει να προσέχουμε ώστε το σάκχαρο στο αίμα μας να είναι πάντα σε φυσιολογικά επίπεδα, να μην παίρνουμε περιττά κιλά και το σημαντικότερο να μην κάνουμε καθιστική ζωή, αν θέλουμε να αποφύγουμε την εκδήλωση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης αλλά και οι πόνοι στη μέση, τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα.