Εάν υποφέρετε από χρόνιο πόνο στον αυχένα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να διακριβώσετε εάν σχετίζεται με κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Ωστόσο, για τον πόνο που εμφανίζεται ανά διαστήματα στην καθημερινότητα και υποχωρεί, υπάρχουν τρόποι να τον αντιμετωπίσετε και να κρατήσετε τον αυχένα σας δυνατό και υγιή. Και η καλύτερη οδός είναι η πρόληψη.
Ο τρόπος ζωής και παράγοντες όπως η παχυσαρκία και το στρες ευνοούν την εμφάνιση πόνου στον αυχένα, κατ’ επέκταση το σωστό σωματικό βάρος και ένας συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης μπορούν να προσφέρουν προστασία, σύμφωνα με τον Δρ. Frank Pedlow, ορθοπεδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης στο -συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ- Γενικό Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης, τον οποίο και επικαλείται σε σχετικό του άρθρο το Harvard Health Publishing.
Αλλάξτε συνήθειες
-Όταν μένετε καθιστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπροστά στον υπολογιστή ή εάν παρακολουθείτε τηλεόραση, αποφύγετε να γλιστρήσετε ή να καθίσετε με το κεφάλι κεκλιμένο προς εμπρός. Καθίστε ευθεία, με το κάτω μέρος της πλάτης σας να στηρίζεται σε ένα μαξιλάρι ή ανατομικό οσφυϊκό στήριγμα, τα πόδια σας να ακουμπούν ευθεία στο δάπεδο και τους ώμους χαλαρούς. Κάθε 20 λεπτά σηκωθείτε και τεντώστε τους μύες του λαιμού σας.
-Προσαρμόστε την οθόνη του υπολογιστή ώστε το πάνω μέρος να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας. Χρησιμοποιήστε μία βάση που κρατά τα έγγραφά σας στο ίδιο ύψος με την οθόνη.
-Ρυθμίστε το κάθισμα του οδηγού στο αυτοκίνητό σας σε πιο όρθια θέση ώστε να υποστηρίζει το κεφάλι και τη μέση σας. Αποφύγετε να πρέπει να τεντώσετε τα χέρια σας για να φτάσετε το τιμόνι. Τα χέρια σας πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα.
-Τα ειδικά ανατομικά μαξιλάρια προσφέρουν ανακούφιση υποστηρίζοντας τον αυχένα σας καθώς ξαπλώνετε. Μία άλλη επιλογή είναι να διπλώσετε μία πετσέτα κατά μήκος σε ένα μαξιλάρι πλάτους 10 εκατοστών και να την τυλίξετε γύρω από το λαιμό σας.
-Όταν διαβάζετε στο κρεβάτι, χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι-σφήνα για να στηρίξετε την πλάτη σας και να κρατήσετε το λαιμό σας σε ουδέτερη θέση.
Περίπου το 80% των ανθρώπων έρχονται αντιμέτωποι με πόνο στον αυχένα κάποια στιγμή στη ζωή τους, και το 20% έως 50% σε ετήσια βάση, επισημαίνει ο Δρ Frank Pedlow. Πέραν του πόνου στην περιοχή, μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος και μούδιασμα, τσιμπήματα ή αδυναμία στα χέρια. Ο ύπνος μπορεί να γίνει πιο δύσκολος και η οδήγηση πιο επικίνδυνη εφόσον είναι δύσκολο να στρέψουμε το κεφάλι.
Η συνήθης συντηρητική θεραπεία είναι η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. Ωστόσο, πριν τη λήψη είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το γιατρό καθώς μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως ναυτία και ζάλη, ή να αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα τα οποία λαμβάνετε.
Άλλες πιθανές μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου στον αυχένα είναι ο βελονισμός, καθώς και η τεχνική Αλεξάντερ, μέθοδος που εκπαιδεύει το άτομο να αλλάξει τις κινητικές του συνήθειες στις καθημερινές δραστηριότητες με ζητούμενο την επαναφορά του σώματος στους φυσικούς μηχανισμούς στάσης, κίνησης και ομαλής λειτουργίας.
Διαβάστε ακόμη
Τέσσερις πολύτιμες ασκήσεις που ανακουφίζουν τον αυχένα
Η καρέκλα του γραφείου «ένοχη» για 5 προβλήματα υγείας – Πάρτε τα μέτρα σας