Τα μικρά παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα των οποίων οι μητέρες αναφέρουν τακτική χρήση οικιακών καθαριστικών που περιέχουν τοξικές ουσίες είναι πιθανότερο να έχουν γλωσσική αναπτυξιακή υστέρηση σε ηλικία 24 μηνών, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Όπως προκύπτει από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Clinical Pediatrics, επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σε 190 οικογένειες από τη μελέτη Kids, που είχε θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα για πέντε χρόνια από την ημέρα της γέννησης τους.
Όταν ξεκίνησε η μελέτη, οι μητέρες είχαν ερωτηθεί για την χρήση οικιακών καθαριστικών προϊόντων, όπως καθαριστικά πατώματος και τουαλέτας αλλά και διαλυτικά κατά τη διάρκεια της κύησης. Το ίδιο ερωτήθηκαν και όταν τα παιδιά ήταν 14-23 μηνών. Οι μητέρες ανέφεραν επίσης αν στο σπίτι υπήρχε μούχλα, αν χρησιμοποιούσαν εντομοκτόνα και αν στη γειτονιά υπήρχαν εστίες μόλυνσης.
Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών αξιολογήθηκε όταν ήταν μεταξύ 14 και 23 μηνών και πάλι όταν ήταν 20-25 μηνών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τεστ αξιολόγησης της κατανόησης και γλωσσικής έκφρασης των παιδιών, όπως για παράδειγμα την αναγνώριση αντικειμένων και ατόμων, την ικανότητα να ακολουθούν οδηγίες και την ονομασία αντικειμένων και εικόνων.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι η περιβαλλοντική ρύπανση της γειτονιάς, η μούχλα στο σπίτι και τα εντομοκτόνα δεν είχαν άμεση σχέση με τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.
Όμως όσο μεγαλύτερη χρήση χημικών είχε αναφέρει η κάθε μητέρα σε τακτά διαστήματα μετά τον τοκετό, τόσο χαμηλότερη ήταν η γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού σε ηλικία 24 μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες ανέφερε κατά τη διάρκεια της κύησης το 20% των μητέρων αλλά το ποσοστό ανερχόταν στο 30% όταν τα παιδιά ήταν πια 12 και 24 μηνών. Οι μητέρες ανέφεραν επίσης και μεγαλύτερη χρήση οικιακών καθαριστικών μετά τον τοκετό.
«Η μελέτη παρέχει επιπλέον στοιχεία που υποστηρίζουν την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης παιδιάτρων και άλλων επαγγελματιών υγείας ώστε να συμβουλεύουν ορθά για τον περιορισμό της χρήσης τοξικών χημικών στο σπίτι», σημειώνει ο Hui Jiang, κύριος συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Και προσθέτει ότι «ενώ πολλές μητέρες περιορίζουν την έκθεση στα καθαριστικά κατά την κύηση, μετά τη γέννα πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και συνεχίζουν απτόητες».
Αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι καίριας σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξή του. Σύμφωνα με την Laura Justice, μέλος της συντακτικής ομάδας της έρευνας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, «όταν τα παιδιά φτάνουν σε ηλικία περίπου δύο ετών, υπάρχει μια κορύφωση στην εγκεφαλική ανάπτυξη. Αν η χρήση τοξικών χημικών ουσιών παρεμβαίνει στην εγκεφαλική ανάπτυξη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα λεκτικής και γνωσιακής ανάπτυξης».
Και τέλος οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ενδεχομένως να μένουν σε μικρότερα σπίτια όπου πραγματικά μπορεί να είναι δύσκολο να μην έχουν τα παιδιά πρόσβαση στα οικιακά καθαριστικά και στις αναθυμιάσεις τους όταν η μητέρα καθαρίζει το σπίτι.