Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Βόρεια Αφρική νοσηλεύονται κάθε χρόνο για γαστρεντερίτιδα περίπου πέντε φορές περισσότερα βρέφη που τρέφονται με έτοιμο γάλα απ’ ό,τι βρέφη που θηλάζουν. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελαφρότητα την οποία επιδεικνύουν κάποιοι αναφορικά με την προετοιμασία του μπιμπερό. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Διαπίστωση μία και βασική: Η σίτιση με μπιμπερό αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων αν δεν είμαστε προσεκτικοί σε θέματα υγιεινής. Μικρόβια υπάρχουν παντού. Τα έχουμε όλοι επάνω μας, στα χέρια μας και στα ρούχα μας. Τα αναπνέουμε, τα τρώμε και τα αποβάλλουμε. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα. Πολύ λίγα είναι αυτά που θα μας κάνουν να αρρωστήσουμε, εκτός εάν δεχθούμε τόσο μεγάλη ποσότητα μαζεμένη, που θα καταβληθεί η άμυνα του οργανισμού μας. Το βρέφος όμως, ειδικά εάν δεν θηλάζει, δεν έχει ισχυρή άμυνα ενάντια στα συνήθη μικρόβια. Πρέπει να περάσει καιρός για να αναπτύξει ανοσία. Αν το σπίτι καθαρίζεται τακτικά, θα τα βγάλει πέρα με τα μικρόβια που παίρνει από τα χέρια ή τα παιχνίδια. Στο φαγητό όμως αλλάζουν τα πράγματα. Το γάλα, ιδίως όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αποτελεί ιδεώδες έδαφος ανάπτυξης μικροοργανισμών. Ενώ λοιπόν το μωρό μπορεί να τα βγάλει πέρα μια χαρά με μερικά μικρόβια που είναι στα χέρια του, ένα μπιμπερό που έχει μείνει σε ένα ζεστό δωμάτιο θα το φέρει σε επαφή με έναν τεράστιο και ίσως συντριπτικό αριθμό μικροβίων…
Πώς να αποφύγετε την παρουσία μικροβίων στο γάλα του μωρού
- Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία πριν αγοράσετε το βρεφικό γάλα και πριν ανοίξετε αυτό που έχετε στο ντουλάπι.
- Αποφεύγετε τα χτυπημένα ή κατεστραμμένα μεταλλικά κουτιά.
- Κλείνετε καλά τις συσκευασίες γάλατος σε σκόνη.
- Διατηρείτε τα ανοιγμένα μεταλλικά ή χάρτινα κουτιά γάλατος σε υγρή μορφή στο ψυγείο, καλά κλεισμένα.
- Πλένετε τα χέρια σας πριν πιάσετε το γάλα ή τα σκεύη παρασκευής.
- Πλένετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, ή σε πλυντήριο πιάτων, όλα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε για τη μέτρηση, την παρασκευή, και τη συντήρηση του γάλατος και για να ταΐσετε το μωρό: κουτάλια και δοχεία ανάμειξης, καθώς και μπιμπερό, θηλές και προστατευτικά καπάκια. Γενικά συνιστάται να αποστειρώνονται στη συνέχεια, αφού πλυθούν, τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες.
Πώς να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηριδίων
- Κρυώνετε γρήγορα το γάλα, κατά προτίμηση βάζοντάς το στο ψυγείο όσο είναι ακόμη ζεστό.
- Διατηρείτε στο ψυγείο το μπιμπερό που ετοιμάσατε μέχρι να το ζητήσει το μωρό.
- Μην βάζετε το μπιμπερό να ζεσταθεί πριν ξυπνήσει το μωρό και μην το διατηρείτε ζεστό για περισσότερο από μερικά λεπτά αν αποκοιμηθεί το μωρό ενώ τρώει.
- Μην βάζετε ποτέ ζεστό γάλα σε θερμός ή σε ηλεκτρικό θερμαντήρα μπιμπερό. Διατηρείτε το νερό ζεστό και βάζετε το γάλα κρύο να ζεσταθεί.
- Πετάτε πάντα το γάλα που αφήνει το μωρό! Μην κρατάτε το μισό μπιμπερό για την επόμενη φορά και μη ρίχνετε το μη αποστειρωμένο πλέον περίσσευμα στο δοχείο με το αποστειρωμένο παρασκεύασμα που έχετε στο ψυγείο.
Διαβάστε επίσης:
Μητρικό γάλα: Το στοιχείο που το καθιστά αντιφλεγμονώδες και αντιβιοτικό
Το μητρικό γάλα θωρακίζει την υγεία του βρέφους
Το επικίνδυνο λάθος στον ύπνο του μωρού που κάνουν πολλοί γονείς