Το μωρό δεν χρειάζεται τη βοήθειά μας στα προκαταρκτικά του μπουσουλήματος. Το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι να του επιτρέπουμε να περνάει μεγάλο διάστημα της ημέρας στο πάτωμα και να ακολουθούμε τους πέντε παρακάτω κανόνες που συστήνουν οι ειδικοί…

Κανόνας 1: Προστατεύστε τα γόνατα του μωρού. Το δέρμα του είναι ακόμη πολύ απαλό και ερεθίζεται εύκολα. Ακόμη και το καλοκαίρι, όταν προσπαθεί να μπουσουλήσει στο γρασίδι ή σε ένα χαλί με τραχιά επιφάνεια, θα κινείται πιο άνετα με ένα βαμβακερό φορμάκι ή με ένα λεπτό παντελόνι.

Κανόνας 2: Προλάβετε τους ενδεχόμενους κινδύνους. Θα μάθει μεν να μπουσουλάει αλλά δεν θα αποκτήσει και ανεπτυγμένη κρίση. Τα σκαλοπάτια μεταξύ των δωματίων, οι σκάλες, τα σπασμένα πατώματα και τα ακατάλληλα αντικείμενα που έχουν αφεθεί μες στη μέση μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.

Κανόνας 3: Έχετε το νου σας στα αιφνίδια άλματα που σημειώνει σε επίπεδο ικανοτήτων. Πριν να είναι καν σε θέση να μπουσουλήσει το μωρό, μπορεί να φύγει από την ασφαλή γωνιά όπου το αφήσατε γυρίζοντας πλευρά ή προχωρώντας με την κοιλιά και να διατρέξει κίνδυνο. Πάρτε τα μέτρα σας στα δωμάτια που θα χρησιμοποιεί πριν αποκτήσει πλήρη κινητικότητα.

Κανόνας 4: Να θυμάστε ότι εν μέρει η επιθυμία του να μπουσουλήσει απορρέει από την επιθυμία του να πιάσει διάφορα πράγματα. Ένα αντικείμενο που θα του κάνει μεγάλη εντύπωση μπορεί να του δώσει το επιπλέον κίνητρο που χρειάζεται για να το αποτολμήσει. Όταν θα συμβεί αυτό, προσέξτε να μην έχει βάλει στο μάτι ένα μολύβι ή κάτι γυάλινο.

Κανόνας 5: Μην αφήνετε το μωρό ελεύθερο, μόνο του, στο δωμάτιο, αλλά μην το κρατάτε και φυλακισμένο στο πάρκο. Αν μείνει μόνο του, μπορεί να διατρέξει κίνδυνο. Αν είναι περιορισμένο, θα στερηθεί τη χαρά του μπουσουλήματος και δεν θα έχει λόγο να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ασφαλής χώρος, ασφαλή ενδιαφέροντα αντικείμενα και διαρκή επίβλεψη.