Τα γαστρεντερικά προβλήματα και οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος εμφανίζονται όλο και συχνότερα στους πολίτες σήμερα από ότι στο παρελθόν. Οι ασφαλιστικές εταιρίες «ζυγίζουν» τον ασφαλιστικό κίνδυνο προκειμένου να ασφαλίσουν έναν ενδιαφερόμενο με πάθηση του πεπτικού με το σκεπτικό ότι οι αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν σε περίπτωση νοσηλείας ή επέμβασης είναι μεγάλες λόγω της εφαρμογής νέων σύγχρονων και ακριβών θεραπειών.
Βεβαίως θα περάσει με επιτυχία από τον ασφαλιστικό έλεγχο ένας υποψήφιος με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή μια διαφραγματοκήλη αλλά τι γίνεται με ποιο σοβαρές παθήσεις όπως το έλκος ή παθήσεις του παχέος εντέρου;
Κάθε εταιρία έχει τη δική της πολιτική. Ορισμένες εταιρίες εξαιρούν τις εν λόγω παθήσεις από τις καλύψεις και άλλες θέτουν χρονικές αναμονές, μεγαλύτερες η μικρότερες.
Σε γενικές γραμμές τα ασφαλιστήρια υγείας αντιμετωπίζουν τις γαστρεντερικές παθήσεις ως συγγενείς παθήσεις (που προϋπήρχαν ακόμα και αν δεν είχαν εκδηλωθεί συμπτώματα) και τις αποζημιώνουν ή όχι με κριτήριο το μέχρι τώρα ιστορικό, τη θεραπεία του ασθενούς και το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από το συμβάν.
Για παράδειγμα για να καλυφθούν τα έξοδα μιας θεραπείας για γαστρικό έλκος ή για εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου απαιτείται συνήθως χρονική αναμονή δύο ετών.
Για το έλκος δωδεκαδάκτυλου πρέπει να έχουν περάσει 5 έτη από το περιστατικό ανεξάρτητα από το αν έγινε επέμβαση ή συνεχίζεται η φαρμακευτικής αγωγή.
Για την κάλυψη της ελκώδους κολίτιδας πρέπει να έχουν περάσει 3 χρόνια και για τη νόσο του Crohn 5 χρόνια.
Ωστόσο καμία εταιρία δεν καλύπτει τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος και του εντέρου καθώς και την κίρρωση ήπατος.
Διαβάστε επίσης
Ασφαλιστήρια Υγείας: Ποια έξοδα νοσηλείας καλύπτουν
Θέλετε να αλλάξετε το συμβόλαιό σας: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε