Τι σχέση θα μπορούσε να έχει το καθημερινό διατροφολόγιο του παιδιού με τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του; Μεγάλη, όπως αναδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο European Journal of Nutrition και υποστηρίζει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν λιγότερα ψάρια τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα φιλοκοινωνικής συμπεριφοράς, όπως η ευγένεια και η κοινωνικότητα, σε σύγκριση με εκείνα που τρώνε τακτικά ψάρια.
Η σημασία των ψαριών στην παιδική διατροφή
Η κοινωνική συμπεριφορά αρχίζει συνήθως να αναπτύσσεται κατά τα πρώτα δύο έτη της ζωής και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Τα θαλασσινά αποτελούν ζωτική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το σελήνιο και το ιώδιο, που είναι γνωστά για τα οφέλη τους στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συνολική υγεία. Οι ειδικοί συνιστούν τα παιδιά να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, με τη μία να είναι ένα λιπαρό ψάρι, όπως ο σολομός ή το σκουμπρί.
Ωστόσο, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά δεν τηρούν αυτές τις διατροφικές οδηγίες. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι οι ανησυχίες των γονιών για ρύπους όπως ο υδράργυρος. Πράγματι, η υπερβολική κατανάλωση ψαριών μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι η μέτρια πρόσληψή τους παρέχει σημαντικά οφέλη και δεν θα πρέπει να παραλείπεται.
Η έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα σχεδόν 6.000 παιδιών που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα «Children of the ’90s». Οι αναλυτές συγκέντρωσαν τις απαντήσεις των γονέων σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τις κοινωνικές συμπεριφορές των παιδιών τους στις ηλικίες των 7 και 9 ετών, συνυπολογίζοντας κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής πρόσληψης ψαριών και της μειωμένης φιλοκοινωνικής συμπεριφοράς – που χαρακτηρίζεται από φιλικότητα, αλτρουισμό και προθυμία για μοίρασμα. Ωστόσο, δεν βρέθηκε σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και των επιπέδων IQ. Η έρευνα αναδεικνύει αναμφισβήτητα τον πιθανό ρόλο των θαλασσινών στην υποστήριξη της συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
«Προηγούμενες μελέτες μας έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού. Τα οφέλη αυτά είναι ιδιαίτερα εμφανή σε χώρες όπου η κατανάλωση ψαριών είναι υψηλότερη. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη ψαριών στην παιδική ηλικία είναι επίσης κρίσιμη για την ανάπτυξη της συμπεριφοράς. Ενθαρρύνουμε θερμά τους γονείς να παρέχουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα στα παιδιά, για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την ευημερία τους», σχολίασε η δρ. Caroline Taylor, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Bristol.
Καθώς η έρευνα συνεχίζει να ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ διατροφής και ανάπτυξης της παιδικής συμπεριφοράς, τα νέα ευρήματα χρησιμεύουν ως πολύτιμη πηγή για τους γονείς που επιδιώκουν να προσφέρουν στα παιδιά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή. Ενσωματώνοντας περισσότερα ψάρια στη διατροφή τους, μπορούν όχι μόνο να ενισχύσουν την υγεία των παιδιών τους, αλλά και να συμβάλουν στην καλλιέργεια της ευγένειας, της συνεργασίας και των θετικών κοινωνικών τους αλληλεπιδράσεων.
Ψάρια και θαλασσινά: Ποια είναι τα πιο θρεπτικά; Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ απαντά
Μικρά ψάρια: Φάτε τα με το κόκαλο, χωρίς δεύτερη σκέψη! Κερδίστε υγεία και μακροζωία
Τα ψάρια που πρέπει να βάλουμε άμεσα στο πιάτο μας για περισσότερο ασβέστιο και ιώδιο