*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Στις 14 Σεπτεμβρίου χτυπά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να είναι έτοιμα όλα τα μέτρα για την νέα σχολική χρονιά, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αγωνία τους για την εφαρμογή τους, κυρίως για τη σωστή χρήση μάσκας αλλά και για την τήρηση των αποστάσεων.
Ένα ακόμα ζήτημα δημιουργείται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μετά τους προβληματισμούς των επιστημόνων που μετέφεραν το πρώτο κουδούνι στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Τιμίου Σταυρού, δημιουργείται ζήτημα με τους ιερείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στα σχολεία και να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό, καθώς θα τελέσουν τη λειτουργία της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.
Για τον λόγο αυτό η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά να γίνει ο αγιασμός στα σχολεία την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου. Η Εκκλησία θυμίζει ότι τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου είναι η εορτή του Σταυρού και οι κληρικοί έχουν το πρωί λειτουργικές υποχρεώσεις. Η Εκκλησία, ωστόσο, αναμένει από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να υποδείξει τον τρόπο που πρέπει να γίνει ο αγιασμός την φετινή σχολική χρονιά. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι αυτός θα γίνει ανά τάξη και σε εξωτερικό χώρο και θα διεξαχθεί στο άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Νέα σχολική χρονιά με νέο «τοπίο» στα σχολεία
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με την έναρξη του σχολικού έτους 2020-21 οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, το κάθε είδους προσωπικό, καθώς και οι επισκέπτες σε όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μη ιατρική μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων.
1. Η λειτουργία των σχολικών μονάδων γίνεται τηρουμένων των ακόλουθων κανόνων:
α. Είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
β. Αποφυγή συγχρωτισμού.
γ. Συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
δ. Καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση και εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών.
ε. Ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
Μάσκες παντού
Την εκτίμηση ότι και σε αυτή τη φάση τα μέτρα στα σχολεία θα τηρηθούν υποδειγματικά από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς όπως συνέβη και «στην προηγούμενη φάση της πανδημίας όταν άνοιξαν εκ νέου τα σχολεία» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Είχαμε την αγωνία για το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσαρμόστικότητα. Τα μέτρα εφαρμόστηκαν υποδειγματικά ειδικά από τα μικρότερα παιδιά που ακούν με μεγάλη προσοχή τον δάσκαλό τους. Αξίζουν συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και τους γονείς γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι τηρούμε τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.Απαντώντας, σε όσους γονιούς σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους χωρίς μάσκες στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας είπε «το να μην φορά μάσκα σε καιρό πανδημίας είναι σαν να μην βάζεις ζώνη στο παιδί ή σαν να μην το εμβολιάζεις. Η μάσκα είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Εάν το παιδί φοράει μάσκα δεν προστατεύει μόνο τον εαυτό του αλλά και όσους είναι σπίτι γιατί θα γυρίσει θωρακισμένο». Όπως είπε, «στόχος είναι μια κανονική σχολική χρονιά γιατί εχουμε δύο δημόσια αγαθά: Αυτό της υγείας και αυτό της δημόσιας εκπαίδευσης» τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαίδευση» καθώς υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι «η ζημιά έστω και για μερικές εβδομάδες διακοπής μπορεί να είναι πολύ μεγάλη».
Με 16 μέτρα ανοίγουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου
Η νέα σχολική πραγματικότητα περιλαμβάνει όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως. Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.
Το ολοήμερο σχολείο θα λειτουργήσει κατά τη σχολική χρονιά 2020-21, έχοντας με διασφαλισμένες επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
Διαφορετικά διαλλείματα και προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων
Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων, θα πραγματοποιούνται τα διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και σε διαφορετικούς χώρους του εκάστοτε σχολείου. Η ειδική εθνική επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων. Οι σχολικές γιορτές θα πραγματοποιούνται εντός κάθε σχολικού τμήματος.
Σε ό,τι αφορά στον αγιασμό, η κ. Κεραμέως είπε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ότι θα το συζητήσει με την Εκκλησία, να γίνει ανά τάξη, σε εξωτερικούς χώρους και με όλα τα μέτρα προστασίας.
Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη σχολική χρονιά με υποχρεωτική μάσκα και την τήρηση των λοιπών μέτρων. Οι επισκέψεις σε μουσεία, δημόσια κτήρια, κτλ. θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα. Επίσης προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.
Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι
Θα δοθεί δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη ένα ατομικό παγούρι. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας θα εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες μαθητών. Γενικά, θα εξαιρούνται παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς και παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους. Όσον αφορά τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Πότε δεν θα μετράνε οι απουσίες
Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών θα δικαιολογείται στις εξής περιπτώσεις:
Πρώτον, εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του (απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης).
Δεύτερον, εάν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως αυτή ορίζεται από την Επιτροπή (Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας).
Τρίτον, εάν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ. Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι (απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας).
Ποιες είναι οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα είναι οι παρακάτω:
1. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
2. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
3. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
4. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
5. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)
6. Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
7. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
8. Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
9. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου
10. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.
Για τους εκπαιδευτικούς, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ίδιες, όπως έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ (ΚΥΑ, 15 Μαΐου 2020).
Τι προβλέπεται κατά τις απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών
Κατά την απουσία μαθητών και/ή εκπαιδευτικών, προβλέπεται σύγχρονη διδασκαλία και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, θα δοθούν επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Άδειες ειδικού σκοπού
Για τις άδειες εργαζόμενων γονέων (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), υπάρχει ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.
Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος
Σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού σε κάποιο σχολείο, θα ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του μαθητή. Επίσης, προβλέπεται ορισμός υπευθύνων διαχείρισης κρούσματος εντός κάθε σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος /σχολείου: η λειτουργία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης.
Αγωγή υγείας και οδική ασφάλεια
Χθες, ξεκίνησε η πρώτη φάση επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών των 218 σχολικών μονάδων που θα εφαρμόσουν πιλοτικά τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της Ελλάδας εντάσσουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμά τους θεματικές στις εξής κατηγορίες:
α) Ευ Ζην, με μαθήματα αγωγής υγείας όπως η πρόληψη από τις εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια και η σεξουαλική αγωγή,
β) Περιβάλλον, με μαθήματα όπως η οικολογική συνείδηση και η πρόληψη και προστασία από τις φυσικές καταστροφές,
γ) Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, με προγράμματα εθελοντισμού, αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας, και
δ) Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν σε τεχνολογίες αιχμής, τη ρομποτική, την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Σε εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, ξεκίνησε να υλοποιείται σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση για τους προϊσταμένους νηπιαγωγείων, τους διευθυντές δημοτικών και γυμνασίων καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολικών αυτών μονάδων.