Ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν, ο Αμερικανός που έγινε γνωστός ως «ο ασθενής του Βερολίνου», ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου, ανακοίνωσε ο σύντροφός του.
«Ο Τίμοθι δεν πεθαίνει από τον HIV, να είμαστε ξεκάθαροι», διαβεβαίωσε ο Τιμ Χέφγκεν τον ακτιβιστή και συγγραφέα Μαρκ Κινγκ, ο οποίος έγραψε στο μπλογκ του ότι το ζευγάρι ήθελε η είδηση να βγει μέσω αυτού. «Ο HIV δεν εντοπίζεται πλέον στο αίμα του, αφότου θεραπεύτηκε. Έφυγε. Τώρα, ήρθε η λευχαιμία. Θεέ μου, μισώ τον καρκίνο», πρόσθεσε ο Χέφγκεν.
Ο Μαρκ Κινγκ είπε ότι μίλησε και στους δύο άνδρες το περασμένο Σάββατο. Ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν λαμβάνει παρηγορητική θεραπεία στο σπίτι τους στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας.
«Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι να μην μπορώ πλέον να μάχομαι», είπε ο ασθενής μιλώντας τηλεφωνικά στον Κινγκ.
Ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν έγραψε ιστορία στα ιατρικά χρονικά, ως ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από τον HIV. Το 1995 ζούσε στο Βερολίνο, όταν έμαθε ότι ήταν φορέας του ιού. Το 2006 διαγνώστηκε με λευχαιμία. Για να τον θεραπεύσει από τη λευχαιμία, ο γιατρός του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου του έκανε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από έναν δότη ο οποίος έφερε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που τον καθιστούσε ανθεκτικό στον ιό HIV.
Χρειάστηκαν δύο μεταμοσχεύσεις, δύσκολες και επικίνδυνες επεμβάσεις, αλλά ο Τίμοθι κέρδισε το στοίχημα: το 2008 ανακοινώθηκε ότι έχει ιαθεί και από τις δύο ασθένειες. Αρχικά, το όνομά του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και έτσι έγινε γνωστός ως «ο ασθενής του Βερολίνου».
Το 2010 δέχτηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του και έκτοτε έγινε δημόσιο πρόσωπο, έδινε συνεντεύξεις και μιλούσε σε συνέδρια. «Είμαι η ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει θεραπεία για το AIDS», είπε το 2012. «Είναι φανταστικό να θεραπεύεσαι από τον HIV».
Μετά τον Τίμοθι, μόνο ένας άνθρωπος ακόμη θεραπεύτηκε από τον HIV με την ίδια μέθοδο και είναι γνωστός ως «ο ασθενής του Λονδίνου».
Στο νοσοκομείο του Ρίου 36χρονος από τσίμπημα «μαύρης χήρας»