Διαταραχή μετατραυματικού στρες ενδέχεται να υποκρύπτεται πίσω από τη νοητική σύγχυση (αποκαλείται και «ομίχλη του εγκεφάλου») καθώς και άλλα νευρολογικά συμπτώματα που επιμένουν μετά την ανάρρωση από λοίμωξη με COVID-19, βάσει ανασκόπησης ιατρικών δεδομένων από τις προγενέστερες επιδημίες των ιών SARS και MERS στην οποία προχώρησαν ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και έρχεται στο φως μέσα από τις σελίδες του The Clinical Neuropsychologist.
Νοητική σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης, καθώς και πονοκέφαλος, στρες, κόπωση ή διαταραχές του ύπνου παρατηρούνται σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον ιό SARS-CoV-2. Μολονότι μπορεί οι ίδιοι να φοβούνται πως πρόκειται για μόνιμα νευρολογικά προβλήματα συνεπεία της λοίμωξης, οι ερευνητές αναφέρουν πως θα πρέπει να διερευνηθεί εάν ανήκουν στο φάσμα της διαταραχής μετατραυματικού στρες.
Η σχετική μελέτη ανασκόπησης υπογράφεται από τον κλινικό καθηγητή και νευροψυχολόγο Andrew Levine της Ιατρικής Σχολής David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζλελες (UCLA), και την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Erin Kaseda του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Rosalind Franklin στο Σικάγο.
Η μελέτη ανασκόπησης εντοπίζει αυξημένο κινδύνου εκδήλωσης διαταραχής μετατραυματικού στρες αναλύοντας δεδομένα για τους ασθενείς που ανέρρωσαν από τους ιούς SARS και MERS, και σύμφωνα με τον Δρ Levine αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψιν οι νευροψυχολόγοι κατά την εκτίμηση επίμονων νευρολογικών συμπτωμάτων που παρουσιάζουν αναρρώσαντες από την COVID-19.
Στην περίπτωση του τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού, τα συμπτώματα της διαταραχής μπορεί να προκύψουν ως απόρροια των επεμβατικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων (συμπεριλαμβανόμενων διασωλήνωσης και αερισμού), που μπορεί να είναι τραυματικές για τους ασθενείς.
Άλλες φορές, το παραλήρημα, ως επιπλοκή της λοίμωξης, οδηγεί σε ψευδαισθήσεις και η ανάμνηση της τρομακτικής αυτής αίσθησης «καταδιώκει» τον ασθενή μετά την ανάρρωση.
Εκτός, όμως, από τους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί, διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να εκδηλώσουν και οι επαγγελματίες υγείας στην πρώτη γραμμή της πανδημίας εξαιτίας του συνεχούς στρες και του φόβου που αντιμετωπίζουν. Επίσης, για μερικούς ανθρώπους, το άγχος της πανδημίας, η απομόνωση από φίλους και συγγενείς, και ο διαρκής φόβος απέναντι σε μία αόρατη απειλή, μπορούν να προκαλέσουν ανάλογη σύγχυση και γνωστικές και συναισθηματικές δυσκολίες.
Εάν τα συμπτώματα οφείλονται, έστω και μερικώς, σε διαταραχή μετατραυματικού στρες, η θεραπευτική αντιμετώπιση θα βοηθήσει στη διαχείρισή τους και παράλληλα θα προσφέρει μία πιο καθαρή εικόνα για υποκείμενα προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου, επισημαίνουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για τη συγκεκριμένη διαταραχή, περιλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας και του διαλογισμού.
Η επιστήμονες διεθνώς εργάζονται για να κατανοήσουν τις άμεσες νευρολογικές επιπτώσεις της COVID-19.
«Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμη για τους επιζώντες από την COVID-19» αναφέρει η Erin Kaseda επισημαίνοντας πως μέχρι να υπάρξουν αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο ποσοστό ασθενών θα έχει γνωστικά προβλήματα λόγω άμεσων επιπτώσεων του ιού, λόγω ιατρικής παρέμβασης ή λόγω ψυχιατρικής φύσης συμπτωμάτων.
Διαβάστε επίσης
Καμπανάκι από Βρετανούς επιστήμονες: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα
Τραυματικές εμπειρίες: Το σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει ότι έχουμε περάσει δύσκολα