Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε σήμερα την απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε δεύτερο lockdown στην Αγγλία, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι η στιγμή για να αποφευχθεί μια «ιατρική και ηθική καταστροφή», την ώρα που ορισμένοι επικριτές του χαρακτηρίζουν αχρείαστη την καραντίνα και άλλοι λένε ότι επιβλήθηκε πολύ αργά.

Αφού απέρριψε, τον περασμένο μήνα, τις εκκλήσεις για μια νέα, πανεθνική καραντίνα, ο Τζόνσον έκανε στροφή 180 μοιρών το Σάββατο και ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στην Αγγλία, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και θα διαρκέσουν μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία, η οποία έχει επισήμως τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από Covid-19 στην Ευρώπη, καταγράφει περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ελλοχεύει ένα χειρότερο σενάριο, ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 80.000 τον χειμώνα.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 18.950 νέα κρούσματα και 126 θάνατοι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές, από εκείνους εντός του Συντηρητικού κόμματος που θεωρούν τα μέτρα δρακόντεια αλλά και από όσους προέτρεπαν εδώ και καιρό την κυβέρνηση να τα επιβάλει.

«Πολεμάμε μια ασθένεια… Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, ασφαλώς πρέπει να αλλάζουμε κι εμείς πορεία», είπε στο κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία ώστε να αποφευχθεί μια «ιατρική και ηθική καταστροφή», αν κατακλυστούν τα νοσοκομεία.

Ο Τζόνσον, υπερασπιζόμενος τα προηγούμενα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, υποστήριξε ότι η αντίδραση της κυβέρνησής του δεν ήταν αργή. «Στην πραγματικότητα, προχωρούμε στη λήψη πανεθνικών μέτρων, όταν ο αριθμός τόσο των θανάτων όσο και των λοιμώξεων είναι, για παράδειγμα, χαμηλότερος από εκείνον της Γαλλίας», είπε.

Η απόφαση που ελήφθη το Σάββατο θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Τετάρτη και ο Τζόνσον μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ανταρσία των Συντηρητικών βουλευτών που απορρίπτουν τη γενική καραντίνα. Ορισμένοι Συντηρητικοί φοβούνται ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν τα μέτρα θα είναι σοβαρότερες από τον υγειονομικό κίνδυνο που ελλοχεύει αν παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις. Θεωρούν επίσης ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την ψυχική υγεία και τη διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών από τα λοκντάουν.

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα διπλασιάσει τη βοήθεια προς τους αυτοαπασχολούμενους και ότι όταν λήξουν τα μέτρα, στις 2 Δεκεμβρίου, οι βουλευτές θα ψηφίσουν για το πώς θα προχωρήσει η χώρα.

Τα καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Αγγλία θα παραμείνουν ανοιχτά, όμως παμπ και εστιατόρια θα κλείσουν (εκτός από τα ντελίβερι).

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να ηττηθεί ο Τζόνσον στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Όμως η στήριξή του συνοδεύεται από σφοδρή κριτική. «Το να απορρίπτει τις συμβουλές των δικών του επιστημόνων επί 40 ημέρες ήταν μια καταστροφική χρεοκοπία της ηγεσίας και της κρίσης του», είπε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Οι υπόλοιπες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, εφαρμόζουν τη δική τους πολιτική και επέβαλαν σκληρότερους περιορισμούς τον περασμένο μήνα.