Γενικώς, οι γονείς παιδιών με αυτισμό έχουν πολύ περισσότερο στρες από τους γονείς των παιδιών που δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Εμπειρικά, φαίνεται πώς η ύπαρξη κατοικίδιων είναι επωφελής και για τους γονείς αυτών των παιδιών -τους βοηθάει να χαλαρώσουν-, αλλά και για τα παιδιά τα ίδια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια ήσυχη γάτα και όχι για έναν υπερδραστήριο και φορτικό σκύλο, επί παραδείγματι.
Επιστρέφοντας στους γονείς, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι εξέτασαν περισσότερες από 700 οικογένειες που είχαν ένα μέλος της οικογένειας με αυτισμό σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του σκύλου ή της γάτας στην καθημερινότητά τους.
Παρά την ευθύνη της φροντίδας ενός κατοικίδιου ζώου (έξοδα, εμβόλια, συχνές βόλτες) τα παιδιά με αυτισμό και οι γονείς τους είχαν ισχυρούς δεσμούς με τα κατοικίδιά τους. Η καθημερινή τους φροντίδα δεν αύξησε το στρες, ενώ εκείνοι με περισσότερα από ένα ανέφεραν περισσότερα οφέλη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Autism and Developmental Disorders.
«Μερικές από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό είναι το άγχος και η δυσκολία στην επικοινωνία. Καθώς τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και στη μείωση του άγχους, φαίνεται ότι προσφέρουν άνεση και χαρά όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους», αναφέρεται στη μελέτη.
Το ευχάριστο είναι ότι αν και είναι δύσκολο να βρεθούν παρεμβάσεις που είναι ευρέως ευεργετικές για τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, τα κατοικίδια ζώα είναι μία από αυτές. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην επιλογή του ζώου, καθώς πρέπει να διέπεται από κοινωνικές αρετές και ηρεμία, ώστε να μπορεί να σταθεί δίπλα σε ένα αυτιστικό παιδί, αλλά και να μην προβληματίσει τους γονείς του.