Ο Μάθιου Ντικς, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και δάσκαλος διακεκριμένος για τις εκπαιδευτικές μεθόδους του, μας αποκαλύπτει όσα σκέφτονται οι δάσκαλοι των παιδιών μας και δεν μπορούν να τα μοιραστούν μαζί μας. Μήπως ήρθε η ώρα να τους ακούσουμε;

1. Αγαπώ το παιδί σου ένα κλικ λιγότερο από τα δικά μου παιδιά. Αλήθεια, αλλά περιέργως, αυτή η αγάπη ξεκινά σχεδόν άμεσα, όπως συνέβη και με τα δικά μου παιδιά.

2. Το παιδί σου θα μου λείπει για το υπόλοιπο της ζωής μου, ακόμη και αν ήταν εκπληκτικά δύσκολο παιδί και έκανε τις ημέρες μου δύσκολες και εξαντλητικές.

3. Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος, εάν θεωρείς ότι η σχέση μας είναι ανταγωνιστική, με οποιονδήποτε τρόπο. Το μόνο που θέλω είναι να είμαι συνάδελφος και φίλος σου.

 

Matthew Dicks, εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων

4. Όταν σου ζητάω να με φωνάζεις με το μικρό μου όνομα, είναι γιατί θέλω να έχουμε αυτήν την σχέση που απαιτεί μικρά ονόματα. Δεν χρειάζονται τεχνητά όρια. Είμαστε όλοι ενήλικες και όλοι αγαπάμε το παιδί σου. Γιατί να μην μιλάμε σαν φίλοι;

5. Κάποιοι από τους κοντινότερους φίλους μου (μαζί και οι νονοί των παιδιών μου) είναι γονείς πρώην μαθητών μου. Αυτές οι σχέσεις δημιουργήθηκαν γιατί αντιμετωπίζαμε ο ένας τον άλλο ως ισότιμοι συνάδελφοι σε ό,τι αφορούσε την εκπαίδευση των παιδιών. Αν κι εγώ και εσύ, κάνουμε καλά την δουλειά μας, τότε θα πρέπει πρέπει να νιώθουμε φιλικά, ίσως να γίνουμε και φίλοι μέχρι το τέλος της χρονιάς.

6. Δεν είναι λάθος να αμφιβάλλεις για τις αποφάσεις μου. Το μόνο που ζητάω είναι να μην αμφιβάλλεις για την πρόθεση ή τις προσπάθειές μου. Πρέπει να ξέρεις ότι πάντα προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τα παιδιά, και κάποιες φορές, παρά τις προθέσεις μου, θα κάνω, αναμφισβήτητα, λάθη.

7. Αν κάνω κάτι που θα σε απογοητεύσει ή θα σε στεναχωρήσει, ελπίζω να έρθεις να το πεις, πρώτα, σε εμένα. Δεν ξέρεις πόσο πονάει να ακούς για την απογοήτευση ενός γονιού από τον διευθυντή ή από κάποιο κουτσομπολιό.

8. Το πιο απλό και σπουδαιότερο μάθημα που έμαθα στην 17χρονη καριέρα μου είναι η σημασία του να τηρείς πάντα αυτό που λες, κάθε φορά. Μην δίνεις ποτέ μια υπόσχεση που δε θα μπορέσεις να κρατήσεις. Έχω εφαρμόσει αυτόν τον κανόνα και στα παιδιά μου και στο σχολείο και είναι πραγματικά χρήσιμος. Μια μικρή γονική συμβουλή που θα ήθελα να σου μεταδώσω.

9. Πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν φορές που και νομικά, αλλά και ηθικά, θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σου. Για χιλιάδες όμως, λόγους δεν μπορώ, συνήθως γιατί σχετίζεται με την διατήρηση της ανωνυμίας κάποιου άλλου μαθητή. Μπορεί αυτό να σε ενοχλεί, όπως ενοχλεί κι εμένα, είναι όμως μέρος της επαγγελματικής μου δεοντολογίας.

10. Ένας πιο χαμηλός βαθμός στον έλεγχο, από αυτόν που θα περίμενες, είναι η αντικειμενική μου αξιολόγηση για την απόδοση του παιδιού σου. Δεν είναι κριτική για το πώς μεγαλώνεις το παιδί σου ούτε για τις δυνατότητες του. Αφορά μονάχα την απόδοση του παιδιού, μια συγκεκριμένη περίοδο.

11. Θα σκέφτομαι (και θα ανησυχώ) για το μέλλον του παιδιού σου, όλη μου τη ζωή. Πείτε του να επικοινωνεί μια στις τόσες. Σας παρακαλώ…