Τι θα κερδίσει ο έλληνας και ο ευρωπαίος ασθενής από την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας;
Σ αυτό το ερώτημα της συντονίστριας του τελευταίου πάνελ του συνεδρίου δημοσιογράφου και διευθύντριας του ygeiamou.gr Παναγιώτας Καρλατήρα απάντησε ο κύριος Τρύφων στο πλαίσιο του τελευταίου πάνελ με τίτλο “Οικοσύστημα Φαρμάκου: Θωρακίζοντας την παραγωγή και την καινοτομία στην Ευρώπη και την Ελλάδα».
Ο κ. Τρύφων είπε ότι είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή παραγωγική βάση – ένα στα δέκα εργοστάσια φαρμάκου της Ευρώπης βρίσκονται στην χώρα μας. «Εχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο επενδυτικό οικοσύστημα που θα καλύπτει το 60-70% των εγχώριων αναγκών» είπε ο κ. Τρύφων και συμπλήρωσε ότι «σίγουρα θα έχουμε λιγότερη ανάγκη από εισαγόμενα φάρμακα ειδικά σε περίοδο κρίσης».
Αναφέρθηκε ακόμη στο παράδειγμα του hub της Τρίπολης που θα μπορεί να καλύψει σημαντικές ανάγκες της εγχώριας αγοράς.
Ο κ. Τρύφων χαιρέτισε ως θετική την παρουσία του υπουργού υγείας, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για τα νούμερα και το clawback για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Πως εξηγείται η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά; Το δεύτερο κομβικό ερώτημα ετέθη τόσο στον υπουργό υγείας όσο και στον κ. Τρύφων. Ο πρώτος αναγνώρισε το πρόβλημα και έδωσε έμφαση στην ανάγκη για θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ο κ. Τρύφων απάντησε ότι η χαμηλή διείσδυση αποτελεί μέρος μιας συνολικής πολιτικής. Στην Ελλάδα όλοι οι φορείς και οργανισμοί είναι υποστελεχωμενοι και υπολειτουργούν. Αντιθέτως στο εξωτερικό στην εποχή του ΑΙ όλοι οι εμπλεκόμενοι τομείς και φορείς είναι διασυνδεδεμένοι.Εν ολίγοις ο κ. Τρύφων μίλησε για οργανωτικά κενά και αδυναμίες.
Ακόμη επεσήμανε και υπενθυμισε ότι οργανισμοί οπως ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, HTA και η επιτροπή διαπραγμάτευσης άργησαν πολυ να λειτουργήσουν στη χώρα μας – και να συνεργαστούν. «Στο εξωτερικό δε νοείται να μπαίνει νεο φαρμακο στην αγορα με συνταγογραφικη οδηγία που δεσμευει τον γιατρο» τόνισε.
«Για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά θα αναγκαστούμε να το κάνουμε» κατέληξε.