Την ανάγκη της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της Υγείας τόνισε στην ομιλία του στο πλαίσιο του πέμπτου Συνεδρίου Ygeiamou ο κ. Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας και Ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. «Τόσο εμείς, στην Ένωση Ασθενών Ελλάδος, όσο και όλοι η κοινωνία αντιλαμβάνεται πλέον ότι το Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε μια υπαρξιακή καμπή κι έχει ανάγκη από άμεση αναμόρφωση, καθώς και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του.

Δεδομένου του ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αφορά πρωτίστως στους ασθενείς, θα πρέπει οι ίδιοι να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση αποφάσεων, που επηρεάζουν το μέλλον της Υγείας, προκειμένου να διασφαλίζεται η ισότητα στην πρόσβαση και η επάρκεια στις υπηρεσίες υγείας. Είναι σημαντικό, μάλιστα, ο ασθενής να συμμετέχει σε όλα τα στάδια αυτής της αναδιαμόρφωσης, στις αποφάσεις, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και, όπου χρειάζεται, τη διόρθωση ενεργειών, με στόχο πάντοτε τη βελτίωση του Συστήματος Υγείας.

«Η συμμετοχή των ασθενών είναι ακόμη πιο επιτακτική σήμερα, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Υγεία. Πιστεύω ότι τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα κληθούν άμεσα να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, που θα επηρεάσουν δραματικά το Σύστημα Υγείας. Οι ασθενείς, λοιπόν, θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις αλλαγές, δεδομένου ότι η ζωή τους εξαρτάται άμεσα από αυτές. Δε νοείται, άλλωστε, να μιλάμε για ασθενοκεντρική και ανθρωποκεντρική Υγεία, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων. Η εποχή που οι ασθενείς ήταν παθητικοί αποδέκτες των αποφάσεων έχει παρέλθει. Η νέα εποχή απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, θεωρώντας τη βασική προϋπόθεση για το μέλλον της Υγείας», συνέχισε ο κ. Δέδες.

«Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπενθύμισε, στη συνέχεια, μια σειρά από έρευνες, που αποδεικνύουν ότι η έμπρακτη συμμετοχή των ασθενών στις αποφάσεις μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πρόσβαση, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη ενεργού συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Δέδες, «είναι σημαντικό αυτή η συμμετοχή να έχει επίσημη μορφή, να θεσμοθετηθεί. Η πρώτη σχετική ενέργεια έγινε τον Μάιο του 2020, όταν ψηφίστηκε νόμος που αναγνωρίζει την Ένωση Ασθενών Ελλάδος ως επίσημο συνομιλητή στις αποφάσεις για την Υγεία. Έκτοτε, συμμετέχουμε στις συζητήσεις του Υπουργείου και άλλων φορέων που εμπλέκονται στις αποφάσεις για το μέλλον της Υγείας.

Σε πολιτικό επίπεδο, φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει συναίνεση σχετικά με το ότι η θεσμική συμμετοχή των ασθενών πρέπει να προχωρήσει. Αναγνωρίζουμε ότι για πολλά χρόνια και ακόμη και σήμερα, σε κάποιο βαθμό, υπάρχει μια επιφυλακτικότητα σχετικά με τη συμμετοχή των ασθενών στις αποφάσεις. Ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, είχε εκφράσει τη διστακτικότητά του, υποστηρίζοντας ότι, καμιά φορά, οι απαιτήσεις των ασθενών μπορεί να είναι μαξιμαλιστικές και να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες της Πολιτείας. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τα αιτήματα που έχει εκφράσει μέχρι σήμερα η Ένωση Ασθενών Ελλάδος ήταν ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα.

Ο νυν υπουργός Υγείας, επιπλέον, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει δεσμευθεί ότι θα επιταχύνει την πρόσβαση της Ένωσης στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να παρακολουθεί από κοντά την πραγματική εικόνα της Υγείας και να παρεμβαίνει, διορθώνοντας τα προβλήματα. «Θεωρώ τους ανθρώπους της Ένωσης θεσμικούς μου συνεργάτες, στο εξής θα συναποφασίζουμε», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Κλείνοντας, ο κ. Δέδες υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της θεσμικής εκπροσώπησης των ασθενών στις πολιτικές αποφάσεις, μέσω της επικαιροποίησης και ενίσχυσης του νόμου.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μπλέτσας: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να βγάλει τον γιατρό από τη μέση»

Ταβερναράκης: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και ανταγωνιστικός παίκτης στη βιοτεχνολογία – Η συμβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων