Στην πανδημία του κορωνοϊού οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, καθώς ιδιαίτερα αυτοί σε προχωρημένο στάδιο δυσκολεύονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού. Η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί για τους ασθενείς συμβουλή ζωτικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Α’ Νευρολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο έχει θεσπίσει ένα πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών και φροντιστών με ιστοσελίδα που περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για την πανδημία και πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένα νευρολογικά νοσήματα. Παράλληλα, λειτουργεί γραμμή βοηθείας, ενώ προσφέρονται και τηλεϊατρικές και άλλες υπηρεσίες, όπως προγράμματα άσκησης στο σπίτι και κάποια ειδικά προσαρμοσμένα σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, μέσω της διεθνούς εταιρείας Parkinson Foundation.
Η Α’ Νευρολογική Κλινική αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ασθενείς με Πάρκινσον. Διαθέτει διακριτούς θαλάμους νοσηλείας που εξειδικεύονται στη διάγνωση και αντιμετώπιση συγκεκριμένων νευρολογικών παθήσεων. Υπάρχουν Γενικά Ιατρεία και πλήθος εξειδικευμένων ιατρείων που φροντίζουν εξωτερικούς ασθενείς με συγκεκριμένες νόσους του νευρικού συστήματος, ενώ υπάρχουν και αντίστοιχα εξειδικευμένα εργαστήρια. Η Κλινική αναδείχθηκε το 2019 Εθνικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για την Αντιμετώπιση Σπάνιων και Πολύπλοκων Νευρολογικών Νοσημάτων σε 4 διαφορετικές κατηγορίες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διάγνωση και αντιμετώπιση των κινητικών διαταραχών, και ειδικότερα της νόσου Πάρκινσον. Στα Ειδικά Ιατρεία, πέρα από τα Ιατρεία Νόσου Πάρκινσον και Συναφών Κινητικών Διαταραχών, που λειτουργούν 4 φορές εβδομαδιαίως, λειτουργεί εβδομαδιαίο Ειδικό Ιατρείο Παρεμβατικής Αντιμετώπισης της νόσου Πάρκινσον, όπου παραπέμπονται ασθενείς με προχωρημένη νόσο που ενδεχομένως χρήζουν αντιμετώπισης με τις νεότερες παρεμβατικές τεχνικές, όπως την εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (σε συνεργασία με την Α’ και Β’ Νευροχειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ) ή θεραπείες με αντλίες απομορφίνης ή γέλης λεβοντόπα σε συνεργασία με τη Γαστρεντερολογική Μονάδα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα». Στο ειδικό αυτό ιατρείο γίνεται βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης των ασθενών στους οποίους εφαρμόζονται αυτές οι νεότερες παρεμβατικές μέθοδοι. Η λειτουργία των Ιατρείων Κινητικών Διαταραχών πλαισιώνεται από νευρολόγους με εξειδίκευση στις κινητικές διαταραχές, ψυχολόγο, ψυχίατρο, διατροφολόγο, νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στο στρες και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ υπάρχει διασύνδεση με τη Β’ Κλινική Φυσιατρικής και Αποκατάστασης στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης για περιστατικά που χρήζουν φυσιατρικής παρέμβασης. Στα ιατρεία αυτά παρακολουθούνται επίσης ασθενείς με σπάνιες κινητικές διαταραχές που εμπίπτουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εμπειρογνωμοσύνης για τις Σπάνιες Νευροεκφυλιστικές Διαταραχές (περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 210 7251315).
Η αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της κλινικής προσφέρει πληροφορίες για το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης, τη λειτουργία των θαλάμων νοσηλείας, των ιατρείων και των εργαστηρίων της, καθώς και γενικές πληροφορίες για αυτά τα νοσήματα, αλλά και για την ερευνητική δραστηριότητα της κλινικής.
Επισκεφτείτε ακόμη την ιστοσελίδα Υποστήριξης Ασθενών με Νευρολογικά Νοσήματα και των φροντιστών τους για την πανδημία του κορωνοϊού.
Τέλος, μπορείτε να επισκεφτείτε το https://eginitio.uoa.gr/fileadmin/depts/uoa.gr/eginitio/uploads/Coronavirus/PARKINSON_S_-_EXERCISE_AT_HOME.pdf εάν αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες για ασκήσεις στο σπίτι.