Το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που επηρεάζουν τη λειτουργία της οικογένειας και των μελών της. Επίσης, δεχόμαστε συνεχώς πληροφορία για τον κορωνοϊό Covid-19 και την ταχεία εξάπλωσή του με αποτέλεσμα να επιφορτιζόμαστε αρνητικά και να δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των παιδιών. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, τα παιδιά ίσως να μην καταλαβαίνουν πολλά. Βλέπουν όμως και διαισθάνονται ότι οι γονείς είναι ανήσυχοι. Με όλες αυτές τις συζητήσεις γύρω από τον ιό ίσως να εκφράζουν κάποια ερωτήματα και απορίες. Η σχολική ψυχολόγος Μαρία Τσονοπούλου δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να απαντήσουμε και να διαχειριστούμε την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.
Δώστε κάποιες βασικές πληροφορίες για τον ιό σύμφωνα με την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο κάθε παιδιού. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι γνωρίζει το παιδί και απαντήστε στις ερωτήσεις του με ακρίβεια, αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να το αγχώσουν και να το μπερδέψουν. Καθησυχάστε το στο μέτρο που θεωρείτε αναγκαίο.
Παραμείνετε ήρεμοι. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε, δεδομένου ότι έχουν μεγάλη παρατηρητικότητα και ευαισθησία προς όσα συμβαίνουν γύρω τους. Παρόλο που οι ίδιοι ενδεχομένως να βιώνετε ένα διάχυτο άγχος, είναι σημαντικό να σας βλέπουν ήρεμους και ψύχραιμους για την κατάσταση που επικρατεί. Δείξτε τους περίσσεια αγάπη και προσοχή αυτές τις ημέρες.
Παρατηρήστε αλλαγές που ενδεχομένως εμφανίζονται στη διάθεσή τους, στις αντιδράσεις τους, στις ρουτίνες φαγητού και ύπνου και επικοινωνήστε τηλεφωνικά με ειδικό ψυχικής υγείας εάν οι αλλαγές αυτές παρατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Καλό θα είναι να περιορίσετε την έκθεσή τους στις ειδήσεις, διότι οι πληροφορίες δεν είναι πάντα καθησυχαστικές και εντείνουν το άγχος και την αγωνία τους.
Διατηρήστε μια ρουτίνα στην καθημερινότητά σας και ορίστε ένα πρόγραμμα. Δημιουργήστε ευκαιρίες μάθησης, παιχνιδιού, επαφής με τη σχολική ύλη.
Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας κάνοντας πράγματα που μέχρι πρότινος δεν μπορούσατε λόγω έλλειψης χρόνου ή πολλών επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Δώστε προσωπικό χώρο σε κάθε μέλος της οικογένειας και αφήστε να περάσουν μόνα τους την ώρα τους εάν το θέλουν. Οι ώρες αυτές αποτελούν ώρες αποφόρτισης για όλη την οικογένεια.
Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις με τα παιδιά σας και αποφύγετε να τα φέρνετε σε επαφή με τις ευάλωτες ομάδες. Μπορείτε να διατηρείτε τηλεφωνική επαφή με αγαπημένα πρόσωπα.
Ακολουθήστε τις υποδείξεις των ειδικών και τηρείστε με τα παιδιά σας τα μέτρα προστασίας. Με οδηγό τη ψυχραιμία, την αισιοδοξία, την αυτοπειθαρχία και την ατομική ευθύνη ευελπιστούμε ότι η κρίση Δημόσιας Υγείας που βιώνουμε θα ξεπεραστεί σύντομα και όλοι θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας.
Διαβάστε επίσης:
«Μένουμε σπίτι» και παιδιά: Πώς να φτιάξουν το δικό τους podcast!
Κορωνοϊός: Πώς να εξηγήσουμε στο παιδί τι συμβαίνει
Κορωνοϊός: Πώς θα βοηθήσουμε παιδιά και εφήβους τώρα που #μένουμε σπίτι