Ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας ανοίγει σήμερα για την έκβαση της επιδημίας και του σφοδρού δεύτερου κύματος στη χώρα μας, καθώς ο Δεκέμβριος πήρε τη σκυτάλη από έναν «μαύρο» Νοέμβριο με τους χιλιάδες νοσηλευόμενους και νεκρούς, αλλά με σαφή θετικά σημάδια για ό,τι θα ακολουθήσει.
Σαφής τάση υποχώρησης των νέων κρουσμάτων, σταθεροποίηση των διασωληνωμένων, πτώση του δείκτη μετάδοσης Rt κάτω από το 1, ποσοστό θετικών τεστ επίσης μειωμένο γύρω στο 9%, είναι μερικά από τα καλά επιδημιολογικά νέα που ανέφεραν χθες οι ειδικοί κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία κορωνοϊού στο υπουργείο Υγείας. Καλά επιδημιολογικά νέα, ωστόσο, που οπως επισήμαναν οι ειδικοί θα έχουν διάρκεια μόνο αν τηρηθούν τα μέτρα της χρήσης μάσκας, της τήρησης απόστασης, της υγιεινής και γενικώς ό,τι περιλαμβάνεται στη νέα κανονικότητα που επιβάλλει στη ζωή μας ο κορωνοϊός.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, που ανακοίνωσε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρια Βάνα Παπαευαγγέλου, καταγράφηκαν 1.044 νέα κρούσματα κορωνοϊού – αριθμός που είναι χαμηλός μεν, αλλά μένει να αποδειχθεί αν οφείλεται σε μειωμένο αριθμό τεστ και αν συνεχίσει να κινείται σε αυτο το επίπεδο και την υπόλοιπη εβδομάδα. Κατά τη δική του παρέμβαση, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης τοποθέτησε χρονικά την κορύφωση του επιδημικού κύματος, των νέων διαγνώσεων όπως είπε, πριν από δύο εβδομάδες, γεγονός που επιτρέπει στους επιστήμονες να «βλέπουν» καθαρά την υποχώρηση της επιδημίας.
Οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ χθες το βράδυ ήταν 585, έχοντας μειωθεί σε σχέση με τους 600 που αναφέρονταν στην έκθεση του ΕΟΔΥ το απόγευμα. «Δυστυχώς η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται. καθώς και ο αυξημένος αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό καθημερινά στη χώρα μας» ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου. Το 50% των διασωληνωμένων βρίσκονταν σε Μονάδες νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας.
Άλλοι 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, με τους νεκρούς να έχουν ανέλθει πλέον σε 2.416 από την αρχή της επιδημίας. Το 60% των θανάτων έχουν καταγραφεί στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ περίπου 585 θανάτους μετρά το λεκανοπέδιο.
Αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από την άλλη εβδομάδα
Η κορύφωση της πανδημίας σε αριθμό νέων διαγνώσεων ήταν, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, περίπου 1,5-2 εβδομάδες πριν, ενώ η κορύφωση της βαρύτητας των διαγνώσεων με βάση το προφίλ θνησιμότητας ανά ηλικία ήρθε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. «Συνεπώς, οι επιδημιολογικές καμπύλες βαρύτητας των διαγνώσεων σχετικά με την πίεση στο σύστημα Υγείας, προβλέπουν ότι στην ουσιαστική μείωση στο σύστημα Υγείας και στον αριθμό θανάτων υπό φυσιολογικές συνθήκες, αναμένεται προς το τέλος αυτής και αρχές της επόμενης εβδομάδας» είπε ο ειδικός.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr δείχνουν αμυδρή υποχώρηση των νοσηλειών πανελλαδικά. Χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 3.387 άνθρωποι σε απλές κλινικές Covid-19 έναντι 3.521 ασθενών προχθές, καθώς και άλλοι 874 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης) έναντι 890 που νοσηλεύονταν προχθές.
Η κυρία Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ως έναν μεγάλο αγώνα που δόθηκε από τους περισσότερους πολίτες της χώρας την εφαρμογή των μέτρων του lockdown και κάλεσε τους Έλληνες να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού όσων ασθένησαν, κατέληξαν αλλά και όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγείας.
«Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, πολλούς μήνες μπροστά μας» εκτίμησε η ειδικός, ενώ σε ό,τι αφορα την άρση του δεύτερου lockdown εξήγησε πως «η Επιτροπή εκτιμώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα θα συζητήσει και θα εισηγηθεί προτάσεις για τυχόν άρση κάποιων μέτρων του lockdown. Η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και η πίεση των ΜΕΘ αποτελούν τα σημαντικότερα κριτήρια για τις αποφάσεις μας».
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Rt δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς σε αντίθεση με τον δείκτη που υποχωρεί, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και παραπέμπει σε εκείνο που ηταν στις αρχές Νοεμβρρίου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.
Ο καθηγητής ανέφερε πως στις δύο μητροπολιτικές περιφέρειες είναι σαφής η υποχώρηση των νέων θετικών στον κορωνοιό διαγνώσεων, -στην Αττική η μείωση είναι 30% και στη Θεσσαλονίκη 20% – αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Δυτική Ελλάδα και με τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας. Η Πιερία, η Πέλλα, η Δράμα και οι Σέρρες έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το φορτίο νοσηρότητας που θα συνεχίσουν να κουβαλούν αλλά και το πλέγμα των μέτρων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν.
Ποια είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, η κατάσταση στις ΜΕΘ διαμορφώνεται ως εξής:
Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια σε ό,τι αφορά σε κλίνες ΜΕΘ-COVID υπάρχουν 173 κλίνες, εκ των οποίων οι 137 είναι κατειλημμένες.
Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου είναι 58 κλίνες, εκ των οποίων οι 38 είναι κατειλημμένες.
Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια 146 κλίνες.
Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης 149 κλίνες, εκ των οποίων οι 144 είναι κατειλημμένες.
Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος 87 κλίνες.
Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, 65 κλίνες εκ των οποίων οι 41 είναι κατειλημμένες.
Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης 30 κλίνες, εκ των οποίων οι 20 είναι κατειλημμένες.
Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19
Υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID, το οποίο από το Μάρτιο του 2020 λειτουργεί βάσει νόμου, ξεκαθάρισε κατά την έκτακτη εμφάνισή του στην χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, απαντώντας για μια ακόμη φορα σε δημοσιεύματα που υποστήριζαν το αντίθετο – απαράδεκτα και κακόβουλα τα χαρακτήρισε.
Ο κ. Αρκουμανέας εξήγησε πως τροφοδοτείται καθημερινά με στοιχεία το Μητρώο από τα δημόσια και τα ιδιωτικά Νοσοκομεία, τα δημόσια και τα ιδιωτικά εργαστήρια, τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
«Τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, η έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες επιστήμονες καθημερινά τα συλλέγουν, τα επεξεργάζονται, τα αναλύουν, ώστε καθημερινά στις 18:00 να έχουμε την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, με πάρα πολλά στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα να δίνουμε πιο εξειδικευμένα στοιχεία με αλγορίθμους, με προβλεπτικά μοντέλα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και στους επιστήμονές μας, ώστε να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για την πανδημία».
Εφιαλτική ανακάλυψη: Μέσω της μύτης ο κορωνοϊός «τρυπώνει» στον εγκέφαλο
Παγκόσμια κλινική δοκιμή για τρία φάρμακα που ίσως σώσουν από τον κορωνοϊό