Για το μέλλον των Ιατρικών Σχολών και της επιστήμης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, μίλησε, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 5ο Συνέδριο Υγείας που διοργάνωσε το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα, ο Νικόλαος Αρκαδόπουλος, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Αττικόν».
Ειδικότερα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «οι προκλήσεις για τις ιατρικές σχολές είναι διπλές. Η μία είναι η διαρκής αλλαγή της γνώσης, σε διάστημα εξαμήνου. Πρόκληση τεχνολογική, με ΤΝ που αλλάζει άρδην την άσκηση της ιατρικής. Άλλωστε, αυτό που καθορίζει την ιατρική, είναι η διαρκής αλλαγή, η ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων. Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ιατρικές σχολές, το πώς δηλαδή θα ενσωματώσουν τη διαρκή αλλαγή, αλλά και τις κλινικές δεξιότητες».
Στη συνέχεια, ο κ. Αρκαδόπουλος εξήρε την ιστορία και τους ανθρώπους της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που, όπως υπενθύμισε μετρά 200 έτη λειτουργίας. «Πρόκειται ίσως για τον μεγαλύτερο πάροχο υγείας στην Αττική. Το βασικό εργαλείο είναι οι άνθρωποι, τα στελέχη είναι εξαιρετικής ποιότητας. Για πρώτη χρονιά φέτος, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ βρέθηκε στις πρώτες 100 θέσεις του κόσμου. Από τις 101 θέσεις που πηρε το Πανεπιστημιο Αθηνών ειχαμε 500 αιτήσεις , ίσως και παραπάνω. Όλα αυτά οφείλονται κυρίως στο έργο του ΔΕΠ των σχολών. Χρειαζόμαστε λίγο καλύτερη οργάνωση, το έμψυχο υλικό είναι άριστο», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε περαιτέρω, δεν νοείται η ιατρική εκπαίδευση να περιορίζεται στο αμφιθέατρο. «Χωρίς το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δεν βγάζουμε ικανούς επιστήμονες», ανέφερε συγκεκριμένα.
Τέλος, μίλησε και το μέλλον της Ιατρικής Σχολη του ΕΚΠΑ, δίνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όσα σχεδιάζονται. «Ετοιμάζουμε πολύ περισσότερο από ένα κοινό μεταπτυχιακό στο ΕΚΠΑ. Είμαστε σε συζητήσεις για προπτυχιακά προγράμματα με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού (Harvard, Yale κ.α.). Προσπαθούμε να προωθήσουμε τις πιο «άγονες» ειδικότητες στους φοιτητές μας. Αλλά χρειαζόμαστε περαιτέρω στήριξη. Το brain gain μπορεί να επιτευχθεί χάρη στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας. Οι όροι είναι πλέον πολύ δελεαστικοί για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό», κατέληξε ο κ. Αρκαδόπουλος.