Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και επίκαιρες, λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων, ήταν οι επισημάνσεις και απόψεις που κατέθεσε σε διαδικτυακή συζήτηση πρόσφατα ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στην πανδημία του νέου κορωνοϊού. Θέμα της συζήτησης, που οργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος και συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ήταν «Η πανδημία Covid-19 και ο ρόλος των πολιτών στη δημόσια υγεία».
Η INTERAMERICAN συμμετείχε χορηγικά στην εκδήλωση, στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης ενεργειών για την ανάσχεση και αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και μιας συντονισμένης στρατηγικής για τη σύγχρονη προσέγγιση προάσπισης της δημόσιας υγείας. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχει αναπτύξει ευρέως φάσματος δέσμη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, την υποστήριξη των υγειονομικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ενημέρωση των πολιτών για τον νέο κορωνοϊό, την ψηφιακή εκπαίδευση εξ αποστάσεως υπό τις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην παιδεία, καθώς και την κάλυψη εκτάκτων αναγκών των ευπαθών πολιτών.
Ο Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε, κατά τη συζήτηση, την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις από τις αρμόδιες αρχές με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και την τήρηση των μέτρων από την κοινωνία, ώστε να αποφευχθεί-ελεγχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο καθηγητής ανέδειξε τη σημασία της ευρείας χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας. Σε επίπεδο πολιτικής, συνέστησε τη λήψη μέτρων με τη συνεκτίμηση των συνολικών επιπτώσεων και των επιστημονικών δεδομένων. Όπως τόνισε, η πιθανότητα διασποράς από επισκέπτες που προέρχονται από χώρες όπου η πανδημία έχει ελεγχθεί, είναι ελάχιστη.
Ο κ. Μόσιαλος συνόψισε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, αναφέροντας ότι σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η θνητότητα εξ αιτίας του νέου κορωνοϊού κυμαίνεται από 0,6% έως 1,2% έναντι της εποχικής γρίπης, όπου τα ποσοστά δεν υπερβαίνουν το 0,2% και τα οποία στην πράξη είναι ακόμη μικρότερα λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού. Αναφορικά με την ανάπτυξη εμβολίου, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα η επιστημονική έρευνα θα καρποφορήσει, καθώς έχουν αναπτυχθεί περί τις 150 πρωτοβουλίες, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται στην τρίτη φάση και 15 στη δεύτερη φάση.
Αναφορικά με τα διδάγματα της πανδημίας για την επόμενη ημέρα του υγειονομικού συστήματος στη χώρα μας, ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων στην ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. Σε αυτή τη βάση, πρότεινε την επένδυση σε τρεις κύριους πυλώνες που αφορούν:
- Στην αναδιάρθρωση της χρηματοδότησης του συστήματος και την αναβάθμιση του ρόλου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
- Στην ψηφιοποίηση με μια ενιαία βάση δεδομένων
- Στην αξιολόγηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και την αναδιοργάνωση του νοσοκομειακού χάρτη.
Όπως τόνισε ο διακεκριμένος καθηγητής, είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της συνολικής κουλτούρας στο υγειονομικό σύστημα με την ανάδυση ενός περισσότερο ενεργού ρόλου για τους ίδιους τους χρήστες των υπηρεσιών του συστήματος, καθώς και του συνόλου των επαγγελματιών υγείας όσον αφορά στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων.
Η INTERAMERICAN, με τον τομέα της υγείας στην αιχμή των δραστηριοτήτων της, υπογραμμίζει την ανάγκη ενός ενισχυμένου συστήματος πρόληψης και πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας με τις ευρύτερες δυνατές συμπράξεις, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης καταστάσεων όπως αυτή της πανδημίας. Εν προκειμένω, το επίπεδο του ενεργού ρόλου των πολιτών προσδιορίζεται, σε σημαντικό βαθμό, από το περιεχόμενο και συστηματικότητα της ενημέρωσης που λαμβάνει και από τη δυνατότητα επίδρασης στις αποφάσεις.