*γράφει η Γεωργία Σαδανά
Νέες δομές και εργαλεία για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, παράλληλα με έργα ποιοτικής συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων προανήγγειλε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, περιγράφοντας την ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών στο εθνικό σύστημα Υγείας.
Με αφορμή το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας και επίκειται αυτό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως γνωστοποίησε η Αναπληρώτρια Υπουργός, ζητούμενο αποτελεί το να «έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα». Στην κατεύθυνση αυτή, η κυρία Αγαπηδάκη γνωστοποίησε ότι «είμαστε σε διαδικασία να αναπτύξουμε στην ΗΔΙΚΑ» ένα έργο που θα αφορά στην συγκέντρωση των δεδομένων υγείας, σε «όλο το φάσμα των δεδομένων», όπως είπε. «Σε ένα πλαίσιο το οποίο θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τους δικούς μας αλγόριθμους» τόνισε η κ. Υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «το να αναπτύξουμε τον αλγόριθμο είναι σχετικά εύκολο, το θέμα ήταν η ποιότητα των δεδομένων».
Για την εμπειρία της Θεσσαλίας, η κ. Αγαπηδάκη παρατήρησε ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κεντρικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων, αλλά και ένα ισχυρό αποκεντρωμένο επιχειρησιακό σύστημα, για να ανταποκριθεί σε άμεσο χρόνο στις έκτακτες ανάγκες. Αυτό που καταδείχθηκε είναι ότι πρέπει «να έχουμε κεντρική κατεύθυνση» που πρέπει να γίνει από το Υπουργείο Υγείας και να εμπλέκει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως περιέγραψε. Το σημαντικό είναι να καλύψουμε τα κενά χρησιμοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης και να έχουμε αυτόνομη επιχειρησιακή δυνατότητα στον ΕΟΔΥ οπότε την επόμενη φορά που προκύψει ζήτημα σχετιζόμενο με την κλιματική κρίση και να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα, εκτίμησε η κ. Αγαπηδάκη, εξηγώντας πως δεν απέχουμε από το «να έχουμε ένα Κέντρο για τη διαχείριση απειλών δημόσιας υγείας» και με εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να παρέμβει άμεσα την επόμενη φορά που θα ανακύψει κάποια μεταδιδόμενη ασθένεια.
Για την «ενιαία Υγεία», η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας τοποθέτησε τον πληθυσμό ως μέρος του οικοσυστήματος, το οποίο μοιραία επηρεάζεται από τις όποιες αλλαγές. «Δεν μιλάμε ακριβώς για κλιματική αλλαγή, αλλά για τις επιπτώσεις» διευκρίνισε σχετικά η κυρία Αγαπηδάκη, κάνοντας λόγο για «κλιματική κρίση». Στην κατεύθυνση αυτή, «φαινόμενα, όπως η κακοκαιρία Daniel θα πυκνώνουν τα επόμενα χρόνια» προέβλεψε η Αναπληρώτρια Υπουργός, διαπιστώνοντας παράλληλα στην περίπτωση της Θεσσαλίας το «πόσο παραμελημένη είναι η Υγεία μας». «Έχει πολύ σημασία να βελτιώσουμε το επίπεδο υγείας του πληθυσμού» σημείωσε, προσθέτοντας πως «έχει πολύ σημασία το να πηγαίνουμε στο γιατρό. Στο γιατρό και εξετάσεις δεν κάνουμε όταν είμαστε άρρωστοι», όπως είπε.
Ως μια ακόμη πρόκληση χαρακτήρισε και την ενημέρωση των γιατρών στη Θεσσαλία, προκειμένου «να μην υποτιμούν τα συμπτώματα λεπτοσπείρωσης», η οποία εμφάνιζε συμπτώματα κρυολογήματος, επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο πως χρειάζεται μια «διατομεακή προσέγγιση», η οποία έχει ήδη ξεκινήσει για το Onehealth. Το έργο για τα δεδομένα Υγείας θα αφορά και στα μεταδιδόμενα νοσήματα και στα μη, ανέφερε ακόμη η Αναπληρώτρια Υπουργός, περιγράφοντας πως πλέον «έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε όλα τα συμβάντα που αφορούν στη δημόσια Υγεία».
Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε, στην κατεύθυνση αυτή, πως πρέπει «να εκμεταλλευτούμε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ χαιρέτισε και την «συστράτευση και από άλλους τομείς», όπως ο ιατρικός, λέγοντας πως «δεν περισσεύει κανείς στον τομέα αυτό». Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, «το θέμα είναι να έχουμε ισχυρό συντονισμό κεντρικά». «Στη δική μας τη χώρα είναι απαραίτητο ο συντονισμός να είναι κεντρικός για να έχεις ισχυρή επιχειρησιακή παρουσία αποκεντρωμένη», όπως επισήμανε η κ. Αγαπηδάκη, λέγοντας ότι «δρομολογούμε όλες τις παρεμβάσεις» όπως για τα τροφιμογενή νοσήματα και «μια σειρά από άλλες πηγές που μπορούν να γεννήσουν απειλές για τον άνθρωπο».
Ως προς την περαιτέρω εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, «είναι μια πολυεπίπεδη παρέμβαση αυτή που απαιτείται» ισχυρίστηκε η κ. Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι «κλιματική κρίση σημαίνει παγκόσμια Υγεία», φέροντας ως παράδειγμα την πανδημία του κορωνοϊου. «Δεν αρκεί να έχει η χώρα εθνικό σύστημα ισχυρό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Υγείας», όπως είπε, αλλά πρέπει να υπάρχει σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, φέροντας ως παράδειγμα σε ιατρικές προμήθειες. Η ίδια περιέγραψε ως πρότυπο το Γραφείο για την μετανάστευση και το άσυλο για την οργάνωση όλων των κρατών – μελών για τις απειλές Υγείας, ενώ προέκρινε την εποπτεία και την παρακολούθηση του μηχανισμού ανταπόκρισης, σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει «να καταλήγουμε σε βασικούς μηχανισμούς», και σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να υπάρχει κοινός βηματισμός.
Επιπλέον, «αποφασίσαμε το Κράτος πηγαίνει στο πολίτη», προαναγγέλλοντας νέες υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, νέο εκπαιδευτικό κύκλο, αλλά και προσπάθεια πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων γύρω από τα θέματα αυτά.
Αναφορικά με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τις γυναίκες, έχει ξεκινήσει η αποστολή γραπτών μηνυμάτων για γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών γνωστοποίησε η κ. Αγαπηδάκη, επισημαίνοντας ότι «όσες γυναίκες λάβουν το sms να μην το αμελήσουν». Η ίδια, μάλιστα, αποκάλυψε ότι λαμβάνουν στο Υπουργείο μηνύματα από τους συντρόφους των γυναικών που εντοπίζονται έγκαιρα, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα της πρόληψης. Υπό αυτό το πρίσμα, «αρχές Ιουνίου ξεκινάει το πρόγραμμα πρόληψης και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου» ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός, σχολιάζοντας πως «η χώρα αλλάζει σελίδα. Επιτέλους να ταυτίσουμε την υγεία με την πρόληψη και όχι με το νοσοκομείο» υποστήριξε και κατέληξε, λέγοντας πως «η πρόληψη σώζει ζωές και δεν είναι ένα σύνθημα αυτό. Είναι η πραγματικότητα».
Μπλέτσας: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να βγάλει τον γιατρό από τη μέση»