Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις αιτίες που προκαλούν τυμπανισμό στον σκύλο σας, έτσι ώστε να τον προφυλάξετε, από αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση.
Μία από τις κυριότερες αιτίες είναι η ακατάλληλη διατροφή και η διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα, δίνει πολύτιμες συμβουλές.
«Μία δυσάρεστη κατάσταση, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τον σκύλο, είναι ο τυμπανισμός.
Ένας σκύλος μπορεί να παρουσιάσει τυμπανισμό για πολλές αιτίες, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει να κάνει με την ακατάλληλη διατροφή.
Τα όσπρια, διάφορα φρούτα, όπως και οι ξηρές τροφές που περιέχουν σόγια ή καλαμπόκι δυσκολεύουν τον μεταβολισμό του σκύλου μας.
Επίσης, ορισμένα σκυλιά έχουν προβλήματα στον μεταβολισμό των λιπαρών ουσιών. Στην περίπτωσή τους, οι ουσίες αυτές φτάνουν στο παχύ έντερο και διαλύονται από βακτήρια. Προκαλούν αέρια, που μυρίζουν πολύ άσχημα.
Τα περισσότερα σκυλιά δεν μπορούν να επεξεργαστούν τη λακτόζη και αντιδρούν με τυμπανισμό και διάρροιες.
Η απότομη αλλαγή διατροφής, επίσης προκαλεί τυμπανισμό. Τα σκυλιά που έχουν συνηθίσει να τρώνε μία συγκεκριμένη τροφή αντιδρούν με τυμπανισμό και διάρροιες, όταν καταναλώσουν καινούριες ουσίες. Και ο λόγος είναι ότι ο οργανισμός δεν έχει αποκτήσει τα κατάλληλα ένζυμα, έτσι ώστε να τις μεταβολίσει.
Η χαλασμένη τροφή επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου με συνέπεια ο σκύλος να παρουσιάζει τυμπανισμό.
Πολλές λιχουδιές σκύλων περιέχουν ζωικά παραπροϊόντα και τεχνητά συντηρητικά που δυσκολεύουν τις λειτουργίες του στομαχιού, αλλά και του εντέρου του σκύλου.
Εκτός από τη διατροφή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν τυμπανισμό στον σκύλο μας, όπως:
● Τα παράσιτα: Ειδικά σε κουτάβια, η φουσκωμένη κοιλιά είναι μία ένδειξη ότι ταλαιπωρούνται από εσωτερικά παράσιτα.
● Το άγχος: Τα σκυλιά που υποφέρουν από άγχος, ειδικά κατά τη διάρκεια του φαγητού, αντιδρούν με τυμπανισμό σε συνδυασμό με διάρροιες ή δυσκοιλιότητα.
● Η παγκρεατίτιδα: Ένα από τα πρώτα συμπτώματα παγκρεατίτιδας είναι ο τυμπανισμός σε συνδυασμό με την αυξημένη ποσότητα κοπράνων.
Έξι τρόποι για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας όταν υποφέρει από τυμπανισμό
1. Κάνουμε έναν έλεγχο διατροφής και προχωρούμε σε αλλαγές στο καθημερινό διατροφολόγιο του σκύλου.
2. Τοποθετούμε σε υπερυψωμένη θέση τα πιάτα του (φαγητού/νερού).
3. Προτιμάμε να προσφέρουμε στον σκύλο μας δύο με τρία γεύματα την ημέρα αντί του ενός μεγάλου γεύματος.
4. Μετά το φαγητό τον πηγαίνουμε μία χαλαρή, και μικρής διάρκειας, βόλτα.
5. Κάνουμε στον σκύλο μας ένα ελαφρύ μασάζ στο στομάχι του
6. Προσθέτουμε στο φαγητό λίγο κύμινο και πίτουρο σε σκόνη.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον τυμπανισμό
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, στην καθημερινότητά μας, είναι να τηρούμε μερικά απλά πράγματα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την καλή λειτουργία του οργανισμού του. Όπως:
– Δίνουμε στον σκύλο μας δύο με τρία μικρά γεύματα την ημέρα, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον οργανισμό του να μεταβολίζει τις διάφορες ουσίες.
– Προσφέρουμε στον σκύλο μας μία ποιοτική τροφή υψηλής βιοδιαθεσιμότητας με τις σωστές αναλογίες μεταξύ ζωικών και φυτικών πηγών.
– Φροντίζουμε να του προσφέρουμε το φαγητό του σε ήρεμο περιβάλλον γιατί τον βοηθάμε να παράγει σάλιο και υγρά της χολής.
– Η καθημερινή σωματική άσκηση υποστηρίζει την καλή λειτουργία όλων των οργάνων, και, συνεπώς, τον σωστό μεταβολισμό.
Όταν ο σκύλος μας πάσχει από τυμπανισμό θα είναι ωφέλιμο να ελέγχουμε την καθημερινή διατροφή του και να την προσαρμόζουμε στις προσωπικές ευαισθησίες και ανάγκες του».
▪ Η κυρία Ρεγγίνα Μπίμπα είναι διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, ασχολείται με την ανατροφή και εκπαίδευσή τους, και είναι πτυχιούχος διατροφολογίας σκύλων και γατών του Πανεπιστημίου ATN της Ελβετίας.