Αποτελεί η βία από τους ανηλίκους μια νέα πανδημία; Ο Γιώργος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, MD, MA, MSc, PhD, Διευθυντής Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού μέσα από την παρουσίασή του στο στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr εξήγησε πόσο ισχύει αυτή πεποίθηση, αναδεικνύοντας έναν άλλον μεγαλύτερο κίνδυνο που σχετίζεται με τη βία και απειλεί τα παιδιά.

«Δεν προκύπτει έκρηξη της ανήλικης παραβατικότητας στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο μια ποιοτική μεταβολή στην βία που ασκείται από ανηλίκους, με την έννοια της μεγαλύτερης σκληρότητας, παρά μια ποσοτική» τόνισε.

Η υποκειμενική εμπειρία των σημερινών εφήβων

Οι σημερινοί έφηβοι στην χώρα μας από την αρχή της ζωής τους ως σήμερα δεν βίωσαν παρά μόνο συνεχείς επικείμενες απειλές και κινδύνους, σύμφωνα με τον κύριο Νικολαϊδη, όπως:

– οικονομική κρίση,
– υγειονομική κρίση,
– γεωπολιτική κρίση.

Απουσίασε δηλαδή η οποιαδήποτε θετική εμπειρία και η αισιοδοξία στο ατομικό και συλλογικό μέλλον, ενώ αυξήθηκε ο φόβος για τον άλλον άνθρωπο. Αυτή ήταν και η κυρίαρχη αφήγηση στην πανδημία, που αναπαριστούσε τον άλλο άνθρωπο σαν εν δυνάμει κίνδυνο-απειλή ή ανταγωνιστή και αντίπαλο που θα πρέπει κανείς να τον υπερνικήσει για να αποφύγει τα επικείμενα δεινά.

Οι «παγίδες» που θα πρέπει να αποφευχθούν

Τα πιο αυστηρά μέτρα κατά της βίας των ανηλίκων δεν είναι λύση, σύμφωνα με τον κύριο Νικολαΐδη: «Οι χώρες που επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πρωτίστως επενδύοντας σε τεχνολογίες ασφάλειας και επιτήρησης, τελικώς είχαν μάλλον τα αντίθετα με τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τις ΗΠΑ, που παρά την πρωτοφανή επένδυση σε τεχνικές ασφάλειας εξακολουθούν να έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα στους δείκτες βίας από ανηλίκους σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Αν φοβίσουμε, όμως, αρκετά τα παιδιά και τους ανθρώπους, θα αυξηθεί η βία» εξηγεί.

Η άλλη «πανδημία» που μαίνεται χρόνια τώρα: Η βία προς τα παιδιά

Αντίθετα με τη βία από τα παιδιά, η άλλη πανδημία που επικρατεί για δεκαετίες είναι η βία κατά των παιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κύριος Νικολαΐδης:

3 στα 4 παιδιά θα έχουν μια εμπειρία σωματικής βίας μέχρι να ενηλικιωθούν.
– σε 1 στα 6 θα έχει σεξουαλική θυματοποίηση η βία, με 1 στα 13 να βιώνει και επαφή του σώματος.
– ένα 3,1 % θα έχουν εμπειρία βιασμού ή απόπειρας μέχρι τα 18.

Συμπερασματικά, η βία και η παραβατικότητα από τους ανηλίκους δεν είναι παρά μια υποπερίπτωση της βίας, κακοποίησης- παραμέλησης και εν γένει θυματοποίησης των ανηλίκων. Άλλωστε κάθε παραβατικό παιδί είναι αν μη τι άλλο τουλάχιστον θύμα της αστοχίας-αποτυχίας όλων των εμπλεκόμενων στην φροντίδα του ενηλίκων, καταλήγει ο κύριος Νικολαΐδης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του κύριου Νικολαΐδη. 

Ειδήσεις σήμερα: 

Μπλέτσας: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να βγάλει τον γιατρό από τη μέση»

Ταβερναράκης: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και ανταγωνιστικός παίκτης στη βιοτεχνολογία – Η συμβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων