Ομάδα ερευνητών βρήκε για πρώτη φορά ένα συσχετισμό ανάμεσα στα επίπεδα βακτηρίων και μυκήτων στην γαστρεντερική οδό των παιδιών και την ποσότητα των κοινών χημικών που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον του σπιτιού.
Η εργασία, που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science and Technology Letters, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι ημιπτητικές οργανικές ενώσεις μπορεί να επηρεάζουν την υγεία.
Το εντερικό μικροβίωμα, δηλαδή η κοινότητα των μικροβίων που κατοικούν στην εντερική οδό, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ερευνητών τα τελευταία χρόνια. Τα μικρόβια του εντέρου, που περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία βακτηρίων και μυκήτων, θεωρείται πως επηρεάζουν πολλές διαδικασίες του οργανισμού, από την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μέχρι την ανοσία και το μη υγιές εντερικό μικροβίωμα έχει εμπλακεί σε ασθένειες από την παχυσαρκία και το άσθμα μέχρι την άνοια.
Στην παρούσα μελέτη, λοιπόν, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ημι-οργανικών ενώσεων στο αίμα και τα ούρα 69 νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας και στη συνέχεια, μέσω δειγμάτων κοπράνων, μελέτησαν το εντερικό μικροβίωμα των παιδιών.
Οι ημιπτητικές οργανικές ενώσεις που μέτρησαν οι επιστήμονες περιελάμβαναν φθαλικούς εστέρες που χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά, σε πλαστικά ρούχα όπως τα αδιάβροχα, στις κουρτίνες του μπάνιου και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως τα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα σπρέι μαλλιών, καθώς και ουσίες PFAS, που χρησιμοποιούνται σε υφάσματα ανθεκτικά σε λεκέδες και νερό, σε επιστρώσεις χαλιών και επίπλων, σε αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, βερνίκια, βαφές και καθαριστικά προϊόντα. Οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε τέτοια χημικά στον αέρα και τη σκόνη του σπιτιού τους, ειδικά τα νεαρά παιδιά που μπορεί να τα καταπίνουν όταν μπουσουλάνε στα χαλιά ή βάζουν συχνά πράγματα στο στόμα τους.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα μυκήτων και βακτηρίων στο έντερο, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν υψηλότερα επίπεδα χημικών στη ροή του αίματος παρουσίαζαν διαφορές στο εντερικό τους μικροβίωμα.
Ενδεικτικά, τα παιδιά με υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα τους είχαν μείωση στην ποσότητα και την ποικιλία των βακτηρίων, ενώ τα αυξημένα επίπεδα φθαλικών ενώσεων σχετίζονται με μείωση στους μυκητιακούς πληθυσμούς.
Ο συσχετισμός ανάμεσα στα χημικά και τη μικρότερη αφθονία βακτηριακών οργανισμών ήταν ιδιαίτερα προφανής και ενδεχομένως πιο ανησυχητικός. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Courtney Gardner, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Washington και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, «τα μικρόβια αυτά μπορεί να έχουν πιο περιορισμένο ρόλο στη βιολογία μας, αλλά μάλλον έχουν μια μοναδική λειτουργία και όταν τα επίπεδά τους πέφτουν μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα υγείας».
Προς έκπληξή τους, οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, πως τα παιδιά με υψηλά επίπεδα χημικών ενώσεων στο αίμα τους είχαν διάφορους τύπους βακτηρίων στο αίμα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των τοξικών χημικών και συνήθως δεν βρίσκονται στο έντερο του ανθρώπου.
«Η εύρεση αυξημένων επιπέδων αυτών των τύπων βακτηρίων στο έντερο σημαίνει, πιθανότατα, ότι το εντερικό μικροβίωμα προσπαθεί να επιδιορθώσει τις βλάβες του», σημειώνει η Δρ. Gardner, η οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που συνελέχθησαν από τη μελέτη για να αναπτύξει ένα διαγνωστικό εργαλείο για τους ανθρώπους και ίσως και μελλοντικές παρεμβάσεις με προβιοτικά για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας.
«Παρόλο που τα δεδομένα αυτά δεν δηλώνουν αιτιώδη συνάφεια, προσφέρουν μια ένδειξη των τύπων των οργανισμών που μπορεί να επηρεάζονται από την έκθεση σε αυτές τις ενώσεις και αποτελούν μια αφετηρία για μελλοντικές έρευνες. Η απόκτηση μιας πιο ολιστικής κατανόησης των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στα τεχνητά χημικά, το εντερικό μικροβίωμα και την υγεία του ανθρώπου είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο της δημόσιας υγείας», καταλήγει η ειδικός.
Διαβάστε επίσης
Άσθμα: Ο παράγοντας – κλειδί που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού
Έντερο: Έξι σημάδια που «φωνάζουν» ότι υπάρχει πρόβλημα – Tι να κάνετε
Βακτήριο σε διπλό ρόλο: Προστατεύει καρδιά και έντερο