Ανησυχητικά δεδομένα κομίζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Άρλινγκτον του Τέξας που δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research, σχετικά με την επιρροή της εικόνας του σώματος ενός εφήβου στην αυτοαξία του. Ακριβέστερα, η μελέτη οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι που νιώθουν ότι είναι υπέρβαροι– ανεξαρτήτως του αντικειμενικού χαρακτηρισμού τους ως υπέρβαροι- έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να σκεφτούν να βλάψουν τον εαυτό τους ή το έχουν ήδη κάνει σε αντίθεση με εκείνους που δεν προβαίνουν σε αντίστοιχες ενέργειες.

Ο Philip Baiden, αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής εργασίας στο UTA και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε έκπληκτος ότι «η αντιληπτή υπερβαρότητα έχει πολύ ισχυρότερη επίδραση στον αυτοκτονικό ιδεασμό από ό,τι η αντικειμενική». Ο Δρ. Philip Baiden διεξήγαγε την έρευνα μαζί με τη συνάδελφό του αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας Catherine LaBrenz του UTA, καθώς και με ερευνητές από το UT Dallas, το Texas Woman’s University, το Florida International University, το New York University, το Simmons University και το University of Ghana.

Οι πιο ευάλωτοι

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από περισσότερα από 39.000 άτομα ηλικίας 14 έως 18 ετών που προέκυψαν από την έρευνα κινδυνώδους συμπεριφοράς των νέων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα συγκεντρωτικά δεδομένα από το 2015 έως το 2021 περιλάμβαναν τόσο αυτοαναφερόμενα στοιχεία από τους εφήβους όσο και πληροφορίες που ελήφθησαν από τους φροντιστές και τα σχολικά αρχεία.

«Ακόμα και μετά την προσαρμογή για τους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου αυτοκτονικού ιδεασμού, όπως τα αισθήματα απελπισίας, ο εκφοβισμός, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η χρήση ουσιών και οι δημογραφικές μεταβλητές, εξακολουθήσαμε να βρίσκουμε μια σχέση μεταξύ του πώς αισθάνονται οι έφηβοι για το βάρος τους και του αν σκέφτονται να αυτοτραυματιστούν», δήλωσε ο Δρ. LaBrenz, συν-συγγραφέας της μελέτης και πρόσθεσε «οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι άνδρες να θεωρούν τον εαυτό τους υπέρβαρο».

Διαβάστε επίσης

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Ποια περιοχή κατέχει τη θλιβερή πρωτιά – Οι επικίνδυνες ηλικίες 

Αυτοκτονίες: 1.500 σε τρία χρόνια – Τα hotspots που επιλέγουν οι αυτόχειρες 

Εφηβεία: Ο παράγοντας που μειώνει το στρες και τις σκέψεις αυτοκτονίας στα θύματα εκφοβισμού