Σύμμαχος της διάθεσης αποδεικνύεται η ψηφιακή φύση σύμφωνα με τα ευρήματα βρετανικής μελέτης, τα οποία και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, των περιορισμών που την συνοδεύουν και του αντίκτυπου στην ψυχική μας υγεία.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσαν ότι η παρακολούθηση ποιοτικών προγραμμάτων που στρέφονται γύρω από τη φύση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα και να προσφέρει διέξοδο από την πλήξη και την ανία που σχετίζεται με την απομόνωση σε εσωτερικούς χώρους.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην Journal of Environmental Psychology, κατέδειξε επίσης ότι η εμπειρία της φύσης μέσω εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για τη συνολική μας ευεξία -να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα και τη σύνδεσή μας με το φυσικό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές «πυροδότησαν» σε πρώτο στάδιο αισθήματα πλήξης σε 96 συμμετέχοντες καλώντας τους να παρακολουθήσουν ένα βίντεο στο οποίο ένα άτομο περιγράφει τη δουλειά του σε ένα γραφείο εταιρείας προμηθειών.
Στη συνέχεια, τα ίδια άτομα παρακολούθησαν/βίωσαν πλάνα ενός υποβρύχιου κοραλλιογενούς υφάλου με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Στην τηλεόραση, με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και βίντεο 360 μοιρών, και με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας με αλληλεπιδραστικά γραφικά ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι όλες οι μέθοδοι προβολής ελαχιστοποίησαν τα αρνητικά συναισθήματα όπως τη θλίψη, και μείωσαν σημαντική την πλήξη. Ωστόσο, μόνο η διαδραστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας οδήγησε σε αύξηση των θετικών συναισθημάτων και ενίσχυσε το πόσο συνδεδεμένοι ένιωθαν οι άνθρωποι με τη φύση.
Η επικεφαλής της μελέτης Nicky Yeo εκτιμά ότι τα εν λόγω ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους ανθρώπους που αναγκάζονται να περνούν περατεταμένες περιόδους κατ’ οίκον εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι απλά και μόνο το να βλέπουμε τη φύση στην τηλεόραση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση της πλήξης. Με ανθρώπους ανά τον κόσμο να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο εξωτερικό περιβάλλον λόγω των περιορισμών της COVID-19, αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα προγράμματα που απεικονίζουν τη φύση μπορεί να προσφέρουν έναν προσβάσιμο ώστε να επωφεληθούν από μία ‘δόση’ ψηφιακής φύσης» επισημαίνει.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Έξετερ συνεργάστηκε για τις ανάγκες της έρευνας με το Τμήμα Φυσικής Ιστορίας του BBC ώστε να δημιουργήσει τις συνθήκες διεξαγωγής της μελέτης, με κυρίαρχες σκηνές από τη σειρά Blue Planet II.
Τα ευρήματά τους υποστηρίζουν πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να φέρουν το θεραπευτικό δυναμικό της φύσης στους ανθρώπους στο σπίτι, όπως η πρόσφατη σειρά Mindful Escapes του BBC Four.
«Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από τα πρόσθετα οφέλη που μπορεί να προσφέρουν οι συναρπαστικές εμπειρίες της φύσης. Η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την ευεξία των ανθρώπων που δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον, όπως νοσηλευόμενοι στο νοσκομείο ή σε μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας.
»Θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ενθάρρυνση μίας βαθύτερης σύνδεσης με τη φύση σε υγιείς πληθυσμούς, έναν μηχανισμό που μπορεί να προωθήσει περισσότερες συμπεριφορές υπέρ του περιβάλλοντος και να παροτρύνει τους ανθρώπους να προστατεύσουν και να διατηρήσουν το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Mathew White.
Διαβάστε επίσης
Μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία έχουν όσοι μεγάλωσαν κοντά στη φύση