Ανανέωση και ποιοτική εκπαίδευση είναι τα δύο συστατικά στοιχεία για την ιατρική εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κλινικής Γενετικής και Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Μιλώντας στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος, αναφέρθηκε στις νέες προσεγγίσεις, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πλέον υπάρχουν πολλές ευκαιρίες κλινικής εκπαίδευσης εκτός νοσοκομείων, για παράδειγμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα Κέντρα Αποκατάστασης.
«Οι απόφοιτοι πρέπει να έχουν γνώσεις και δεξιότητες για να αντεπεξέλθουν σε ό,τι ζητά η κοινωνία», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Στις αρχές του 20ου αιώνα είχαμε στις ΗΠΑ το παραδοσιακό μοντέλο βασικών και κλινικών επιστημών που κράτησε και κρατά ακόμη και στις ημέρες μας. Θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχει γρήγορη ενσωμάτωση κλινικών εμπειριών από νωρίς. Αυτό είναι κάτι που απολαμβάνουν και οι ίδιοι οι φοιτητές».
Ο κ. Ιωαννίδης στο πλαίσιο της εξέλιξης της ιατρικής εκπαίδευσης τόνισε τη σημασία εργασίας των ιατρών σα μέρος ομάδων, μαζί με νοσηλευτές, φαρμακοποιούς κτλ, και σημείωσε την αξία ενσωμάτωσης στοιχείων ενδοεπαγγελματικής εκπαίδευσης.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει εκπαιδεύσει φοιτητές από πάνω από 100 χώρες, όπως είπε ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής. Μάλιστα, πάνω από 900 εργάζονται σε χώρες ανά τον κόσμο. «Υποστηρίζουμε τους φοιτητές από την πρώτη ημέρα. Υπάρχει ομάδα που συναντά τους φοιτητές από το πρώτο έτος. Επίσης, γύρω στο 40% των αποφοίτων μας υποστηρίζουν ενεργά τους φοιτητές σε θέματα καριέρας», σημείωσε, λέγοντας ότι επιδίωξη είναι οι καλές πρακτικές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να έρθουν και στην Ελλάδα.
Μπλέτσας: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να βγάλει τον γιατρό από τη μέση»