Η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί… υποπτευόμασταν. Καθώς μεγαλώνουμε, το κίνητρο εξασθενεί μαζί με το πάθος, το θετικό τρόπο σκέψης και την αποφασιστικότητα να κυνηγήσουμε νέους στόχους ή ακόμη και να εμμείνουμε σε δραστηριότητες που μπορεί στο παρελθόν να μας προκαλούσαν ενθουσιασμό.
Τότε, όμως, αφού έχουμε περάσει το κατώφλι της πέμπτης δεκαετίας, είναι που πρέπει να κινητοποιηθούμε και να κρατήσουμε τη σπίθα αναμμένη, τόσο για τη σωματική υγεία, όσο και τη νοητική οξύτητα. Και δεν υπάρχει παρακαμπτήρια οδός, πρέπει να επιμείνουμε.
Ερευνητική μελέτη υπό τον καθηγητή Hermundur Sigmundsson στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU) εξέτασε τη συσχέτιση και συγκεκριμένα το συγχρονισμό μεταξύ πάθους, αποφασιστικότητας-επιμονής και θετικής νοοτροπίας σε συνολικά 917 συμμετέχοντες ηλικίας 14 έως 77 ετών. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διερευνά αυτές τις συσχετίσεις σε μία τόσο ευρεία ηλικιακά ομάδα.
Αυτό που καταδεικνύει η μελέτη είναι ότι το πάθος και η αποφασιστικότητα είναι κυρίαρχα στις πρώτες δεκαετίες της ζωής μας και ιδίως στα αγόρια.
«Το πάθος ελέγχει τον προσανατολισμό μας, τι μας ενθουσιάζει και θέλουμε να επιτύχουμε. Η αποφασιστικότητα καθοδηγεί τη δύναμή μας και πόση προσπάθεια είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για να επιτύχουμε κάτι» εξηγεί ο καθηγητής Hermundur Sigmundsson. Αυτή ακριβώς η συσχέτιση πιστεύουν οι ερευνητές ότι είναι πολύ σημαντική ώστε να διακριθούμε σε κάτι.
Άνθρωποι που έχουν πραγματικό πάθος είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σκληρότερα για να γίνουν οι καλύτεροι. Και επιμένουν. Οι άνδρες κατευθύνονται από το πάθος περισσότερο από τις γυναίκες, αλλά πέραν αυτού η συσχέτιση μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών δεν διαφέρει μεταξύ των φύλων, σύμφωνα με την έρευνα.
Η σχέση μεταξύ πάθους και θετικού τρόπου σκέψης είναι αυτή που δίνει με τη σειρά της τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι όντως θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτό που με ενθουσιασμό επιδιώκουμε. Η ενθάρρυνση και η θετική νοοτροπία παρουσιάζουν παρόμοιο μοτίβο. Όλα συνδέονται με όλα- τουλάχιστον όσο είμαστε νέοι.
Μετά τα 50
Από τη μελέτη προκύπτει ότι αυτές οι συσχετίσεις είναι «ζωντανές» και εν πολλοίς όμοιες από την ηλικία των 14 έως τα 53 έτη.
Ωστόσο, μετά τα 50 μας χρόνια παρατηρείται μία στροφή. Η σύνδεση ανάμεσα στο πάθος και την αποφασιστικότητα γίνεται σε κάποιους ανθρώπους σχεδόν ανύπαρκτη. Χρειάζεται τελικά πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να κάνουμε όντως κάτι.
Μπορεί να μη λείπουν οι καλές προθέσεις και στη θεωρία να υφίσταται ενθουσιασμός. Όμως, αυτό δεν αποτυπώνεται συχνά και στην πράξη. Οι άνθρωποι άνω των 50 μπορεί πράγματι να είναι πολύ παθιασμένοι για κάτι, όμως είθισται να έχουν λιγότερη αποφασιστικότητα, ή το αντίθετο.
«Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να βρούμε την αποφασιστικότητα και τη θέληση που απαιτείται, ακόμη και αν υπάρχει το πάθος. Ή μπορεί να έχουμε την επιμονή και τη θέληση, αλλά όχι τόσο τη ‘σπίθα’» εξηγεί ο Hermundur Sigmundsson.
Ο θετικός τρόπος σκέψης λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο. Ίσως εξακολουθούμε να είμαστε παθιασμένοι με κάτι, αλλά έχουμε χάσει την πίστη ότι θα είμαστε πραγματικά σε θέση να επιτύχουμε το στόχο μας, ή από την άλλη ίσως θεωρούμε μεν ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά δεν υπάρχει πια αυτή η σπίθα του ενθουσιασμού.
«Η συσχέτιση μεταξύ της αποφασιστικότητας και της σωστής νοοτροπίας μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Η θέληση και η πεποίθηση ότι βελτιωνόμαστε δεν συνδέονται πλέον τόσο στενά» επισημαίνει ο Sigmundsson.
Τι πρέπει να κάνουμε;
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε δραστηριότητες και ενδιαφέροντα που μπορούμε να ακολουθήσουμε με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα. Είναι σημαντικό η ‘σπίθα’ να είναι αναμμένη, ανεξάρτητα από την ηλικία» τονίζει ο καθηγητής Sigmundsson.
Χρειάζεται να αναζητήσουμε ενεργά αυτό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μας, να διευρύνουμε παράλληλα τα ενδιαφέροντά μας και να αναγνωρίσουμε και κατανοήσουμε τη σημασία μεταξύ πάθους, αποφασιστικότητας και θετικού τρόπου σκέψης. Σε αυτό δεν υπάρχουν «παρακαμπτήριες οδοί», σημειώνει ο καθηγητής Sigmundsson. Θα πρέπει να επιμείνουμε -να διατηρήσουμε όλα όσα έχουμε ήδη κατακτήσει και να βελτιωθούμε σε άλλα, να εμπνευστούμε από ανθρώπους και καταστάσεις.
Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη σωματική μας κατάσταση, αλλά και για την νοητική μας οξύτητα, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης.
Διαβάστε επίσης
Το ανεκτίμητο όφελος υγείας που έχουν οι 50άρηδες με γερή καρδιά