Η μεταφορά φρέσκων αντί κατεψυγμένων εμβρύων πιθανώς να είναι καλύτερη επιλογή για γυναίκες με μικρές πιθανότητες επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης (in vitro fertilization/IVF), ούτως ώστε να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό. Ειδικότερα, σύμφωνα με κλινική μελέτη από την Κίνα που δημοσιεύθηκε στο The BMJ, η άμεση εμβρυομεταφορά συνδέθηκε με μεγαλύτερες πιθανότητες εγκυμοσύνης και επιτυχημένου τοκετού, τόσο μετά την πρώτη μεταφορά όσο και συνολικά μέσα σε έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αμφισβητούν την καθολική εφαρμογή κατεψυγμένης εμβρυομεταφοράς ακόμα και σε γυναίκες με χαμηλή πρόγνωση για επιτυχή εξωσωματική, εξαιτίας σειράς παραγόντων όπως η μεγαλύτερη ηλικία, ο χαμηλός αριθμός ή η μειωμένη ποιότητα ωαρίων και ορισμένες υποκείμενες παθήσεις.

Πράγματι, σημειώνει η επιστημονική ομάδα, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία της υπογονιμότητας και η πρακτική της κατάψυξης όλων των εμβρύων πριν από τη μεταφορά έχει παγιωθεί για την αποφυγή της υπερδιέγερσης των ωοθηκών λόγω της χρήσης ορμονικών σκευασμάτων. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες γύρω από την κατάψυξη εμβρύων επικεντρώθηκαν σε γυναίκες με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, όπου τα ποσοστά γεννήσεων ήταν παρόμοια τόσο για φρέσκα όσο και κατεψυγμένα έμβρυα.

Μεγαλύτερη επιτυχία και στις επόμενες προσπάθειες

Οι ερευνητές αποφάσισαν να καλύψουν το επιστημονικό κενό για τις γυναίκες με χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας. Επί τούτω, διεξήγαγαν μελέτη σε 838 γυναίκες ηλικίας 33-34 ετών με χαμηλή πρόγνωση επιτυχούς εξωσωματικής, σε εννέα κέντρα γονιμότητας στην Κίνα. Από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2023, οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία έκανε μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων και η άλλη φρέσκων. Ως «φρέσκα» χαρακτηρίζονται τα έμβρυα που τοποθετούνται στη μήτρα της γυναίκας εντός λίγων ημερών από την καλλιέργεια στο εργαστήριο ενώ όσα καταψύχονται μπορούν να μεταφερθούν σε μεταγενέστερο ορμονικό κύκλο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσες από αυτές τις γυναίκες γέννησαν ένα ζωντανό μωρό (επιτυχής τοκετός) μετά την πρώτη εμβρυομεταφορά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι επιτυχή τοκετό για:

  • το 32% (132 από 419 γυναίκες) στην ομάδα των κατεψυγμένων εμβρύων
  • 40% (168 από 419 γυναίκες) στην ομάδα των φρέσκων εμβρύων

Επιπλέον, το ποσοστό εγκυμοσύνης ήταν υψηλότερο στην ομάδα των φρέσκων εμβρύων (47% έναντι 39%), όπως και το συνολικό ποσοστό γεννήσεων μέσα σε ένα έτος (51% έναντι 44%), δηλαδή όλες τις γεννήσεις που προέκυψαν όχι μόνο από την πρώτη εμβρυομεταφορά αλλά και από επιπλέον προσπάθειες (μετά από επαναλαμβανόμενες μεταφορές εμβρύων εντός ενός έτους).

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν διαφορές στις δύο ομάδες σχετικά με το βάρος γέννησης, τις επιπλοκές κύησης και τους κινδύνους για την υγεία των νεογέννητων.

Αδυναμίες και σχόλια

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη, όπως διαφορές στον αριθμό και το στάδιο των μεταφερόμενων εμβρύων, που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τα ποσοστά γεννήσεων. Ωστόσο, τα ευρήματα ενισχύουν προηγούμενες έρευνες σε γυναίκες με καλή πρόγνωση και συμβάλλουν στην κατανόηση των οφελών και των κινδύνων της στρατηγικής κατάψυξης όλων των εμβρύων σε σύγκριση με τη μεταφορά φρέσκων.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η μεταφορά φρέσκων εμβρύων ενδέχεται να αποτελεί καλύτερη επιλογή για γυναίκες με χαμηλή πρόγνωση επιτυχίας στην εξωσωματική, όσον αφορά το ποσοστό γεννήσεων». Επισημαίνουν, επίσης, την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες, προκειμένου να καθοριστεί ο βέλτιστος αριθμός και το κατάλληλο στάδιο εμβρύων για μεταφορά, ώστε οι γυναίκες με χαμηλή πρόγνωση να έχουν περισσότερες πιθανότητες για μια επιτυχημένη κύηση με ένα μόνο έμβρυο.

Σε συνοδευτικό άρθρο, ερευνητές από την Ολλανδία επισημαίνουν ότι η μελέτη παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, ενδέχεται ωστόσο να υπάρχουν παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα. Υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής αξιολόγησης των τεχνικών εξωσωματικής γονιμοποίησης, ιδιαίτερα για κλινικές που εφαρμόζουν προχωρημένες μεθόδους, όπως η συσσώρευση κατεψυγμένων εμβρύων από πολλαπλούς κύκλους πριν από την πρώτη μεταφορά.

«Οποιαδήποτε δυνητικά οφέλη πρέπει να υπερτερούν των πιθανών μειονεκτημάτων» τονίζουν, καταλήγοντας ότι η ακριβής αξιολόγηση αυτών των τεχνικών είναι κρίσιμη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στις γυναίκες με χαμηλή πρόγνωση επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Διαβάστε επίσης

Γονιμότητα: Άγνοια για τους παράγοντες που την επηρεάζουν έχει 1 στους 3

Φυσιολογική σύλληψη μετά από αποτυχημένη Εξωσωματική: Συμβαίνει συχνότερα από όσο νομίζετε

Joeanne Friggieri: Η γυναίκα που κάλυψε 14.949 χιλιόμετρα, από τη Μελβούρνη στην Αθήνα, για να γίνει μητέρα